Saturday, March 31, 2012

saya sumpah dengan nama Allah, apa yang saya tulis semua ini benar!

disebabkan saya tak dapat nak print skrin,
saya sumpah dengan nama Allah.
apa yang saya tulis ini benar.


PASSWORD



semua status fb dia yang 'jahat-jahat',
dia telah delete...
kalau betul,
kenapa nak delete?
kenapa takut orang baca?
cisssssssssssss

ke-meroyan-an

jealous sama dia?
hurmmmmmm
NO WAY!!!
jenuh dok fikir,
takkan jealous kat dia sebab suaminya yang 'kaya raya', rumah banglo dia yang 33 tingkat itu, kereta hummer dia milik peminjam dan sebagainya...
if ada jealous pun,
mungkin jealous dengan ke-childish-an dan ke-joli-an dia kot!!!


pagi-pagi,
sudah naik angin!
terasa diri dibuat macam sampah!!!
pijak saya macam pijak semut mayat!
grrrrrrrrrrrr....
datang office, lepas geram kat mimi!


last sekali,
saya percaya pada mak mimi saja,
sebab makcik pernah minta di depan kaabah!

Thursday, March 29, 2012

ex-bibikku muncul tepat pada waktunya

takala saya ditimpa kesusahan,
tuhan hantarkan saya seorang insan yang sedang berpantang untuk menolong saya menjaga ilyas dan sawbebe saya supaya saya dan sawsomi boleh pergi mencari rezeki.
(alhamdulilah)
Tapi hati tetap rasa bersalah, of course laaaa...ex bibikku ita tu masih dalam pantang, baru 23 hari.
namun saya terpaksa import dia masuk ke dalam rumah saya, tinggal beberapa hari dengan saya untuk menjaga ilyas dan sawbebe
(boleh tak bayangkan betapa susahnya saya nak cuti. boss kata boleh cuti, tak ada masalah...POTONG GAJI. kalau u orang di tempat saya, apa yang u orang nak buat?haihhhhhhhhhhh)
mau tak rasa serba salah, kawan tu tengah berpantang, nak jaga anak dia yang kecil, pastu nak tolong saya jaga ilyas saya yang tengah buas...


terus terang kata,
kalau saya adalah ita,
kalau ex majikan saya text suruh tolong dia jaga anak...
saya pasti akan menolak permintaan ex majikan saya.
bukannya bayar 1 hari 100 ringgit pun,
1 hari baru 25 ringgit...
[kes kecemasan...biasanya 1 hari bagi rm17 saja]
jadi kenapa saya mau tolong ex-majikan saya?
kenapa saya nak memenatkan diri saya?
bukanke lagi best saya kangkang tengok tv, tidur sama bb....?

that y,
saya rasa sangat berterima kasih dan terhutang budi dengan ex-bibikku ini.
saya tau,
dia tolong saya sebab dia ingin tolong saya.
(dia cakap berapa saja yang saya nak kasi, dia tak kisah...hebatkan?!orang indon lagi kaya daripada saya...)
dia tolong saya sebab saya dan sawsomi orang baik! kami baik dengannya!
(main point...hehehehehe)
mestilah saya baik dengan dia,
sebab dia pun baik dengan saya!!!

falsafah hidup saya :
orang baik dengan saya, saya akan 100 kali ganda baik dengan saya!
orang layan saya macam shit, saya akan berak terus kat kepala dia!!!opppppsssssss.....cakap saja maaa....contoh how i layan dia balik....


sebelum berpisah,
mari tengok anak ex-bibikku
Photobucket
nama beliau siti rabiatul adawiyah...

27/3 - saya mc jaga sendiri
28/3 - ita jaga
29/3 -hantar rumah pengasuh sebab anaknya dah discharge
(syukur alhamdulilah)
30/3 - ita jaga, pengasuh bawa anaknya berubat kampung
(nasib baik belum hantar ita balik, kalau tak mesti jadi haru hiru)
31/3 - ita jaga 1/2 day

Wednesday, March 28, 2012

u orang faham tak?

bila kite syg owg tow...
kitw nk call nk ckp nan eye...
tpy eye gh begayot nan owg lain.....
ati kate xpew meby kwn eye call..............

... bile kite syg owg tow...
kite snggop lyn mcg eye wlaupon kite pnt....
aty kate xpew.....
eye rndu kite tow......

bile kite syg owg tow....
kite rndu nk mcg eye......
tpy eye mra2...
aty kate xpew meby eye pnt toe.....

demi kbhgian eye....
kite sngop lps an eye.....
untok eye bhgie nan owg laen,,,,


Hey kawan!
awak nak cakap apa?
saya haram tak faham sepatah!

