Sunday, January 1, 2012

[6m3w] 我的苏毅宝宝6个月简简单单的副食

当苏毅5个月大,就开始吃副食品。米糊用温FM调.我吩咐kakak喂苏毅一天一餐n3stum米糊。不到一个月,他就吃腻了。
ilyas 5 bulan [08/11/2011] saya dah start bagi dia 'rasa' solid food. 1 hari 1 kali punya n3stum rice cereal [rice cereal tu pun pemberian yiyi yang tak habis makan time dia kena chicken pox]. tak sampai sebulan ilyas telah jemur dengan n3stum....time tu lagi laaaa makan main-main punya....beberapa sudu makan dia sudah sembur habis satu muka...


6个月,我为苏毅做蔬菜泥或水果泥。从一餐变成两餐。从网上看的副食食谱,回家就自己pandai-pandai的弄给苏毅吃。家里又多了只白老鼠!
bila ilyas dah masuk 6 bulan, barulah betul-betul menikmati makanan. saya tiru kat internet, balik buat eksperimen kat ilyas. tambah seekor tikus putih lagi. ilyas mula 'rasa' puree buah-buahan dan sayur-sayuran. dari 1 hari 1 kali ke 1 hari 2 kali makan...

bahan-bahan yang saya gunakan adalah bahan-bahan yang senang terdapat di kedai runcit basah dan kedai buah berhampiran saja.


水果Buah-Buahan:
香蕉banana (我买pisang berangan,pisang emas)
苹果Apple
啤梨Pear
哈蜜瓜Tembikai susu
芒果mango
酪梨Avocado


蔬菜Sayur-sayuran:
马铃薯Ubi kentang
番薯keledek
绿花椰/西兰花broccoli
花椰菜cauliflower
南瓜labu
萝卜carrot


肉类Daging:
鸡肉

毂类Bijirin:
白米 Beras
糙米Beras Perang

aksesori lain:
kurma
kismis



香蕉

香蕉...香蕉是主角。每日里的菜单都有它。苏毅很喜欢吃。
pisang....adalah watak utama. setiap hari pasti ada menu pisang. ilyas sangat suka. saya steam kurma 2 biji supaya senang kupas kulit. buang kulit. buang biji, blend sekali dengan pisang. SIAP!


番薯

蒸熟了软软的,然后用搅拌机搅烂. 如果太黏,可以用FM调。可是我每次加一点点的温水而已。苏毅还可以接受。
boleh steam. boleh rebus. rebus / steam sekali dengan kulit. dah masak baru buang kulit. blend. boleh tambah EBM. tapi saya tambah air saja.



这个好像是日本番薯。直接整块拿去水煮。熟了才去皮,blend。
ini rasanya keledek jepun. saya rebus/ kukus saja. pastu blend kasi ilyas makan.




过后,我就尝试煮番薯粥。这个粥很清甜很香。我也超爱的。
ada try buat bubur keledek. sangat manis. saya yang suka.



Apples

用生苹果打成泥给他吃. 单单苹果, 可能是酸酸的就不喜欢吃。
guna apple mentah buat puree. tapi apple saja dia tak suka. mungkin masam kot.

所以我就用别的水果一起跟苹果blend给他吃。
jadi saya pun blend dengan buah lain.


1/2 苹果 + 1/2 avocado+ 1/2 梨 , 苹果切丁,blend苹果,然后才blend avocado
1/2 biji apple + 1/2 biji avocado +1/2 biji pear, blend apple dan pear dulu, baru blend avocado sekejap saja.



1/2 苹果 + 2 粒 kurma, 蒸 kurma, 去皮,去种子, 跟苹果 一起blend.
1/2 biji apple + 2 biji kurma. steam kurma. buang kulit buang biji.blend dengan apple.

没照片:
***1/2 苹果 + 1/2 梨, 切丁, 然后拿去blend
***1/2 苹果 + 1 melon,切丁,然后拿去blend.
1/2 biji apple + 1/2 biji pear.potong dadu.blend
1/2 biji apple + 1 keping tembikai susu.potong dadu.blend




绿花椰

2-3朵broccoli,蒸熟,然后blend.
2-3 kuntum broccoli.steam.blend.




carrot dan broccoli kukus dulu. kemudian blend.


南瓜

蒸熟,然后用搅拌机搅烂
steam pumpkin. kemudian blend

***我有试煮pumpkin粥。
saya ada try masak bubur pumpkin.

注意:carrot和pumpkin、不可以吃太多,宝宝的皮肤会变黄!
Perhatian : carrot dan pumpkin jangan makan terlalu kerap. kulit bb akan jadi orange.


这个是我小姑煮的。所以no comment!
ini SIL yang masak. so no comment!


玉蜀黍

很难blend到糊状。所以我个人觉得不适合给6个月才刚刚要吃副食的宝宝。可是我的苏毅却扫到清光。
susah nak blend sampai hancur. tetap ada sisa-sisa. saya rasa tak berapa sesuai untuk bb yang baru nak makan. tapi ilyas sapu samnpai licin.


酪梨

在tesco买,3粒rm9.90.
单单avocado,他不吃!所以我唯有参跟别的水果来弄给他吃。
beli kat tesco. 3 biji RM9.90.
avocado saja dia tak lalu. kena tambah dengan buah lain baru dia nak makan.




哈蜜瓜

单单哈蜜瓜,他也不吃lor!
tembikai susu saja pun dia tak mau makan lor!



结果就avocado参melon lor!super duper yummy!!!
maka terhasillah avocado+melon yang super duper yummy ini! mak ilyas pun suka.






heheheheheheheh!






等苏毅正式7个月,我就要开始午餐给他吃参鱼参肉的粥了。到时在分享我的菜单!
saya tunggu ilyas dah masuk 7 bulan baru nak masak bubur ayam ataupun ikan secara meriah-meriahan punya...nanti saya share resepi saya lagi.




早餐:香蕉
午餐:粥/蔬菜之类的
high tea: 水果
早上我准备后带去bbsitter家。 要吃时,bbsitter会放热,然后喂baby。

pagi : pisang
tengahari : sayur-sayuran/keledek/ubi
high tea : buah-buahan
bekalan saya sediakan untuk dibawa ke rumah bbsitter. kemudian bbsitter akan panaskan kat itu warmer lalu suap bb. kalau terlalu pekat, saya pesan kat bbsitter tambah air saja.



希望我简单的食谱对您有帮助!
enjoy!!

2 comments:

  1. cik oliiii.. boleh bagi resepi2 nih dlm english / bm tak? anak sedara dah 6 bulan nak makan puree... email pada fad.ariffin@gmail.com

    Tengkiuuuuu

    ReplyDelete
  2. fad : saya dah translate ke bm. harap sedikit sebanyak dapat membantu!

    ReplyDelete