Monday, February 27, 2012

[backdated] 谢谢您, 妈妈

24-02-2012,傍晚6点左右,娘家.

6年前犯下的错(爱就是我犯下的错),终于在6年后鼓起勇气去向妈妈认错。

非常的意外,妈妈很cool的。(没有请我们吃扫把!)
天啊!真的好心痛看着妈妈被逼,无奈的接受了一切!
我们反而更不好过,更自责因为她没有半句责备。
(我知道我的弟妹一定中骂的,你们就委屈一下啦,下次我请你们吃大餐来补偿你们)


我想,
妈妈是因爲真的愛(两个小东西),才能夠原諒我们。。。

世界上最感人的一句话
妈妈说:去叫他们进来 qi qiao e lang jip lai
是我活了34年来最好听的一句,
比妈妈讲'我爱你'更动听,
是我这一辈子都不会忘记的一句话!

那一幕,她站在篱笆外面伸头看我们走进来了没有,然后很迫不及待的从我手中把苏毅抱过去,苏菲大大声的喊她一声'阿嬷',她很心疼的牵着苏菲走进屋里。。。他们祖孙三个人的背影是世上最美的一幅画。

妈妈,对不起,我错了!

谢谢您的宽容
谢谢您的包容
谢谢您的体谅
谢谢您的体贴
谢谢您的温柔
谢谢您的谅解
妈妈,谢谢您!


苏菲和苏毅认宗归祖。。。我们终于团圆了!

****自从懂事后,妈妈也没有亲亲我了,但是昨天要回kl的时候,我抱了她,她亲了我的脸霞一下。现在想起来,脸会红,但心甜甜的...

24-02-2012
Hari Bersejarah!
saya dan sawsomi telah balik menghadapi mak saya, Madam Saw buat pertama kalinya selepas saya revert to islam, berkahwin dan telah mempunyai 2 orang anak!

Dengan kata lain, saya telah melakukan perkara di atas tanpa pengetahuan Madam Saw.

Tiba-tiba datang keberanian nak pergi menghadap Madam Saw, tiba-tiba terbuka hati nak bagitau perkara sebenar, tiba-tiba rasa bersalah yang teramat sangat sebab menipu Madam Saw, tiba-tiba diri sendiri rasa letih hidup dalam penipuan, tiba-tiba rasa kesian dengan 2 orang askar kecil...

8 february 2012, buat keputusan nak balik menghadap madam saw! mulai hari tu,hati memang sentiasa rasa tak tenteram...rasa takut, rasa malu, rasa sedih semua rasa sangat cukup...

mimi laaaa orang yang paling banyak bagi sokongan moral dalam perjuangan ini...Dengan kata lain, i jump, she no jump pun...tapi, dia tunggu kat atas bersedia nak bagi pelampung kat saya.


time sampai alor star from penang, nafas dah seksa. berani buat kesilapan, tapi tak berani nak mengaku kesalahan. 1st pergi, madam saw tak ada. aduh! dah kecut dah hati, macam mau angkat bendera putih dah. dah tak ada keberanian untuk pergi kali ke-2 rumah mak saya lagi...

tunggu madam saw habis makan kfc yang sawsomi beli. saya pun peluk madam saw sambil mengelap hingus dan air mata kat lengan baju madam saw. dia sangat cool membelek album gambar yang saya bawa. dia diam. sangat cool. tak ada maki hamun. tak belanja saya makan batang penyapu ataupun batang mop.

PERGI BAWA MEREKA MASUK!
kata madam saw.

ya allah....dalam hati saya cuba terlintas perkataan ini.

mak saya suruh saya pergi bawa sawsomi, sawbebe dan ilyas masuk ke rumah dia???

saya terpegun, tak percaya, dengan apa yang sedang berlaku. unbelievable. macam mimpi. saya mempunyai perasaan bagaikan dijatuhkan hukuman tanpa dihukum. saya rasa bersalah dengan mak saya, saya rasa malu dengan mak saya sebab saya telah menipu dia selama 6 tahun. saya malu sangat-sangat. dia ada hak untuk maki hamun saya yang derhaka, dia ada hak untuk belasah saya yang bohong dia...sebaliknya dia terima kami dengan cara dia yang tersendiri. COOL! sangat sangat COOL.

Madam Saw tunggu kami di luar rumah. dia tak sabar-sabar dukung ilyas dari saya. dia peluk sawbebe masuk ke rumah. dia invite sawsomi duduk. dia bagi angpau besar punya kat sawbebe dan ilyas. dia cium ilyas dan sawbebe. dia senyum....tapi kami menangis, menangis kegembiraan!!

syukur alhamdulillah!

yeay...lepas ni saya dah boleh terang terang dan high profile balik kampung! yeay!!!
Photobucket
tidak mudah bagi orang pendek macam saya untuk capai bintang...see, melompat sangat kangkang kaki baru dapat pegang ekor bintang

7 comments:

  1. Replies
    1. finally...fuh.....luckily she can accept! syukur alhamdulilah...

      Delete
  2. Alhamdulillah...
    Btw, I suka sgt baca ur post.. da lamer jugak jadi silent reader...

    Suka sgt tgk ur kids pic...

    Ingat masa anak2 waktu mereka kecik... now da besau....

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ TQ...
      wah! tak sangka saya pun ada silent reader [dah kembang buntut dah]
      tq suka tengok pic anak comot saya...hehehehhe..[kembang untuk kali ke-2]

      Delete
  3. salam,

    your mum looks like you.
    you look like your mum.

    subahanallah, alhamdulillah...
    hati mak mana yang tahan marah kat anak dia...

    lepas ni bleh berCNY dengan lebih meriah la ye?
    Alhamdulillah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm
      tak sabar-sabar tunggu CNY...dah boleh reunion akhirnya...syukur alhamdulilah.

      Delete
  4. ye lah. oli betul2 ikut muka mak. Alhamdulillah tumpang gembira buat oli.

    ReplyDelete