101 Makanan Yang Nak Dimakan - RED VELVET

Dah lama dah teringin nak makan RED VELVET cupcake yang macam di bawah ini! macam sedap aje tengok orang makan...mengalir air liur setiap kali lalu BISOU kat KLCC itu...


credit to BISOU

last week, akhirnya dapat juga peluang keemasan makan red velvet kat BISOU. 1 biji cupcake 6 ringgit!!!! gulp gulp gulp...buat 3 pusingan mengelilingi BISOU sebelum menuju ke kaunter....time nak order tu terpaksa pejam mata tak nak tengok harga. pastu order laju-laju dan cari tempat duduk laju-laju supaya tak ada peluang nak tarik diri last minute.


Photobucket
hot choc RM9


Photobucket
kiri : cupcake of the month RM6
kanan : cupcake red velvet RM6

Photobucket
saya makan red velvet

Photobucket
sawbebe makan cupcake of the month

Photobucket
ilyas tengok kami makan!

Rumusan : memang tak menyesal makan!!!

Tuesday, March 27, 2012

BerMC jaga anak

Anak pengasuh masuk hospital semalam malam. Muka budak tu senget bila bercakap. Saya intai kat fb mak budak, doktor (silap bkn doc ckp,tp kawan dia yg ckp) mungkin lumpuh sebelah muka akibat virus demam campak. Aiyoooo...budak tu kena demam campak 1 batch dengan ilyas. Maka hari ini saya kena cuti sebab kerja saya dianggap tak sepenting sawsomi punya kerja. saya tau saya keji cuti atas alasan MC.Terpaksa lor.esok lusa pun tak tau macam mana selesai masalah lagi....saya rasa paling busyuk pun kena cuti 4-5 hari...Perlu ke ilyas dan sawbebe dihantar ke nursery? Ohhhhhhhhhhhhhhhh.....pening.........oklah!pening pun tak ada gunanya,baik pi tidurkan ilyas then saya pun boles tumpang tidurkan sama-sama....dahlah cuaca pun mendung,sangat sesuai untuk activities berguling atas katil......

Monday, March 26, 2012

[9m2w] Roti Bakar straw-pi-ju

Photobucket
2 biji Strawberi+1 ulas pisang+ 1 sudu keju dilenyakkan, kemudian sapu atas roti. bubuh sikit minyak dan goreng!

Photobucket
siap! dapat 2 set. ilyas satu set. ilyas makan tak makan itu masalah lain. janji saya telah melkasankan tugas saya.(tiba-tiba serius) nak bagi sawbebe 1 set bawa pi sekolah, tapi dia buat muka uweek, so tak payah makan. mak dia sapu licin. SEDAPPPPPPPPP.

credit to:maghfarah che manshor

Photobucket
1 minggu 1 hari yang setinggi 1 meter dan seluas 1 katil bujang punya baju tiba-tiba mempunyai kuasa magik dilipat sendiri...saya nak join kelab zel saya benci lipat baju!

credit to :sawsomi

tak puas minum

Photobucket
tak puas minum melalui lubang kecil penutup cawan itu...air kopi macam nak keluar tak mau keluar...last-last buka penutup cawan...

Ahhhhhhhhhhhhh

kepuasan maksimum!!! memang orang kampung betul!!! tapi i loike! (eh?loike?)

