Saturday, February 18, 2012

[8m1w]苏毅是幸福的

今天的菜单:
Menu hari ini:

三文鱼粥 Bubur ikan salmon [The 4 day rule...hari-2]
Photobucket
....一天的份量
2 sudu beras perang, ubi kentang separuh biji, sedikit carrot, 1 batang baby corn, 3 biji cherry tomato, 2 pokok broccoli, salmon
[boleh dapat 1 mangkuk (mangkuk ikea). kalau 3 sudu beras, mak budak boleh lagi tumpang curi makan bubur 1/2 tupperware tau fu fa itu]

masak beras, masukkan ubi kentang, carrot dan baby corn. bila ubi kentang, carrot, baby corn dan tomato dah lembut, angkat untuk diblend bersama-sama dengan broccoli. Jangan blend panas-panas tau, nanti pisau blend cepat tumpul. masukkan ikan ke dalam bubur. ikan masak, angkat. bila bubur dah hancur sepenuhnya, masukkan semula bahan blend. bagi mendidih sekejap. tutup api. hancurkan ikan salmon dan tabur ke dalam bubur. SIAP.
[semalam saya masak ikan bersama-sama dengan bubur. pastu saya perasan ada tulang ikan dalam bubur. risau bb tercekik tulang. so hari ni demi keselamatan, saya dah tak masak ikan dalam bubur. ikan boleh steam. ]



Photobucket
午餐+晚餐. 苏毅的大便很硬,所以就blend.
lunch + dinner. disebabkan taik ilyas macam taik kambing, maka saya pun blend buburnya.


Photobucket
今天的'糖水'~~ apple yummy melon
外食时,带一盒出门,到达目的地,刚好溶了,凉凉的。宝宝就可以吃了。就算只是吃水果,也好过没有。

1 biji apple + 1 keping tembikai susu. blend. siap! Simpan dalam peti ais. [saya buat 2 bekal...1 bekal makan di rumah bbsitter, 1 bekal lagi time kami dinner, dia makan as supper]

bila nak makan, keluarkan sejam awal. tak payah panaskan. kalau panaskan, puree jadi rasa masam. ilyas sangat suka sebab puree buah ini 'dingin' kat mulut dia.
selalu kalau kami keluar makan, saya hanya bawa puree buah-buahan saja. apabila sampai destinasi, puree yang keluar dari peti ais dah ngam ngam untuk dimakan...'dingin-dingin' sangat sedap. bb boleh makan. walaupun makan buah, pun lebih baik daripada tak makan.


Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

讲真的,跟苏菲比,苏毅超好命的!
不否认,生苏菲那时候的我笨笨的!
什么都cincaicincai来。

后来,在网上接触到很多资料,从计划怀孕、生男生女,坐月子,哺乳,宝宝添加副食品到养育孩子,什么都可以从网上找得到! MM们的经验,在加上自己的经验, 就practise在苏毅身上lor!


苏菲才母乳2个月,还是参配方奶粉呢!
苏菲4个月大就去nursery!
偶尔才煮苏菲的添加副食,而且是普普通通的那种食物。

苏 毅就不一样了!我和LG有计划几时要怀孕[gambate了9个月才怀上苏毅],怀孕后会去klinik kesihatan做孕期检查,产后宝宝也在klinik kesihatan做体检,free of charge的咯!到目前还在喂母乳,但有参配方奶粉。准备各式各样的添加副食给苏毅吃。


不要觉的我偏心哦!我没有重男轻女哦!我只是笨!真的笨到不能原谅自己!所以对苏菲我是很内疚,觉得亏欠她很多,没有把最好的给她。


所以啊~~~
苏毅,要对姐姐好一点!
知道吗?

No comments:

Post a Comment