Wednesday, February 29, 2012

Pendaftaran Murid Tahun 1 untuk kawasan Selangor


dicopy dari website SJK(C) On Pong...


Permohonan ini adalah pada kanak-kanak yang lahir pada :
1. 02.01.2006 – 01.01.2007 ( Sesi Persekolahan 2013 )
2. 02.01.2007 – 01.01.2008 ( Sesi Persekolahan 2014 )


Ok. Ok. dah start dah! Saya dah start kalut dah! apa boleh buat, sifat kiasu dan kiasi sudah sebati dengan darah dan daging.

Serius lor! sangat blur tak tau nak buat apa! siap buat survey kat google tengok mak bapa lain buat macam mana...

Akhirnya faham sikit-sikit....

ikut apa yang saya faham....

contohnya:

saya (kami) bercadang nak hantar sawbebe ke sekolah di bawah ini, cawangan sekolah di atas. Harap-harap(sangat) boleh dapat.

校名: 美华城安邦华小二校
SJK ( C ) ON PONG 2
PANDAN MEWAH
68000, AMPANG
SELANGOR D.E.
电话:03-42910270
传真:03-42910271
EMAIL: sjkconpong2@gmail.com
学校编号:BBC4049
bbc4049@ppdhl.net
Daerah: Hulu Langat



Apa Yang Perlu Saya Lakukan :
1. Pergi ke http://apps.moe.gov.my/esppsel/



Baca dulu pengenalan sistem bla bla bla, tatacara dan panduan permohonan bla bla bla...


2. bila dah faham, klik PERMOHONAN ON-LINE. Maka page di bawah ini akan keluar.



3. Isi borang ini dari A-Z. kena isi maklumat anak dan ibu bapa. pilih sekolah dari daerah mana yang kami ingin nak hantar...

4. apabila dah selesai daftar, PIN akan diberi. PIN ini akan digunakan untuk login check status.

5. Kena print borang ini selepas register sebab borang online ini dikehendaki untuk pendaftaran di sekolah pula.


Pendaftaran on-line hanyalah langkah pertama. [tak boleh bayangkan mak bapak yang tak tau guna komputer, how mereka nak buat kan? dan tak faham kenapa hantar selangor saja yang buat macam ni? ] Lepas tu, kita kena ke sekolah yang kita telah pilih untuk anak-anak.


Berikut adalah perkara yang perlu dibawa semasa mendaftar di sekolah :
1. Sijil Lahir / Sijil Anak Angkat – Asal & Salinan
2. Satu Salinan Bil Utiliti ( Bil Elektrik / Bil Air )
3. Satu Salinan Kad Pengenalan Ibu & Bapa / Penjaga
4. Satu Salinan Sijil Nikah
5. Dua Sampul Surat Putih bersaiz 4” x 9”
6. Dua keping setem 60 sen
+7. Borang online

[nak bawa gambar kahwin tunjuk kat kakak kerani sekolah boleh?]


Tarikh : 01 Mac hingga 30 April 2012
Masa : 8.00 Pagi – 4.00 Petang
Tempat : Pejabat Sekolah

Bila dah register kat sekolah. balik rumah tunggu. hari-hari guna PIN yang mereka bagi check status mana mereka mau campak anak kita. wait n see lor.

Good luck to me n sawsomi!

boleh faham tak apa yang saya tulis? kalau tak faham, tolong pi jauh jauh...jangan tanya saya sebab saya pun masih tak faham.....

*****tiba-tiba sedih, sawbebe dah nak masuk sekolah rendah walaupun 2014 baru darjah 1. kenapa dia membesar dengan begitu laju....ni baru nak register darjah 1, tak boleh nak bayangkan time betul-betul masuk darjah 1, mesti mak dia yang menangis kat luar kelas.....

[8m3w] Millet

Catatan untuk syiok sendiri! [no komen] Catatan untuk membakar semangat diri sendiri!![hari ni mengeliat nak bangun awal...nasib baik tak terbabas] Catatan untuk tidak menyesal di kemudian hari!! [Setiap pagi, bila saya menyediakan makanan ilyas, saya mesti rasa bersalah dengan sawbebe. rasa bersalah dulu tak buat apa-apa bagi dia makan kat nursery. entahlah apa yang dia makan kat nursery.]