Saturday, March 24, 2012

愛的產品

給自己,千萬,要!
給小孩,千萬不要!
~~~~dream了很久的苹果平板电脑~~~

Thursday, March 22, 2012

susu, asam,cirit birit dalam 1

duduk di hall menyusu ilyas...tiba-tiba perut memulas-pulas-pulas-pulas.
aduh! aduh! tangan dok tekan-tekan perut dengan harapan boleh hentikan pulasan itu dan boleh melambatkan pengeluaran taik...lagi tekan, lagi memulas perut...tak boleh tahan dah...taik macam dah nak sembur keluar dah...cepat-cepat letak ilyas duduk kat lantai. ilyas sebaik saja diletak, terus menangis sambil menjerit. *tak dapat nak peduli dia sebab takut terberak dalam seluar* berjalan sambil melompat-lompat menuju ke jamban sambil buat pesanan lisan kat sawbebe yang tengah menulis kat meja makan sambil makan jambu batu cicah serbuk asam supaya tengok-tengokkan ilyas...jalan tak sempat sampai jamban... *kletangggggg* ....bunyi pinggan jatuh ke lantai. *ilyas masih lagi menangis akibat tak puas menyusu* patah balik tengok apa terjadi sambil tutup bunt*t, permandangan yang sungguh indah. habis serbuk asam bertaburan di atas baju dan seluar sawbebe, meja dan lantai. *perut masih memulas* *ilyas masih menangis sambil merangkak nak datang ke lokasi kejadian* *sawbebe terkaku*

Arghhhhhhhhhhhhhhhhhhhh

menjerit dengan suara donald duck. ilyas terkejut berhenti merangkak dan menangis lagi kuat. sawbebe pun terkejut terus menangis sambil cakap dia tak nak nakal lagi..... sungguh menakjudkan perut pun tak memulas lagi, taik saya gostan tak jadi keluar.

Wednesday, March 21, 2012

[9m1w] olive gold + tofu

pemberitahuan : bukan nak show off. catatan untuk kemudian hari kalu bini ilyas mengumpat saya kat internet cakap saya sibuk bagi anak dia makan 'racun', saya nak sumbat mulut dia dengan blog ini...
faktor utama ialah saya enjoy masak untuk ilyas! jadi izinkan saya untuk terus syiok sendiri, ok!!!


Sabtu (17/3/2012) Punya Menu :

Eggless Oat Pudding

bahan-bahan:
Photobucket
1/2 cawan oat
1/2 apple
1/2 cawan susu FM
1/2 cawan yogurt
puree kurma secukup rasa

Photobucket
campurkan kesemua bahannya.steam untuk 15-20 minit!

Photobucket
siap! rasanya bubuh telur mesti lagi sedap. kena tunggu ilyas lulus ujian telur dulu!

*Resepi ini saya tiru dari Blog Saya Hot! dan diubahsuai ikut bahan yang saya ada!! terima kasih juga tikus putih saya yang bernama mimi.


Ahad (18/3/2012) Punya Menu
Tofu Fa

Photobucket
Tofu lembut disteam + puree kurma. rasanya macam tau fu fa yang jual kat pasar malam. cuma yang ni lebih sedap sebab saya yang buat!! toingggggggg


Photobucket
ilyas makan 3 biji 'bintang'

* badan ilyas naik macam ruam tak serupa ruam, melecet macam tak melecet...ingatkan alahan pada makanan, jenuh dok fikir, tapi tak dapat nak fikir juga apa makanan yang dia alahan sebab semua makanan dok ulang dan ulang...bawa jumpa doktor, doktor cakap kulit kena jangkitan kuman...so, jaga kebersihan saja. fuhhhhh...nasib baik bukan disebabkan tofu...


Isnin (19/3/2012) Punya Menu
Kentang Steam Bergravy Mango

Photobucket
kentang disteam. campurkan olive gold ini. mangga masak sebiji, blend. puree mangga tu kemudian dipanaskan di atas api dengan taruh sedikit olive gold. Siap.


Photobucket
Mak ilyas kena try dulu. no bad laaaaa...tapi agak kering, so lebih baik tambah sedikit susu kat kentang bagi basah sikit...

Selasa(20/3/2012) Punya Menu
Bubur Ayam Tofu Lembut

Photobucket
tengah tunggu keputusan the 4 days rules...

Hari ni punya Menu
~tak ada~dan tak sempat nak ambil gambar buah...
mak ilyas terbabas tidur...

sweet dream

awat alarm hp tak bunyi-bunyi?
tapi malas check pukul berapa...

awat tak azan subuh lagi?
tapi malas check pukul berapa...

