Tuesday, January 10, 2012

[7m] deman-ing

苏毅七个月,忽然发烧,虽然不高,就在37度5到38度上下浮动。烧退了又来,起起覆覆...又加上伤风和咳嗽,可就是断断续续的好不了,总是大哭大闹,晚上更睡得不安稳还哭闹不停。孩子受罪我们也不好受。
[6m3w] mula-mula batuk dan selsema,
lepas tu deman panas pula....
deman sejak 5hb Jan lagi, sampai hari ni 9hb Jan pun tak kebas kebah lagi!
1st time deman panas, kelam kabut kami dibuatnya.
nasib baik sawsomi bercuti dari jumaat sampai ahad,
dapatlah jaga budak deman bersama-sama!

礼拜天早上,终于忍不住带苏毅去Ampang医院检查。医生要验血,怕是denggi。
这个月[7个月]不用去klinik kesihatan做体检。
刚好医院要秤看有多重。才知道他才重了0.1kg。
6个月=8.0kg
7个月=8.1kg?
那副食是吃到哪里去了?
ahad pagi bawa ilyas ke hosp.ampang. kena check darah sebab doctor cakap dah 4 hari deman panas. takut denggi. tapi alhamdulillah, bukan denggi.
Timbang di hospital. Berat 8.1kg

Photobucket
躺着的时候,喜欢用脚打地上。打累了,就拿起一边手,动动手指。
趴着的时候,喜欢用手打地上。
苏菲会问,阿弟不痛吗?
suka guna kaki hentak lantai!
bila dah letih hentak kaki, angkat tangan, kira jari!
bila meniarap, suka tepuk lantai dengan tangan!
sawbebe akan tanya, kaki dan tangan ilyas tak sakit ke?



Photobucket
在玩耍。每次都是吵架收场。
bermain. bersurai dengan pergaduhan.


Photobucket
戴上毛巾羊角帽,我有像韩剧里的男主角吗?
ada macam hero dalam drama korea?


Photobucket
戴上羊角帽可爱加分


Photobucket
姐弟俩一起羊角帽look



Photobucket
开始爱唠叨了da-da-da-da, ma-ma-ma
membebel


Photobucket
看来,他有头发比较帅。头发可以遮盖他的额头。
nampaknya dia lebih handsome ada rambut. kalau tak ada rambut macam alien.


Photobucket
她对弟弟真的是又爱又恨。爱的时候,嘴里一直说'苏菲很爱阿弟'。。。恨的时候就要把苏毅送给人家。
time sayang, asyik dok ulang ayat 'sufei sayang sangat dengan ah di'
time benci, nak halau ilyas dari rumah.


Photobucket
最爱扮一副楚楚可怜的样子!再没有人去理他,他就会ma-ma-ma-要哭了。
trademark ilyas...kalau dah buat muka 5 sen tak angkat lagi, start laaa dia ma-ma-ma-ma-ma...

Photobucket
最近他都不爱吃...担心极了
kurang selera makan

Photobucket
流鼻水,发烧...原来是苏毅要长牙了。可以看到和摸到牙龈有白白的突出来。
gusi dah bengkak dan nampak ada putih-putih...

Photobucket
病到无精打彩的
lesu dan tak bermaya akibat deman...


Photobucket
在喷口水-ing
sembur air liur


后记: 还在坚持的当个半哺乳妈咪!
Nota kaki : masih lagi berusaha menjadi 1/2 milk-maid!

No comments:

Post a Comment