Tuesday, January 17, 2012

Bak Kua

DDQ, kedai yang jual bak kua ataupun Dried meat ataupun sawsomi panggil ia sebagai daging salai di Mid Valley sudah tutup kedai...mau tak tutup, kami pun beli setahun sekali time cny saja...heheheheeheheh

maka terpaksa serbu google carik resepi nak buat bak kua!!!

http://nasilemaklover.blogspot.com/2012/01/homemade-chinese-pork-jerky-bak-kwa.html


http://spdong.blogspot.com/2011/12/blog-post.html


http://kenthin.blogspot.com/2011/11/sherlyn-sim.html



http://niniyeo.blogspot.com/2009/01/blog-post_15.html




http://mykitch3n.blogspot.com/2008/11/barbecued-pork.html



http://ohbin.blogspot.com/2008/10/ohbin-bah-kuah.html

macam-macam versi, macam-macam cara...tiba-tiba berangan nak jadi pengedar bak kua halal secara online....


Photobucket
tak berjaya dan tak kira gagal walaupun rupanya agak jauh beza....terlalu kering dan macam tak cukup berminyak...hurmmmmm

belum sampai tahap jadi pengedar lagi...kena terus berusaha membakar lagi!!!

daging kisar ramli 400g
1 1/2 sudu sos ikan
1 1/2 sudu kicap masin
1 1/2 sudu kicap pekat
4 sudu gula

sawsomi yang perap dan bakar. jadi tak sure dia buat macam mana.

2 comments:

  1. ya Allah
    ko tahu tak Olie..
    aku sikit mengidam benda ni..
    seb abek ko bagi resepi..

    ReplyDelete
  2. My recipe i guna ayam, so tambah red colouring tp so hodoh..pucat merah..hmmm dlm byk2 u dan i google tapi takde site yang sama. Hahaha nanti rajin i blog :-)

    ReplyDelete