awat ilyas dah dok men3t3k 88 kali tapi tak siang-siang lagi?
sekali check hp...

OMG!!
dah pukul 6:44 am!!!


Tak boleh nak bangun, ilyas sedang 'sarapan subuh'.
Selesai dia 'sarapan subuh', jam dah 7am...


sempat nak bekalkan sarapan pagi ilyas yang sesimple abc, dessert -->buah potong dan finger food-->apple dan carrot saja...
labu, pisang, tofu lembut, rolled oat dicampak ke dalam plastik,
terpaksa minta bbsitter tolong masak lunch dan dinner untuk ilyas....

siap-siapkan diri, siap-siapkan sawbebe(nasib baik sawbebe tak buat hal)
terus keluar rumah.

Tuesday, March 20, 2012

cirit birit. malam-malam buta, sawsomi, sawbebe dan saya dok berebut jamban satu kat belakang rumah itu sampai nyaris-nyaris terberak dalam seluar!! semua staff sawsomi yang makan kat kenduri kahwin, semuannya lari berkejaran cari jamban.

lepas cirit birit, suara saya terus berubah jadi suara donald duck. sangat seksi!!

Monday, March 19, 2012

[4y10m]cuti 1 minggu, main 1 minggu

Photobucket
7.55am
lagi 5 minit nak pergi sekolah,
baru kalut tulis holiday homework.
hebatkan?!

Saturday, March 17, 2012

http://www.bharian.com.my/bharian/articles/PembanturumahIndonesiajalankantugaskhusus_gajiminimumRM700/Article


Mari! Mari! Mari jadi pembantu rumah - tukang masak, pengasuh bayi, penjaga orang tua dan pengemas rumah... satu tugas gaji minimun RM700 jadi dapat RM 2800...fresh graduate degree pun tak dapat gaji yang begitu lumayan tau...belajar lama-lama..loan tinggi-tinggi...hutang banyak-banyak...saya adalah contoh yang terbaik...jadi adik-adik jangan ikut jejak kakak tau!! sama-samalah kita apply kerja pembantu rumah!!!

Friday, March 16, 2012

[4y9m] 菲言菲语 11

Photobucket



不是allah给的
再lift里面,有一位孕妇。
苏菲偷偷的指小小声的叫我看那位孕妇。
一出来,她就大大声的讲:妈咪时候也是大肚子hor!
我:妈咪的肚子大还是她的肚子大?
苏菲:妈咪的肚子大。。。时候(read:以前)妈咪去hospital拿弟弟出来。。。苏菲知道了,不是allah给的,是妈咪生的。。。妈咪生苏菲和弟弟,是不是?
她曾经问为什么会有她和弟弟的,所以我们大人就讲他们两个是allah给我们的咯。我觉的她想不通,明明是我生的为什么会是allah给的呢?

*****


super hero
苏菲:为什么妈咪会知道的?
我:因为妈咪是super mummy!
苏菲:苏菲也有power。苏菲是ying (boboiboy里面的角色)。妈咪是yaya。弟弟是XXX(印度名)。
她一定是以为我有什么super power,所以我是什么super hero,才会看穿她。。。

*******

华语

两天前
苏菲:为什么苏菲会讲华语的?
我:妈咪教苏菲讲的。。。
苏菲:4岁的时候教?
我:苏菲baby的时候就教了。。。
苏菲:1岁的时候?
我:点头。。。

两天后
苏菲:苏菲是马来人,苏菲会讲华语。妈咪教苏菲讲华语,是不是?
我: 是!
苏菲:弟弟会讲华语吗?
我:等下妈咪教他!
苏菲:1岁的时候?
我:aah。。。1岁
什么东西都要用岁数来衡量!

*******

Family and suami

苏菲:苏菲有family,妈咪有suami!苏菲的family是daddy,mummy,弟弟。。。妈咪的suami是daddy!

********

几时死

苏菲:妈咪头发白白了,妈咪就死了?
我:你这么希望妈咪死?是啦。。。妈咪死了就没有人骂你liao。。。
苏菲:妈咪自己讲的嘛。。。老liao就会死。。。
我(无言。。。几时我讲过以上的话)

********
不是妈咪的家

苏菲:妈咪老liao,妈咪要住在alor star 还是要死?
我: 为什么妈咪要住在alor star? 为什么妈咪不可以住在这里?还有妈咪也不要死。
苏菲:妈咪的家在alor star 嘛!
我:这里不是妈咪的家吗?
苏菲:这里是苏菲和弟弟的家!
haihhhhhh

[9m1w] cheese

tak nafikan,
memang dapat banyak ilmu dalam group mommies ini...
[Rumusan : kalau saya panjang umur, saya tak akan jaga anak ilyas, sebab saya takut menantu iaitu bini ilyas memperbincangkan saya di internet...takut wor!! dan saya harus rasa bersyukur ke tak sebab dah tak ada MIL. kadang-kadang jeles juga dengan mereka yang ada MIL yang jaga anak-anak mereka...tak payah risau anak-anak di bawah penjagaan MIL berbanding dengan taska ataupun BS...so far tak pernah dengar lagi MIL jaga cucu sampai mati kan walaupun MIL ni bagi cucu mereka minum teh laaaa, makan kicap laaa, makan biskut marie laaaa, bubur taruh garam laaaaa...etc etc laaaa. kalau MIL dan mak saya yang bagi bb makan benda-benda di atas, rasanya saya akan berdendam sampai mati dengan MIL sebab bagi anak saya makan 'RACUN'.]

balik to entry cheese ini...
2-3 hari dok cari pasal dengan sawsomi sebab tak dapat pi beli cheese....
nak drive sendiri pula tak ada keberanian nak pi jauh-jauh malam-malam buta dengan ditemani 2 orang askar kecik...