Photobucket
organic hulled millet...beli kat JJ, Seremban [punyalah jauh kan pi beli kan?], harga dah lupa, tapi between 7-10 ringgit malaysia.

Photobucket
rupa dia macam ni...biji kecik-kecik...size dia lebih kurang macam size sagu. terus-terang cakap lor...saya pun tak tau apa benda ni. tengok mommies beli, saya pun beli.


Photobucket
millet+apple
hasil gagal...saya tiru resepi kat blog chinese. mommy tu blend millet sampai halus, saya pula blend tak halus, so bila steam, millet tak masak.



27/2/2012
Photobucket
dessert : apple+kiwi+mango
lunch dan dinner : errrrrrr...lupa


28/2/2012
tak putus asa. blend millet dengan ubi kentang dan carrot sampai halus-halus. steam. tapi bau dan rasa adalah sangat pelik sampai tak berani nak bagi ilyas makan. hasil gagal juga.

maka sepantas kilat masak benda lain untuk ilyas.
Photobucket
Lunch dan dinner : oat, pisang, apple
Dessert : pisang+apple



29/2/2012
Photobucket
millet dan beras perang...usaha tangga kejayaan...

Photobucket
lunch dan dinner : bubur millet+nasi perang, pumpkin steam dan peas.[mampus kalau mak i tau i bagi ilyas makan kacang peas. Pantang larang orang cina bila chicken pox tak boleh makan segala tok nenek punya kacang. Alasan: chicken pox = keluar kacang air (translate bulat-bulat dari hokkien) so, keluar kacang air dilarang makan kacang dan apa-apa yang diperbuat daripada kacang.sampai saya pun dia suruh saya kena pantang makan sebab saya menyusu ilyas, tak boleh makan ayam, tak boleh makan kacang. sweetkan! bestnya ada orang meleter macam
ni.]
1/2 hasil gagal sebab ilyas tak mau makan!hebatkan!
[tamparan]. lepas bbsitter tambah dengan mashed potato, baru dia kasi licin usaha mak dia.


Photobucket
Dessert : pisang+apple+mango


Tuesday, February 28, 2012

orang ke hantu?

jap!
tanya monmon dulu!
dia adalah ketua penasihat negara dunia tiram!

my 1st TUPPERWARE collection

sebelum ni langsung tak pandang pun!
tapi baru-baru ni entah macam mana boleh terjebak dengan brand ini (SIL ada bagi saya 2 tupperware masa dia pindah rumah.)
dari situ, saya cuba mendekatkan diri dengan tupperware.
barulah faham kenapa ada orang sanggup main kutu tupperware, sebab tupperware ni berhantu! saya pun dah terkena hantu dia....

Photobucket
tempat letak air! suka 1 juta money drop kali...SIL tolong belikan dengan member price.
Tujuan utama beli[nak menyedapkan hati diri sendiri] sebab sawbebe...
so, lepas ni sawbebe boleh ambil air sendiri...

sasaran seterusnya ialah:

tumbler 1.5liter untuk sawsomi bawa air pi kerja.

Monday, February 27, 2012

[backdated] 谢谢您, 妈妈

24-02-2012,傍晚6点左右,娘家.

6年前犯下的错(爱就是我犯下的错),终于在6年后鼓起勇气去向妈妈认错。

非常的意外,妈妈很cool的。(没有请我们吃扫把!)
天啊!真的好心痛看着妈妈被逼,无奈的接受了一切!
我们反而更不好过,更自责因为她没有半句责备。
(我知道我的弟妹一定中骂的,你们就委屈一下啦,下次我请你们吃大餐来补偿你们)


我想,
妈妈是因爲真的愛(两个小东西),才能夠原諒我们。。。

世界上最感人的一句话
妈妈说:去叫他们进来 qi qiao e lang jip lai
是我活了34年来最好听的一句,
比妈妈讲'我爱你'更动听,
是我这一辈子都不会忘记的一句话!

