Friday, January 20, 2012

[4y8m] 学校篇

sedikit catatan pasal sawbebe di sekolah, pasal homework!!!




趁現在頭腦還記得,赶快记录一下。免得時間拖久了就忘記這一段期間所發生的趣事囉!


Photobucket
每天早上第一句话一定是:'苏菲不要去学校!'
可是每天都被逼去学校!
所以,我可以做的就是尽量做她要吃的东西给她带去学校。
paiseh...也是面包涂strawberry jam,炸hot dog而已。
setiap pagi, ayat pertamanya dengan muka yang masam : sufei tak nak pergi sekolah!
tapi hari-hari pun dipaksa ke sekolah!



都已经开学3个星期了,
苏菲还是要求回旧的学校!
很想把她转回旧的学校,可是课程又重复读,怕她会厌倦!
她说,旧的学校有她的朋友,什么 nusha,jing yi,ah wen,bla bla bla。。。
我问她,新的学校没有朋友吗?

'没有朋友!teacher 骂苏菲,苏菲不会读书!'

过两天又跟我讲,她跟谁谁坐在一起。
我问谁来的?
'苏菲的朋友,朋友不是老公!'

dah 3 minggu sekolah, dia masih request nak pulang ke sekolah lamanya...katanya di sana ada kawannya [padahal ada 2 orang turut transfer ke sekolah baru]...

2 hari lepas, dia bagitau, dia duduk dengan kawan...bukan suami ya!


Photobucket
在课室,苏菲坐在最前排。
偶而[多数都是LG问]也会问老师苏菲在学校的状况。
老师的评语都还好,学习能力快,厌倦也来的快。
前两个小时可以集中认真学习而已,接下来的两个小时她就会开始梦游。
老师叫读她也不要读,要不然就kacau左右的同学。
完全放空的上完课!
sawbebe duduk di barisan depan sekali. sawsomi selalu tanya perkembangan sawbebe di sekolah. saya jarang sebab saya tak suka dengar komen yang tak bagus. 2 jam yang awal saja dia boleh tumpu perhatian. 2 jam yang selepas tu, dia termenung, kacau kawan dan masuk ke dalam dunia tiramnya sampai habis sekolah....


Photobucket
第二个星期开始,我必不得以要苏菲在bbsitter的家写完功课。不然,每天要等我放工载他们回家,6-7点才要做功课,每天都有2-3样功课,真的教到我pek chek,做到她ki kong!
自从她在bbsitter家做功课,每晚,我只需要检查她的功课而已。我和她都轻松多了!吃了晚餐,8点就可以睡觉,隔天早上又可以早起!
sejak minggu ke-2, saya request bbsitter suruh sawbebe siapkan homework di rumah bbsitter. balik saya check homeworknya saja. sawbebe senang, saya pun senang.


有时候,
像个小大人,
有时候又像个小baby!
昨晚,她就哭着说:
'苏菲要妈咪快快生苏菲,然后快快生弟弟。苏菲要和弟弟一起读书!苏菲要好像nuriz跟她的弟弟一起读书!!'
hurmmmmmm,你以为要生就有得生meh?
semalam dia menangis lagi, dia mengadu kenapa saya tak cepat-cepat lahirkan dia, dan cepat-cepat lahirkan adik dia...dia nak macam nuriz dan hafiq[6 tahun,4 tahun, anak bbsitter]
hurmmmmm...

No comments:

Post a Comment