so merajuk sendiri dalam bilik sambil main FB!!!

semalam berjaya membeli cheese!!
**rasa bersalah kat sawbebe sebab sawbebe diabaikan lagi.rasanya diri sendiri dan sawsomi pun diabaikan. semua barang dapur hanya untuk ilyas saja.masak pun untuk ilyas seorang saja. kami makan luar yang penuh dengan perisa pak aji naik moto.
Photobucket
RM7 kat checkers.
sebenarnya tak tau nak buat apa kat benda ni juga...mak orang lain beli, saya pun harus beli untuk ilyas. pagi ni saya pegang cheese dok termenung dia kat hall sorang-sorang...no idea nak buat apa....[sebab itu saya harus bangun awal untuk sediakan makanan ilyas. cari ilham dah 1 jam, 1 jam lagi berjuang dalam dapur]

tak lama lagi,
mata ilyas dah nak jadi *biru*.
hebatkan?!
1. Bayi di bawah setahun keperluannya kurang daripada 1g garam sehari. 1g = 400mg sodium

2. Jumlah maksimum harian yang disyorkan kanak-kanak bagi pengambilan garam harus bergantung kepada umur:
1 hingga 3 tahun: 2g garam sehari (800mg sodium)
4 hingga 6 tahun: 3g garam sehari (1200mg sodium)
7 ke 10 tahun: 5g garam sehari (2000mg sodium)
11 tahun dan lebih: 6g garam sehari (2400mg sodium)

American Heart Association

Healthy American adults should eat less than 2,300 milligrams of sodium a day. This is about 1 teaspoon of sodium chloride (salt). To illustrate, the following are sources of sodium in the diet.

1/4 teaspoon salt

= 575 mg sodium

1/2 teaspoon salt

= 1,150 mg sodium

3/4 teaspoon salt

= 1,725 mg sodium

1 teaspoon salt

= 2,300 mg sodium

1 teaspoon baking soda

= 1000 mg sodium

kredit to HSFFYB


Photobucket
rebus ubi keledek akhirnya...

Photobucket
lenyekkan dan campur dengan cheese....
emmmmm...rasa manis-manis keju...enak juga dimakan...cuma agak kering takut bb tercekik...
P.S : rasanya enak juga buat gravy mangga or kurma tabur atas ubi keledek, so tak kering sangat!!

Photobucket
harap-harap BS faham apa yang saya nak sampaikan...u orang faham tak?

Wednesday, March 14, 2012

wordless wednesday

Photobucket








***1st time post wordless wednesday!

Tuesday, March 13, 2012

[9m5d] biasa-biasa saja

tak ada apa-apa special yang berlaku...
kecuali 2 hari berturut-turut merajuk dengan sawsomi balik kerja lambat...kerja kuat mengalah CEO.
kecuali sawbebe masih lagi bercuti 3D2N di kemensah height.
kecuali budak perempuan nurul nadirah @ dirang yang hilang itu telah dijumpa mati. walaupun rasa maknya bersalah kerana leka main FB, [adakah patut suruh budak 5 tahun pergi kedai sorang-sorang sebab tengah berpantang? tanya diri sendiri, kalau anda tengah berpantang dan langsung tak ada makanan dalam rumah, anda akan dukung bb dan heret anak-anak ke kedai ataupun suruh anak 5 tahun pergi ke kedai? kalau saya, saya akan call sawsomi tapau balik lor! hehehehehe....ada perasan tak, apabila berlaku kes-kes macam ni, mula-mula kita akan maki hamun dan salahkan si ibubapa, bila mangsa dijumpa mati, kita akan tukar jadi simpati pula dengan si ibubapa, ada perasan tak? saya dok bayangkan saya biarkan sawbebe yang 5 tahun ke kedai sorang-sorang! oh! tidak! tak berani bayangkan...negara kita bukan lagi hanya orang kita...kadang-kadang sampai terasa diri ni dok kat negara indon, negara bangla, negara mynmar...saya tertinggal barang kat kereta pun saya tak berani nak pergi ambil walaupun mereka telah tidur. bagi main kat luar rumah dengan jiran sebelah pun saya tak kasi. biarlah jiran sebelah kata saya tak mesra alam. kes nurin jazlin, kes sharlinie tak cukup lagi ke untuk kita jadikan pedoman? adakah tindakan undang-undang harus dikenakan ke atas mak bapak yang cuai baru mak bapak macam kita ni akan jadikan ia sebagai pengajaran? saya tau saya tak layak nak judge. apa-apa pun belajarlah dari kesilapan dan pengalaman orang lain. kenapa saya emosi sangat? rasanya PMS. sila salahkan PMS, ok?!] walaupun....tapi saya tabik spring dengan keberanian mak budak tu mengaku dia main fb. sungguh berani!! Ambil iktibar dan jagalah keselamatan anak-anak kita. harap-harap kita tidak terleka hingga membawa penyesalan tak sudah.