那一幕,她站在篱笆外面伸头看我们走进来了没有,然后很迫不及待的从我手中把苏毅抱过去,苏菲大大声的喊她一声'阿嬷',她很心疼的牵着苏菲走进屋里。。。他们祖孙三个人的背影是世上最美的一幅画。

妈妈,对不起,我错了!

谢谢您的宽容
谢谢您的包容
谢谢您的体谅
谢谢您的体贴
谢谢您的温柔
谢谢您的谅解
妈妈,谢谢您!


苏菲和苏毅认宗归祖。。。我们终于团圆了!

****自从懂事后,妈妈也没有亲亲我了,但是昨天要回kl的时候,我抱了她,她亲了我的脸霞一下。现在想起来,脸会红,但心甜甜的...

24-02-2012
Hari Bersejarah!
saya dan sawsomi telah balik menghadapi mak saya, Madam Saw buat pertama kalinya selepas saya revert to islam, berkahwin dan telah mempunyai 2 orang anak!

Dengan kata lain, saya telah melakukan perkara di atas tanpa pengetahuan Madam Saw.

Tiba-tiba datang keberanian nak pergi menghadap Madam Saw, tiba-tiba terbuka hati nak bagitau perkara sebenar, tiba-tiba rasa bersalah yang teramat sangat sebab menipu Madam Saw, tiba-tiba diri sendiri rasa letih hidup dalam penipuan, tiba-tiba rasa kesian dengan 2 orang askar kecil...

8 february 2012, buat keputusan nak balik menghadap madam saw! mulai hari tu,hati memang sentiasa rasa tak tenteram...rasa takut, rasa malu, rasa sedih semua rasa sangat cukup...

mimi laaaa orang yang paling banyak bagi sokongan moral dalam perjuangan ini...Dengan kata lain, i jump, she no jump pun...tapi, dia tunggu kat atas bersedia nak bagi pelampung kat saya.


time sampai alor star from penang, nafas dah seksa. berani buat kesilapan, tapi tak berani nak mengaku kesalahan. 1st pergi, madam saw tak ada. aduh! dah kecut dah hati, macam mau angkat bendera putih dah. dah tak ada keberanian untuk pergi kali ke-2 rumah mak saya lagi...

tunggu madam saw habis makan kfc yang sawsomi beli. saya pun peluk madam saw sambil mengelap hingus dan air mata kat lengan baju madam saw. dia sangat cool membelek album gambar yang saya bawa. dia diam. sangat cool. tak ada maki hamun. tak belanja saya makan batang penyapu ataupun batang mop.

PERGI BAWA MEREKA MASUK!
kata madam saw.

ya allah....dalam hati saya cuba terlintas perkataan ini.

mak saya suruh saya pergi bawa sawsomi, sawbebe dan ilyas masuk ke rumah dia???

saya terpegun, tak percaya, dengan apa yang sedang berlaku. unbelievable. macam mimpi. saya mempunyai perasaan bagaikan dijatuhkan hukuman tanpa dihukum. saya rasa bersalah dengan mak saya, saya rasa malu dengan mak saya sebab saya telah menipu dia selama 6 tahun. saya malu sangat-sangat. dia ada hak untuk maki hamun saya yang derhaka, dia ada hak untuk belasah saya yang bohong dia...sebaliknya dia terima kami dengan cara dia yang tersendiri. COOL! sangat sangat COOL.

Madam Saw tunggu kami di luar rumah. dia tak sabar-sabar dukung ilyas dari saya. dia peluk sawbebe masuk ke rumah. dia invite sawsomi duduk. dia bagi angpau besar punya kat sawbebe dan ilyas. dia cium ilyas dan sawbebe. dia senyum....tapi kami menangis, menangis kegembiraan!!

syukur alhamdulillah!

yeay...lepas ni saya dah boleh terang terang dan high profile balik kampung! yeay!!!
Photobucket
tidak mudah bagi orang pendek macam saya untuk capai bintang...see, melompat sangat kangkang kaki baru dapat pegang ekor bintang

Saturday, February 25, 2012

[姐弟] 打摔角~Bergusti~

感情好的时候就来打打摔角。
Bila kasih sayang tengah menebal, mereka pun bergusti!!!


