Thursday, May 31, 2012

ilyas dah nak jadi abang


hampir-hampir dan nyaris-nyaris saja!!!
kui kui kui





Notakaki : recycle gambar urine pregnancy test 15 october 2010 /人◕ ‿‿ ◕人\

Wednesday, May 30, 2012

encik P

不是吧?
不会吧?
不可能。。。。。。。。





















怀孕吧?
(迟了一个礼拜)


惨了,
BB仔的物品都给人了,
大肚衫也全部通通送给人了,
怎么办?




不想了。
我怕明天或后天mr。P来,
我会很失望。
(虽然嘴巴是硬说不要。。。。)

Tuesday, May 29, 2012

我爱上了三毛

三毛,(1943年3月26日-1991年1月4日),原名陳懋平,幼年改名為陳平,英文名Echo,三毛是後期的筆名。


Sanmao (三毛) (March 26, 1943 - January 4, 1991), literally "three hairs" though it is not considered to have a meaning, was the pseudonym of the popular Taiwanese author Chen Ping (陈平). She adopted her pseudonym from the acclaimed caricaturist Zhang Leping's most famous work "Sanmao", which tells the story of a Shanghai street child named "Sanmao". In English she was also known as Echo, the first name she used in western European languages, or Echo Chan, based on the homonymous Greek nymph.

wikipedia


三毛在西班牙求学时期的照片,自信而快乐。



三毛在西班牙读书时的照片,她的两条辫子很中国味。


三毛的一张肖像,她脖子上的项圈很有特色。



三毛不属于那种漂亮女人,可是她很动人。


三毛与荷西重逢



荷西去世后,三毛的照片总有抹不去的哀愁。




当三毛自杀,有一种大时代的伤感,那样热烈追求真挚爱情,或者人与人之间美好感情的时代是否随她而逝?


baru habis menangis di office dan kini rasa malu dengan officemate


baru saja melepaskan perasaan yang terpendam 2-3 hari ni....
sawbebe,
ahad pergi rumah SIL,
dan dia tak nak balik rumah lagi...


ilyas,
batuk dan selsema tak boleh nak baik-baik...
semalam batuk sampai termuntah...


sawsomi,
minta dia tolong sama-sama hantar ilyas ke rumah bbsitter pun liat...


sampai rumah bbsitter,
terperasan bbsitter baru bangun tidur...


tiba-tiba terasa,
saya menyususahkan hidup semua orang,
masa kecik-kecik menyusahkan hidup mak bapak,
bila dah besar sikit menyusahkan hidup nenek,
dah dewasa menyusahkan hidup saudara mara,
dah kahwin menyusahkan hidup sawsomi,
dah ada anak menyusahkan hidup anak-anak,
sekarang menyusahkan hidup bbsitter dan officemate pula...

Monday, May 28, 2012

[5y] Parents Signature

Photobucket
teacher suruh dia bawa balik bagi mak bapak sign,
tapi dia sign sendiri!
[dah nampak dah ke-pontesi-an untuk sign report card macam saya pernah buat dulu-dulu]

Saturday, May 26, 2012

[11m2w] good morning

Photobucket


Photobucket


Photobucket

Friday, May 25, 2012

[11m2w] 我会自己嚕下床

苏毅進化倒退嚕下床。。。




那天晚上,不懂为什么他突然懂得倒退嚕下床。
隔天,他就從床上摔下來, 好像失意了,不懂下床了。






前晚,他又恢复记忆了,又想起如何倒退嚕下床。。。

[5y] 成绩单生鸡蛋





Photobucket
数学错得太離僕了,分数都被拉下来。
hurmmmm
虽然没奖杯拿了,还好还在top 5里面!


***她的teacher都承认,学生个个都聪明 ho liao,竞争太大了。

from:
输不起 + kiasu 的妈咪

Thursday, May 24, 2012

[5y] 菲言菲语 12

17 May 2012
苏菲 : 妈咪可以买motor给苏菲吗?
妈咪 :苏菲要motor做什么?苏菲要骑motor?
苏菲 :不是。苏菲要给老公的。

***跟LG讲起这件事。LG很大反应。
'Suruh dia beli sendiri. i pun beli sendiri, tak ada minta dengan siapa-siapa.'



Photobucket


18 May 2012
苏菲 : 苏菲要跟华人结婚,苏菲要叫'老公'。
妈咪 :[不明白她在喃喃自语什么]为什么ler?
苏菲 :是啦!妈咪不会eh?
妈咪 : 妈咪不知道。
苏菲 : 苏菲不要跟马来人结婚, 苏菲不要像妈咪一样叫'be'。马来人要叫be,华人叫老公。苏菲要叫'老公'的。
妈咪 : 哈哈哈哈 [终于明白了]那么,苏菲的老公要叫苏菲什么?
苏菲 : 老婆啦![很大声的说!]

[5y] yuran

Photobucket
bunt*t sapu minyak...

Wednesday, May 23, 2012

[11m2w] sedang mengemas

terpulanglah nak percaya or not!

Photobucket


Photobucket

Jemputan Kenduri Doa Selamat

'....Datang tau. Kami ada jemput anak yatim juga! Assalamualaikum....'

Tuzki Bunny EmoticonTuzki Bunny EmoticonTuzki Bunny EmoticonTuzki Bunny EmoticonTuzki Bunny EmoticonTuzki Bunny Emoticon

Tuesday, May 22, 2012

tak jumpa kekuatan untuk puasa ganti di bulan rejab

puasa ganti terkumpul sehingga 22 may 2012 sebanyak 35 hari yooooooo...
tapi tak ada kekuatan untuk melakukannya langsung!!
keji sangat keji!!!