P.S : minggu lepas, sawsomi ambik sawbebe balik sekolah. kat bawah rumah BS, dia terserempak dengan anak BS lalu disuruh sawbebe naik lift ke rumah BS dengan anak BS yang 6 tahun. bila saya dapat tau, macam nak kurung sawsomi dalam lift aje. saya tau saya keji, saya selalu bayang-bayangkan yang negatif, saya risau sawbebe terkurung dalam lift. saya risau ada penjahat yang terserempak dengan dia lalu tangkap dia. sedikit pun tak susah nak tangkap dia. ohhhhh tidak...fikir pun macam mau naik gila sudah...kalau betul berlaku, ohhhhh tidak.......tak berani fikir....minta dijauhkan...minta simpang...banyak-banyak simpang....



Photobucket
budak comei berdiri kat situ hampir 10 minit sebab tak tau nak turun...dia tak berani lepas tangan...maka tergantung lah kat situ sampai mak dia dah siap kerja mengepack makanan dia baru datang menyelamatkan dia...


Photobucket
2 sudu millet dan rolled oat + steam ayam cincang, pumpkin dan tomato. [tak ada rujuk mana-mana, resepi difikirkan by oliole]
tak ada sayur warna hijau. sila salahkan bapa awak sebab tiap-tiap hari balik lambat, maka tak sempat nak beli sayur berwarna hijau.

Photobucket
pencuci mulut untuk hari ini.


Ujian ke atas 'TELUR KUNING'
Photobucket
harap-harap lulus ujian di atas dengan jayanya...

Monday, March 12, 2012

Step By Step Pemberian Untuk Perkenalkan Telur Dalam Diet Anak Pada Usia 8 Bulan

Dalam minggu ni nak introduce telur kepada ilyas. Misi klinik kesihatan suruh bagi ilyas makan telur sebelum cucuk 1 tahun. misi itu cakap, kalau tak ada alahan, cucuk di klinik kesihatan. kalau alahan pada telur, kena pergi cucuk kat hospital. Bila ditujukan soalan kenapa dan mengapa? Dia jawab tak ada kenapa dan mengapa, kat hospital doktor pakar yang cucuk. jawapan apakah itu. malas nak tanya lebih-lebih~~~~~~

Hebat papaya anak-anak sekarang, dari a to z diselidik dengan begitu detail. dulu kita makan apa saja yang mak kita sumbat kat kita. makanan dah jatuh kat lantai, kutip lap lap kat seluar dia ataupun tiup tiup pastu kasi kita makan. hurmmmmm~~~~


Cara introduce telur (ikut PPUM - MMRTELUR)

Kalau belum intro telur, kena buat secara berperingkat.
- telur kena pastikan betul2 masak
- boleh buat rebus telur tu dulu lepas tu campur dalam puri atau bubur.

Cara nk intro:
Minggu pertama - 1 SUDU BESAR kuning telur sahaja
Minggu kedua - 2 kali seminggu jumlah yang sama (1 SUDU BESAR kuning telur sahaja)

Minggu ketiga - 1 BIJI telur kuning sahaja
Minggu keempat - 2 kali seminggu jumlah yang sama (1 BIJI kuning telur sahaja)

Minggu kelima - 1 BIJI telur kuning sahaja + 1 SUDU Putih Telur
Minggu keenam - 2 kali seminggu jumlah yang sama (1 BIJI telur kuning sahaja + 1 SUDU Putih Telur)

Minggu ketujuh - 1 BIJI telur sepenuhnya
Minggu kelapan - 2 kali seminggu jumlah yang sama (1 BIJI telur sepenuhnya)

Minggu ke sembilan dan seterusnya boleh la beri 1 biji telur tidak lebih dari 3x seminggu

Credit to :
HSFFYB oleh Farah Rahim dan Izza Iryani Khalid di HSFFYB

jumaat.sabtu.ahad punya cerita

kalau dulu,
saya mesti rasa boring sangat dok kat rumah!!!!
tapi...
sekarang?
saya enjoy duduk kat rumah!
kalau outing dengan budak 2 orang ini saya pasti akan jelma jadi hijau!!! jadi adalah lebih elok dok kat rumah diam-diam. nak diri, nak baring, nak guling dengan apa gaya pun boleh...