Photobucket
弟弟明明是给姐姐kepit住的,可是还在笑[不过,不到5秒,就哭了]
ilyas telah ditawan sawbebe, tapi masih mampu bersenyum. tapi senyuman itu hanya mampu bertahan 5 saat saja.



哭就赢liao咯!姐姐就被逼放开弟弟,结果坏蛋的弟弟竟然压上去姐姐的身体,拉姐姐的头发,姐姐投降!赢家是弟弟!弟弟很玩臭一下的lor!
ilyas menggunakan tangisan untuk melepaskan diri daripada tahanan sawbebe. menang lor! kemudian dia serang hendap sawbebe, tarik rambut sawbebe, selak skirt sawbebe...sawbebe terpaksa mengaku kalah. ilyas pemenang.
Photobucket
苏毅:投降吧!
苏菲:好的!好的!huhuhuhuhuhu




看着他们俩健健康康的~~~~感恩~~~~
Lihat mereka berdua~~~~syukur alhamdulilah~~~~

Friday, February 24, 2012

Peralatan untuk sediakan solid food ilyas

Amaran keras : jangan menaruh jangkaan yang terlalu tinggi!


1. Periuk rice cooker
Photobucket
Rice cooker dah rosak, tapi sayang nak buang periuknya. maka dijadikan periuk. Biasanya saya gunakan untuk steam. setakat ini tak datangkan sebarang masalah.

2. Periuk
Photobucket
Periuk arwah mak mertua. inilah harta pusaka arwah untuk saya. menurut sawsomi, periuk ni agak 'mahal' pada zaman itu. saya masak bubur/ oat dengan periuk ini.
Kesulitan yang dihadapi : periuk ni agak bersize besar untuk masak bubur 2 sudu besar. masak bubur memerlukan 1 jam ++ untuk mendapat hasil yang menghaluskan walaupun 2 sudu. . Tu yang saya tengah mengumpul modal membeli pressure cooker. bayangkan 18 minit masak bubur. waaaaaaaah...tak boleh nak bayangkan lor.....[pengalaman daripada mak-mak di forum anggugu.]

3. blender
Photobucket
brand national yooooooo....u ada? harta pusaka arwah mak mertua juga. saya kutip yang orang tak mau. setiap kali saya blend, saya akan pasang niat nak beli hand blender. ini adalah kerana, jus-jus makanan meleleh keluar. saya kena buat kerja lebih untuk mengelap meja dan kawasan-kawasan sekelilingnya. tapi rasanya dana hand blender akan disalurkan ke pressure cooker memandangkan tak lama lagi gigi ilyas akan semakin menumbuh memenuhi mulut...jadi adalah lebih logik cari pasal dengan pressure cooker...sebablah dok pasang niat macam tu, dari zaman sawbebe sampailah zaman ilyas pun tak terbeli-beli lagi itu hand blender. silap-silap nanti blend cucu punya solid food pun dok pakai blender ini...hohohohoho

4. baby food storage container aka avent breast milk storage container
Photobucket
time saya beli avent punya manual pump zaman fotopages, ada ini storage container. tapi saya tak bubuh susu, saya bubuh makanan ilyas. mula-mula nafsu mengelora juga nak beli food storage container yang ada kat internet. tapi nasib baik abang iman cukup kuat untuk menentang adik nafsu.
komen saya : sangat ok. penutup dia sangat rapat, jus-jus makanan tak meleleh keluar. saya tengah nak menghasut sawsomi beli itu bekal yang makanan boleh tahan panas punya. so saya boleh isi bubur ilyas dalam tu. bbsitter tak payah nak panas-panaskan lagi makanan. senang sikit kerja bbsitter. dah ada survey...cosway punya COSWAY MAGIC SAVER COOKER. ada 2 liter dan 5 liter. tapi nak beli yang kecil punya saja. anggaran kos rm199 ataupun yang brand THERMOS. itu belum survey harga.

Pisau, chopping board, penapis tak payah nak buat review laaaaa kot kan...ohya, sila pastikan pisau anda tidak terlalu tajam. Ini adalah kerana bangun memasak di 5 pagi bukanlah sesuatu yang menge-fun-kan, sisa-sisa mengantuk belum lagi hilang, maka adalah sangat bahaya menggunakan pisau-pisau yang tajam, saya sendiri telah N kali memotong jari dan kuku sendiri. Sila ambil perhatian tau!!!