[5y] potongan kali-2

potongan yang 1st tu sangat tak puas hati. dan bila fikir balik, saya rasa dia tipu duit saya. harga tulis rm5, time bayar rm10. tanya kenapa bukan rm5, dia cakap rambut lelaki rm5. ikutkan sikap ke-kedekut-an semulajadi, macam nak argue saja, tapi nak bergegas balik rumah sebelum maghrib. so, kesimpulannya, tunggu saya kat pintu masuk syurga, OK! tunggu laaa puas-puas kat situ sampai saya datang...hurmmmmm

jadi dalam keadaan hujung bulan sudah nyawa-nyawa ikanmasih lagi ketegaq nak potong rambut sawbebe...

Photobucket
opssss tersilap bubuh gambar ilyas...ilyas tengah tunggu che che dia cuci rambut...


Photobucket
request nak cuci rambut...anak zaman sekarang memang pandai menikmati kehidupan!


Photobucket
sawbebe cakap : sangat syiok!


Photobucket
lepas potong, muka dia macam cuka, asyik dok pegang rambut belakang...amoi tu dah risau...takut sawbebe menangis kat situ...


Photobucket
tiba-tiba dia bersuara : macam NOBODY kan! [nak cakap wonder girl tapi tak tau]
semua orang ketawa happy ending!!!


Monday, May 21, 2012

[11m1w] rumusan minggu lepas

14 may 2012 - Cuti Kecemasan Jaga Anak
BBsitter kecemasan balik kampung. saya pun terpaksa cuti kecemasan. nasib baik kerja banyak, hanya boleh ambil 1/2 day saja. 1/2 day lagi sawsomi terpaksa jaga.

Photobucket
tengah suap dia makan apple + oat

Photobucket
mengidam mee siam sejak mengandung ilyas...

Photobucket

Photobucket
sangat ketagih dengan three layer tea...pi mana-mana pun nak order...terpecah tradisi minum air suam...hurmmm...kena ubah tabiat buruk ni...


15 May 2012 - Baby Pasta
Kiasu! Anak orang lain makan, anak saya pun kena makan.

Photobucket

Photobucket
comel


Photobucket
super comel


***malam tu ilyas demam panas.



16 May 2012 - Ilyas Demam
Photobucket

Photobucket


demam sebab nak tumbuh gigi rupanya....gigi yang ke-5
Photobucket


17 may 2012 - Bubur Barli

1st time buat bubur dengan barli. rasa pelik sangat-sangat. saya tak diajar makan bubur barli. tapi saya buat bubur barli untuk ilyas supaya boleh turunkan panas badannya dan awet muda.

Photobucket
beras perang, barli, ayam
**makan sikit saja sebab bbsitter cakap pahit.


18 may 2012 - apple puree
kalau tak silap, time ilyas 6 bulan dan 7 bulan saja makan apple puree. lepas dah ada gigi, angkuh tak nak makan lagi. saja buat nak habiskan stok apple, tak sangka dia mau makan pula...

Photobucket
roti celup telur pun lama tak buat...


*** sambut birthday sawbebe

19 may 2012
***bubur ayam dan apple puree
****berdinner dengan SIL

20 may 2012 - video muka paling kelakar 2012
ini video ilyas makan apple puree yang baru dikeluarkan dari peti ais.



Photobucket
nasi goreng afrika - bekal sawsomi.

Sunday, May 20, 2012

saya rasa kecil hati dengan orang itu

time orang lain dalam kesusahan,
kita tak ada pilihan,
kita terpaksa memahami mereka.
kt belakang dia maki hamun sampai mulut berbuih buih sebab masalah dia,
tapi kita yang dapat susah pastu kita kena bertimbang rasa,
klu tak, kita akan dilabel ORANG JAHAT.
hurmmmmm

time kita jatuh longkang,
dok lambai lambai kat dia,
harap dia boleh datang angkat kita keluar dari longkang.
mana tau dia buat buat tak nampak kita yang masih berasa dalam keadaan tidak baik terpacak kat longkang...
lalu beredar begitu saja.
what to say?
tulis dalam blog saja lor.....

Friday, May 18, 2012

dinner @ fullhouse, wangsa walk

Photobucket
Annyong hashimnikka?
Ottoshimnikka?
Chonun sawbebe imnida.

tak faham?
takpe..lepas baca entry ni u all semua dah boleh speaking korea...

Photobucket
hwangyong-hamnida [welcome]


Photobucket
Maenu chom kattajuseyo.[Please give me a menu.]



Photobucket
Yoboseyo? [Hello?]





... il-inbun put'k hamnida [I'd like one order of ...]

this..
Photobucket

this...
Photobucket

and this.
Photobucket


Photobucket
Mul chom chuseyo[Please bring me some water]



Photobucket
Maepchi ahngae haechusaeyo.[Don't make it hot (spicey).]


Photobucket
Gippeoyo.[happy]


Photobucket
Gwiyeowoyo.[cute]

Photobucket
Annyonghi jumushipsiyo.[good nite]


Photobucket
Yeoungsujeungeul chusaeyo.[Please give me a receipt.]


Kamsahamnida.[Thank you.]
Annyonghi kyeshipshiyo[Good-bye]....