Jummat bersamaan dengan 9 Mar 2012
~aktiviti pertama @ cuti sekolah~
orang lain bawa anak jalan-jalan sempena cuti sekolah. sawsomi pula wajib kerja time orang cuti. saya pula sibuk kumpul cuti macam kumpul emas. rasa bersalah sungguh kat diri sendiri pula tak buat apa-apa surprise kat sawbebe...
Photobucket
Dr. Seuss' The Lorax
1 hall hanya saya, sawbebe dan ilyas, kami 3 orang saja. tiba-tiba terasa macam orang kaya yang sewa 1 hall untuk tengok wayang!!!
sebenarnya adalah takut macam nak mati. sungguh menyeramkan. mata yang jahat pula asyik dok memerhatikan kerusi kosong daripada pandang skrin. takut tapi nak pandang juga...hebat papaya kan?!
akhirnya, saya tak tau pun apa cerita apa benda pasal Lorax pun...seperti biasa, sawbebe excited. ilyas pula, berak dalam cinema, pastu menetek, pastu khayal dalam dunianya...saya? terpaksa berpura-pura berani di depan sawbebe dan ilyas. nak tunjuk contoh yang baik. tak payah takut han2, han2 pun ciptaan tuhan saja.
P.S : duduk di seat yang paling dekat dengan pintu keluar. untuk senang menyelamatkan nyawa.

Sabtu bersamaan dengan 10 Mar 2012
Photobucket
dia sapu licin 4 biji portuguese [tak tau eja] egg tart semasa latihan ballet sedang dijalankan.salah satu makanan kesukaan dia selain donut biasa.

ahad bersamaan dengan 11 mar 2012
Photobucket
pagi : pisang,peach, yogurt

Photobucket
saya campur dengan ebm 20ml yang berjaya dipump sepanjang hari sabtu. t3t3k mogok kot. Lepas campur EBM, makanan tu jadi entah apa-apa...rasa yang sangat pelik...saya macam nak teruweeeekkkk...kagum dengan ilyas, dia tetap boleh makan.

Photobucket
sarapan sawbebe...kesukaan dia juga...roti telur tomato...

Photobucket
saya ugut dia saya nak makan roti telur tomato dia...terus dia menangis masuk bilik lalu hempas badan ke atas katil...hahahahaha...serius sangat kelakar...baru saya tau kenapa sawsomi suka buat dia menangis...lepas dipujuk, baru sudi makan roti telur tomato...


Photobucket
ilyas tidur pagi, saya sempat masak sup abc dan sayur campur. omg syurga! wa tak ala tipu punya...terasa sedap semacam sebab dah lama tak masak.
sebenarnya saya nak tunjuk carrot saya berbentuk 'bunga' ok!!! saya ukir bunga ok!! sila puji! sila puji boleh tak?


Photobucket
lunch : sup abc ilyas.
Ubi kentang, carrot, kobis, ayam dan sup abc
semalam saya tak masak solid food ilyas. dia pun tumpang sekaki sup abc.
dessert : betik

P.S : sawbebe dah pergi bercuti kat Kemensah Height untuk 3D2N bersama-sama dengan Aleeya, puteri kepada Maria dan Yahya. Tiba-toba saya rindu macam nak mati kat sawbebe...tak sampai 4 jam berpisah, saya macam nak naik meroyan...rumah terlalu sunyi sampai saya pun tak biasa. ilyas pun naik jemu asyik terserempak dengan muka saya saja...mesti dia pun menyesal sebab asyik dok buli kakak dia sebelum ini...sama-samalah kita menyedari kesilapan kita melayan sawbebe dengan teruk...dia mesti tak ingat kat kita...dia mesti tengah huu haa huu haa enjoy kat sana...



Saturday, March 10, 2012

errrrrrr

lokasi : restoran
masa : 9.45pm
situasi : makan dinner. sawsomi terjumpa seutas rambut putih yang berukuran lebih kurang 5-7cm dalam lauk ayam kung pao. sawsomi pun angkat tangan panggil pekerja. pekerja datang err err err. pekerja pun panggil bos. bos datang, bos check, kemudian bos cakap : 'ini bukan rambut, ini tali rafia'. Dia beredar dengan 'tali rafia' dan tinggalkan kami macam tu saja!

Friday, March 9, 2012

[4y9m]看电视

2012年第一次学期假期来临了。
虽然假期还没到,可是昨天苏菲终于可以在黄金时段看卡通頻道。
这3个月,忙完写功课,复习,7点半-8点就睡觉了。早睡早起嘛!所以根本没有时间看卡通。

昨晚,我抱苏毅进去(。)(。)睡觉。就叫苏菲自己看卡通頻道。
一个小时过去了,苏毅也睡了,paiseh,我也睡了(又醒来了!)