Thursday, February 23, 2012

Faris Nur Daniel小弟弟

为Faris Nur Daniel小弟弟祈祷,希望凭众人的力量及念力为他doa, 来感动Allah为faris小弟弟带来奇迹~~!希望他早日康复!amin


UPDATE:
***10:1810.05早上,他走了!Faris小弟弟, 安息哦!

[8m2w] funny face


blogger ayu bagi petua makan yogurt bagi dia senang poo poo...try suap dia 3-4 sudu plain yogurt...



masammmmmm dan tak sedap. last dia mengamuk baling penutup yogurt...hahahahahaha...

***lepas ni ingat nak bagi dia rasa lemon. hehehehehehhe...[mak yang jahat]

Wednesday, February 22, 2012

[8m2w] poo poo yang keras

Photobucket
弟弟,站直直。姐姐要闻你的屁股!
adik, berdiri tegak-tegak. kakak nak.....

Photobucket
terimalah penghormatan cium punggung daripada sawbebe!

Photobucket
eeeee...busuk!!


poo poo ilyas masih lagi keras dan sikit...malah perutnya sudah start kembong! maka terpaksa tukar menu makanan. hari ni tak ada nasi, tak ada oat dan tak ada pisang. walaupun orang kata sembelit makan pisang. disebabkan saya memang makan pisang tak jalan punya. so saya membuat keputusan untuk try betik.

Menu hari ini :
Pumpkin Mashed Potato Peas Tomato
Photobucket
semua disteam. pumpkin dan ubi kentang saya lenyek-lenyekkan saja. kacang hijau dan tomato saya blend.

Photobucket
siap. warnanya kurang menarik. tapi SEDAP. manis pumpkin.


dessert:
Photobucket
papaya puree.

hey buta ka?

lokasi : kedai runcit
masa : 5.15pm
Apa yang berlaku : Saya ambil sebuku roti, panty liner dan tuala wanita beratur untuk bayar di kaunter. tiba-tiba itu ah sou anmum datang dekat kepada saya.

ah sou anmum : u mengandung?
saya : blur. tiba-tiba tak boleh nak faham apa dia cakap.
cashier : tak ada laaaaa....[tolong saya jawab sebab saya adalah regular customer]
saya : [menahan kemarahan walaupun hakikat perut buncit kelihatan macam mengandung 3 bulan, maka saya tak mau pandang itu ah sou anmum. saya anggap dia tak wujud di dunia ini.sangat kecik hati tau!]
ah sou anmum : ooo...sorry [berambus dari pandangan saya]
cashier : baby u dah berapa bulan? [sangat pandai~~dia ubah topik]
saya : [start reda itu kemarahan sebab dia tanya topik kegemaran saya] sudah 8 bulan lor!
cashier : tak mau kejar baby tahun naga meh? [see~~~sangat cerdik punya amoi]
saya : tak mau lor...banyak penat lor~~~
cashier : anak u 1 girl, 1 boy kan? [nampak tak? nampak tak? i like ini amoi]
saya : yalor yalor...sudah cukup lor!
cashier : sudah ada 1 pair. tahniah tahniah...sudah boleh tutup kilang lor! tapi sebelum itu kejarlah baby naga...
saya : hahahahahahaha

time keluar dari kedai runcit itu, i bagi jelingan maut kat ah sou anmum itu! hurmmmmmm~~~~~[dalam hati!]

Tuesday, February 21, 2012

[8m2w] try-ing oat pula

19-02-2012
Photobucket
5 oz susu FM, oat 5 sudu(quaker instant oats ajer), pisang(sekadar hiasan), apple 1/2 biji, kurma, kismis
(steam kurma supaya senang buang kulit)
masukkan susu. masukkan oat. kacau sehingga didih. tutup api.


Photobucket
bila nak makan baru lenyekkan pisang.


20-02-2012
Photobucket
semalam kurangkan oat jadi 3 sudu, tambah kiwi. blend apple n kurma. blend sekejap pisang dan kiwi. taburkan oat masak atas puree buah. bbsitter kata ilyas sapu sampai licin.

***dah 1 minggu, poo poo sangat keras.

Monday, February 20, 2012

BEAUTY and the BEAST

nak tengok BARNEY tapi time tu tak ada, alang-alang dah sampai depan cinema, so belasah saja apa movie yang ada! 11.30pm ada beauty and the beast. tapi perhatian tau, bukan semua TGV ada beauty and the beast.

Photobucket
6 TGV Cinemas outlet yang ada BEAUTY anad THE BEAST 3D:
- Suria KLCC
- Sunway Pyramid
- Wangsa Walk
- Bukit Tinggi
- 1st Avenue Penang
- Tebrau City, Johor Bahru

Photobucket
sawbebe dengan baju angry bird kelawar...

Photobucket


Photobucket
sangat bersungguh-sungguh menonton wayang...BEAUTY and THE BEAST pula yang tengok saya dan ilyas....

wish me luck 祝我好运吧!

今天,哥哥会带我去跟HQ的ms.笑开会。

原因:kereko的销量稍微有掉,我有负责文字所以要去跟ms笑讲点子,还有什么idea可以加进去kereko!

**kereko是哥哥的书!

很好笑一下的咯!
我又不是主編,严格来讲,只是小小的翻译员(哥哥过后,在6个员工当中,我的薪水最高了!)
Aarena停刊后,负责Aarena4个人的我们(2个編輯,2个artis)被分成2组(1个編輯,1个artis),1组被调去老板旗下的别家公司(1个去,1个没去,没去那个还争取到100天的赔赏)我跟另外1个artis就留下来负责哥哥的kereko。
以前负责Aarena也是挂名的編輯而已。哥哥才是阿head。我这个挂名的編輯连arena高峰期买多少本都不知道,在公司做了五六年连大老板都没见过。Aarena销量卖到剩1期只有5-6千本时,哥哥才带我去见高层。也是在那时候才知道原来Aarena高峰期曾经1期出版20千本++。walao。。。可是当时没人来恭喜你pun,现在销量掉(已经停刊了)就要见你!真是鸡蛋糕!
ok讲回kereko!
我8月产假回来就开始去做kereko。从此不用写tami(页数),不用找cover,不用fax什么东东。哥哥叫我负责每期的topik,focus on, lyric,psiko,彩色漫画,和小本漫画而已。
半年过后,哥哥跟我讲kereko的销量稍微有掉,你要去跟ms笑开会!厉害吗?!哥哥还强调我和他是要载小孩,要ms笑那边不要安排我们载孩子的时间开会!傻掉~~~还拖我下水!

一句话讲完,要找个替死鬼咯!
等下就看他们要演什么把戏咯!
你们做初一,我就做十五!
大家等着瞧~~~~反正我都有心理准备想不干了,只是不甘心为什么自己受到不公平的待遇,好的时候,你一个人领功,坏的时候,你就通通推给我!他妈的鸡蛋糕!

担心吗?
讲没有是骗人的咯!

tak faham kan?
tak pe, saya translate. kerja saya kan menterjemah!


hari ni abang nak saya (abang dan saya berdua laaa) pergi meeting dengan orang HQ sebab sales kereko ada sedikit jatuh! heyyyyy apa kena mengena dengan saya pula. abang adalah ketua editor dan saya hanyalah penterjemah saja. sebelum ni tak pernah meeting dengan orang HQ, tiba-tiba nak saya pergi meeting dengan orang HQ. nak suruh saya beri idea?! dia kata saya ada buat kolum, masalahnya ada lagi 2 orang pun ada buat kolum dan translate komik, awat tak ajak mereka pergi sekali. takkan masih tak faham, gaji saya adalah paling tinggi di antara mereka. kalau nak buang pun, mestilah buang saya dulu! plus plus saya telah lama berkhidmat di company ini, kalau bayar pampasan, agak lumayan juga itu pampasan. takkan masih tak faham, mereka nak kasi saya tekanan tekanan tekanan tekanan dan tekanan lor...kalau saya tak tahan, maka saya sendiri berhenti kerja. maka mereka tak payahlah nak bayar pampasan. taktik yang hebat!! mereka dah pernah dipatuk ular, maka mereka telah pandai!!! mereka gunakan tali untuk jerat ular itu, kasi ular itu mampus!!!

Saturday, February 18, 2012

[8m1w]苏毅是幸福的

今天的菜单:
Menu hari ini:

三文鱼粥 Bubur ikan salmon [The 4 day rule...hari-2]
Photobucket
....一天的份量
2 sudu beras perang, ubi kentang separuh biji, sedikit carrot, 1 batang baby corn, 3 biji cherry tomato, 2 pokok broccoli, salmon
[boleh dapat 1 mangkuk (mangkuk ikea). kalau 3 sudu beras, mak budak boleh lagi tumpang curi makan bubur 1/2 tupperware tau fu fa itu]

masak beras, masukkan ubi kentang, carrot dan baby corn. bila ubi kentang, carrot, baby corn dan tomato dah lembut, angkat untuk diblend bersama-sama dengan broccoli. Jangan blend panas-panas tau, nanti pisau blend cepat tumpul. masukkan ikan ke dalam bubur. ikan masak, angkat. bila bubur dah hancur sepenuhnya, masukkan semula bahan blend. bagi mendidih sekejap. tutup api. hancurkan ikan salmon dan tabur ke dalam bubur. SIAP.
[semalam saya masak ikan bersama-sama dengan bubur. pastu saya perasan ada tulang ikan dalam bubur. risau bb tercekik tulang. so hari ni demi keselamatan, saya dah tak masak ikan dalam bubur. ikan boleh steam. ]



Photobucket
午餐+晚餐. 苏毅的大便很硬,所以就blend.
lunch + dinner. disebabkan taik ilyas macam taik kambing, maka saya pun blend buburnya.


Photobucket
今天的'糖水'~~ apple yummy melon
外食时,带一盒出门,到达目的地,刚好溶了,凉凉的。宝宝就可以吃了。就算只是吃水果,也好过没有。

1 biji apple + 1 keping tembikai susu. blend. siap! Simpan dalam peti ais. [saya buat 2 bekal...1 bekal makan di rumah bbsitter, 1 bekal lagi time kami dinner, dia makan as supper]

bila nak makan, keluarkan sejam awal. tak payah panaskan. kalau panaskan, puree jadi rasa masam. ilyas sangat suka sebab puree buah ini 'dingin' kat mulut dia.
selalu kalau kami keluar makan, saya hanya bawa puree buah-buahan saja. apabila sampai destinasi, puree yang keluar dari peti ais dah ngam ngam untuk dimakan...'dingin-dingin' sangat sedap. bb boleh makan. walaupun makan buah, pun lebih baik daripada tak makan.


Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

讲真的,跟苏菲比,苏毅超好命的!
不否认,生苏菲那时候的我笨笨的!
什么都cincaicincai来。

后来,在网上接触到很多资料,从计划怀孕、生男生女,坐月子,哺乳,宝宝添加副食品到养育孩子,什么都可以从网上找得到! MM们的经验,在加上自己的经验, 就practise在苏毅身上lor!


苏菲才母乳2个月,还是参配方奶粉呢!
苏菲4个月大就去nursery!
偶尔才煮苏菲的添加副食,而且是普普通通的那种食物。

苏 毅就不一样了!我和LG有计划几时要怀孕[gambate了9个月才怀上苏毅],怀孕后会去klinik kesihatan做孕期检查,产后宝宝也在klinik kesihatan做体检,free of charge的咯!到目前还在喂母乳,但有参配方奶粉。准备各式各样的添加副食给苏毅吃。


不要觉的我偏心哦!我没有重男轻女哦!我只是笨!真的笨到不能原谅自己!所以对苏菲我是很内疚,觉得亏欠她很多,没有把最好的给她。


所以啊~~~
苏毅,要对姐姐好一点!
知道吗?

Friday, February 17, 2012

[8m1w] Menu Hari Ini

Photobucket
salmon, ubi kentang, carrot, baby corn, cauliflower, tomato, broccoli, beras 3 sudu
1st time makan ikan...entah laaa tekak dia boleh terima ke tak? kita tunggu dan lihat saja lor!


Photobucket
2 bekal untuk dibawa ke rumah bbsitter...tinggal sikit lagi saya sapu kasi licin.

Photobucket
apple-cado untuk dessert....this one sangat yummmmmmy...

Thursday, February 16, 2012

T_T

Photobucket
ilyas asyik dok mengintai (read : tengok terang-terang sampai nyaris nak merangkak pi cari awek itu...)...n yessss....tak nafikan awek itu memang lagi cun daripada mak dia...T_T


Photobucket
tukang baca doa....habis satu restoran boleh dengar.


Photobucket
selamat menjamu...mata! actually saya dah kenyang merajuk pun...tak payah makan pun takpe....boleh bayangkan tak kami 3 orang anak-beranak pi makan dinner dengan memakai baju tidur saja? tunggu sawsomi balik kerja tunggu sampai kami tertidur...bila dia dah balik, tergesa-gesa keluar sampai tak perasan terlupa pakai bra....hurmmmmm~~~~~ T_T

Wednesday, February 15, 2012

时机到了?
但我还是放不下lor!

在英文give up是give-给up-上去,给上去。把自己无法掌握的给上去、交给天,不再挣扎怀疑,只有信任交付。我give up了,我把自己交给祢。
伊能静

Tuesday, February 14, 2012

[8m] 八个月

体重不晓的,身高也不知道,因为这个月也不用去klinik kesihatan做体检。
体重应该是在8kg左右吧!
Berat dan tinggi tak sure. sebab tak payah pergi check up kat klinik kesihatan. rasanya dalam 8kg kot!



出水痘的前一天 sehari sebelum kena chicken pox!
Photobucket

Photobucket



7m4w出水痘 chicken pox-ing
Photobucket
Photobucket
Photobucket

到目前为止,有两颗牙齿。第一颗是7m3w长出来的,第二颗是礼拜天[12/02/2012]发现的,刚刚才冒出来。直从那一次,就那么一次咬了老娘的(.)(.),老娘大大力的cubit了他的脸。他也被吓到哭。那次过后,他就好像不敢惹老娘 ki siao
pernah gigit (.)(.) time menyusu. saya hilang kawalan lalu tercubit pipi dia. sejak hari tu sampai hari ni[touch wood], dia tak berani ambil risiko menggilakan mak dia....
Photobucket


会假假咳嗽。 berpura-pura batuk
Photobucket


喷口水娱乐我妈咪大人。我也笑也大声,他就喷得更用力,他一定以为我在夸他能干。 三不两下,他就会表演喷口水杂技。他享受被肯定,被赞美
sembur air liur untuk menghiburkan hati maknya. sebab dia ingat mak dia dok menjerit macam orang gila tu adalah satu pujian!
Photobucket


送去bbsitter家会哭了。开始怕生。看到陌生人会慢慢的慢慢的羞答答的倒在我的肩膀。
menangis hantar rumah bbsitter .


還在喝妈咪牌母奶,在bbsitter家要参FM咯。假期或周末就全哺乳。
Photobucket


蛮cool一下的。逗他笑,他也未必会笑!他不像苏菲小时候那么爱笑。 lelaki cool
Photobucket


会aaaaa 然后 babababababa 的。开始学大人的音调
Photobucket


会用Eeeeeee来表达他的不满和愤怒! sedang marah-ing
Photobucket


他知道我不准他爬进去stor room, 每次他爬过去,我就发出恐怖的eeeeeee声, 他就立刻停下脚步,转过来看着我。有时候还蛮见效的, 他就会坐下了。eeeee久了过后,没效了,他睬你都傻,更加飞快的爬过去。 sedang happy-ing
Photobucket


姐姐并不是任何时候都很友好的。这个时候的他就是在吃亏! sedang dibuli-ing
Photobucket
Photobucket


8点前,两姐弟都会睡。现在不会乖乖的吸(.)(.),然后迷昏过去。唯有把他夹住,尽量弄给他哭,这么一来就会吸(.)(.),直到睡了过去!


以前有kakak,中午接苏菲放学。可以拍苏毅的照。现在,要找照片来写blog都没有。只好recycle咯!
Photobucket