Wednesday, February 29, 2012

[8m3w] Millet

Catatan untuk syiok sendiri! [no komen] Catatan untuk membakar semangat diri sendiri!![hari ni mengeliat nak bangun awal...nasib baik tak terbabas] Catatan untuk tidak menyesal di kemudian hari!! [Setiap pagi, bila saya menyediakan makanan ilyas, saya mesti rasa bersalah dengan sawbebe. rasa bersalah dulu tak buat apa-apa bagi dia makan kat nursery. entahlah apa yang dia makan kat nursery.]

Photobucket
organic hulled millet...beli kat JJ, Seremban [punyalah jauh kan pi beli kan?], harga dah lupa, tapi between 7-10 ringgit malaysia.

Photobucket
rupa dia macam ni...biji kecik-kecik...size dia lebih kurang macam size sagu. terus-terang cakap lor...saya pun tak tau apa benda ni. tengok mommies beli, saya pun beli.


Photobucket
millet+apple
hasil gagal...saya tiru resepi kat blog chinese. mommy tu blend millet sampai halus, saya pula blend tak halus, so bila steam, millet tak masak.



27/2/2012
Photobucket
dessert : apple+kiwi+mango
lunch dan dinner : errrrrrr...lupa


28/2/2012
tak putus asa. blend millet dengan ubi kentang dan carrot sampai halus-halus. steam. tapi bau dan rasa adalah sangat pelik sampai tak berani nak bagi ilyas makan. hasil gagal juga.

maka sepantas kilat masak benda lain untuk ilyas.
Photobucket
Lunch dan dinner : oat, pisang, apple
Dessert : pisang+apple



29/2/2012
Photobucket
millet dan beras perang...usaha tangga kejayaan...

Photobucket
lunch dan dinner : bubur millet+nasi perang, pumpkin steam dan peas.[mampus kalau mak i tau i bagi ilyas makan kacang peas. Pantang larang orang cina bila chicken pox tak boleh makan segala tok nenek punya kacang. Alasan: chicken pox = keluar kacang air (translate bulat-bulat dari hokkien) so, keluar kacang air dilarang makan kacang dan apa-apa yang diperbuat daripada kacang.sampai saya pun dia suruh saya kena pantang makan sebab saya menyusu ilyas, tak boleh makan ayam, tak boleh makan kacang. sweetkan! bestnya ada orang meleter macam
ni.]
1/2 hasil gagal sebab ilyas tak mau makan!hebatkan!
[tamparan]. lepas bbsitter tambah dengan mashed potato, baru dia kasi licin usaha mak dia.


Photobucket
Dessert : pisang+apple+mango


2 comments:

  1. wah, memang rajin!!
    eh millet to kena steam saja? tak pernah cuba...rajin but not so rajin like u :)
    keep it up!!

    ReplyDelete
  2. rajin sungguh ko buat mkn tuk ank ko ye oli
    klul aku
    supmayam jerlah dgn carrot and kentang
    dessert ni aku buat bubur kacang hijau jer.
    takpun milo or cekodok goreng
    daka ra dulu klu boring2
    bgi biskut or roti lembut

    ReplyDelete