赶快去看我的大小姐一个人在客厅做什么!
不过,也不担心她,因为在我怀孕其间已经训练她自己一个人看卡通了(我去见周公)。
她换来换去也只是611-616頻道而已。到后来无意间发现有610 TVIQ 頻道,就变成苏菲的no.2 选择。(no.1 是616頻道)

她一个人在看610頻道~backyard science(local)。
我在想她看得明白吗?不过,也好过她看那只灰猫捉老鼠。

[9m] 体重

苏毅9个月,体重8kg。
7个月,体重也8kg。
完全没有重到。那人奶啦,FM 啦,副食品啦是吃去哪里了!讲不担心是骗人的。虽然看到苏毅很好动,但还是心忧忧的!

原因1 : ok,可能是一月时,他发牙,又生病,发高烧,伤风感冒,咳嗽, full pakej,搞到他没胃口吃东西。吃了一个月的药。才刚刚好,二月又出水痘,结果又要戒食。

原因2 :可能是人奶不够!每天我pump到的奶大概是2 瓶80ml-100ml, 3 oz 多一点点而已。然后隔天带去保姆的家。现在苏毅的奶量保持在3 oz- 4 oz 左右。 保姆说,苏毅喝人奶很慢,喝FM就很快。(听到我心都碎)

所以我很矛盾!
是不是该停止喂人奶呢?

Thursday, March 8, 2012

[姐弟]main bola

Photobucket
aktiviti indoor!

Dibawah adalah video main bola syiok sendiri. sila jangan tengok!


main dengan sawbebe


main sorang-sorang


main dengan mak dia


Menu Hari Ini:

Pagi : apple+ pisang+ yogurt
Lunch & Dinner : Beras Perang + Oat + ubi kentang (steam) + carrot (steam) + broccoli (steam)
Dessert: apple puree, buah naga puree

***Time kita dok berkung fu kat dapur, time tu laaa dia bangun nak menetek. menetek kat bilik, bubur pula hangus kat dapur! pastu dok perli dalam hati, entah jiran mana yang pagi-pagi buta masak nasi sampai hangus. sekali keluar dari bilik, satu rumah berasap. paaaaaaaaaaaaaaaang mulut sendiri!

Wednesday, March 7, 2012

[8m3w] rolled oat + Peach

macam dah lama tak record ilyas makan apa kan.[ok....saya tau saya menipu] minggu ni cuba pula organic rolled oat. sebelum ni saya pakai quaker instant oat saja. tapi mommies kat fb forum kata rolled oat lebih berkhasiat. maka saya pun tukar kepada rolled oat lor.


Photobucket
beli kat cold storage. RM7.99


ahad 4 Mar 2012
Photobucket
rolled oat, pisang, kiwi.
HASIL GAGALAN.
saya punyalah terlebih rajin buat kasi sawbebe makan, dia cakap macam tak sedap. saya naik hantu tanpa usul periksa. tak mau makan sudah!tak payah makan. sia-sia saja budak tu kena marah. saya pun kong kang kong kang [jalan macam king kong] pi makan oat itu. uweeeekkkk.... memang tak sedap pun. rasa pahit. tapi saya buat-buat cool, bangun angkat mangkuk tu ke dapur, curi-curi intai sawbebe, dia sedang kusyuk tengok karton, cepat-cepat tong ke dalam tong sampah. saya buat andaian, kiwi itu telah mem-pahit-kan oat semangkuk itu. kesimpulannya, ilyas makan mashed potato KFC.


isnin 5 Mar 2012
pagi : pisang
Lunch & Dinner : millet, beras perang, ayam, broccoli, pumpkin, cauliflower
Dessert : tak boleh nak ingat
** bubur tak habis makan


Photobucket
tak sangka avocado pun ada dijual di pasar malam. 1 longgok 5 ringgit saja.


Selasa 6 Mar 2012
Sarapan : Pisang Yogurt

Photobucket
Lunch & Dinner : Oat, pisang, apple, avocado

Photobucket
2 layer. ilyas adalah pengemar oat dan pisang.

Photobucket
Dessert : buah naga
**Taik ilyas warna merah.

Photobucket
baju busuk ilyas.motivasi untuk upkan production...emmmmmmmmmm serius sangat wangi tau!



Menu Hari ini ~Peach
Rabu 7 Mar 2012

beli peach kat pasar malam, 3 biji 10 ringgit! penjual itu ajar saya macam mana nak tau buah tu dah boleh dimakan...'u bau ini buah (sambil hirup buah peach), kalau wangi, u makan. kalau tak ada bau, u simpan sampai ada bau wangi baru u makan.'

Pagi : Oat, Peach, Pisang, Avocado, Yogurt

Photobucket
Lunch & Dinner : Oat, Peach, Pisang

Photobucket
Dessert : Betik, Peach, Yogurt dan Betik puree

Tuesday, March 6, 2012

Steamboat @ Menara Alor Star

Photobucket
sawsomi belanja dia punya mak mertua makan besar...buffet steamboat RM29 nett per pax. makanan tak boleh lawan flaming steamboat, tapi persekitaran restoran sangat sangat sangat best...tak bising[kalau bising pun meja kami yang buat bising], sejuk, permandangan cantik...

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket