Friday, June 29, 2012

gambar majlis pernikahan blogger

akhirnya terbuka hati nak kemas kini (read : akhirnya gambar berjaya dikeluarkan dari camera)....bah kata,biar lambat asal selamat!


Photobucket
cuba hangpa teka siapakah blogger ini?

Photobucket
ini suami dia, time gambar diambil belum sah lagi...

Photobucket
yeay!!! selamat pengantin baru Norsham and husband! (walaupun terlewat 5 bulan)...dah ada isi belum? hahahahahahahahahaha

Thursday, June 28, 2012

my future plan

...............
...............
...............
...............
...............
...............
...............
...............
...............
...............
...............
...............
...............
...............
...............
...............
...............
...............
...............
...............
...............
...............
...............
...............
...............
...............

perkara yang sama,
berulang lagi!

dah seminggu,
mood masih macam neraka!

lemas dalam keadaan pelan-pelan......

Wednesday, June 27, 2012

Lor Mee Halal

tak tau nak cari mana Lor Mee halal...
disebabkan dah terlalu ingin makan,
maka terpaksa masak.

Photobucket
Lor Mee 鹵麵

tak berapa jadi.
kuah tak pekat dan likat.

apa-apa pun,
licin periuk!

Friday, June 22, 2012

catatan hari ahad,minggu ke-3, bulan June 2012

Photobucket
sangat heart mereka

Photobucket
makan sederhana besar sebab ada sup sayur masin [sedap macam nak mati]...ada butter prawn..kegemaran saya...[yang celakaknya masak nasi tak cukup, tak boleh makan 2 pinggan nasi...cisssssss]

Thursday, June 21, 2012

[1y2w] tooth chart~7

Photobucket
gigi yang ke-7

[1y2w] NAK! NAK! NAK!

Wednesday, June 20, 2012

berubah untuk berubah

bersyukur dengan apa yang ada;
bersabar dengan apa yang tiada!


.....utsadzharidrus yang cakap. sangat bersesuaian pada saat ini untuk pujuk hati berhadapan dengan meeting taraf gempa bumi 9 pagi nanti! takut pun sudah tak guna lagi sebab keputusan telah dibuat oleh pihak atasan. pihak bawahan terima saja lor. good luck rakan seperjuangan saya!

Tuesday, June 19, 2012

[1y1w] ilyas trying to walk


bila kita sebut 'tatih', barulah dia 'tatih'
itu pun kadang-kadang ikut kepala angin dia nak 'tatih' or not!

Monday, June 18, 2012

june oh june


bateri dah tak kong,
tapi dompet sudah kong!

Thursday, June 14, 2012

lazy day


lazy-ing

sekian, terima kasih

Tuesday, June 12, 2012

[1y] happy birthday rainbow cake (part 2)

disebabkan tak puas hati dengan ke-cincai-an PART 1, maka terhasil laaa PART 2 ini secara tidak terancang!

** hari sabtu, bawa sawbebe pergi kelas ballet yang terakhir! dia membuat drama ballet yang terbaik, dengan air mata dia, dengan ketegaq dia...nyaris-nyaris kena hantam dengan saya kat situ...sabar! sabar! sebab kat tempat public!!! sangat menguji kesabaran!!

** tak jadi kelas ballet! maka saya pun bawa 2 orang askar kecil makan angin di pandan indah dan terlalu lembah maju dan tersinggah kedai pemborong kek tanpa motif.


** hari ahad, entah macam mana boleh terbakar rainbow cake pun tak pasti! tiba-tiba dah tersiap cake itu! hahahahahahahaha

Photobucket
colorful

Photobucket
penat melayan sawbebe...

Photobucket
ilyas - birthday boy


Photobucket
dah siap!


Photobucket
sangat teruja ok!
post kat Facebook!
3G dengan my mak!
hahahahahahahaha



Photobucket



Photobucket
celebrate 1 year old birthday untuk kali yang ke-2!


Photobucket



唱了生日歌,并代吹蜡烛,代吃蛋糕!


Photobucket
ami cakap SEDAP!!!


** sila ambil perhatian! Ada PART 3 lagi yoooo....hahahahahahaha

Resepi Rainbow Cake


Step 1:
Panaskan oven

Step 2:
Ayak~~
- 3 cawan tepung gandum
- 4 sudu kecil baking powder
- ½ sudu kecil garam

Step 3:
Pukul sehingga kembang dan putih~~
- 1 buku butter
- 1 ½ cawan gula kastor (saya terguna gula icing)
- 5 biji putih telur dan pukul hingga gebu
- 2 sudu kecil eseb vanilla pukul sebati
- Masukkan bahan diayak selang seli dengan 1 ½ cawan susu segar


Step 4:
- Bahagikan kepada 6 bahagian
- Masukkan warna merah, kuning, oren, biru, hijau, ungu dan kacau sebati *kena kurangkan sedikit warna purple sebab terlalu gelap!

Step 5 :
Bakar pada suhu 170c, bakar agak-agak dalam 10 minit ataupun sehingga masak. ulang sehingga habis.

Step 6 :
Buat topping ~~ Pukul sehingga kembang
½ cheese cream
50g butter
½ cawan gula icing
1 sudu esen vanila
* *topping tak cukup tebal, so next time kena doublekan!

Step 7 :
Deco sampai pitam


*pesanan : sila ikut resepi asal!
sumber : http://anyambakul.blogspot.com/2012/03/resepi-rainbow-cake.html

[1y] happy 1st birthday (part 1)

akhirnya....tiba hari ilyas menyambut birthday yang pertama...

Photobucket
celebrity of the day!
[dah lepas tarikh harijadi dia pun]

Photobucket

Plan A : makan anak beranak saja!
[itu pun nyaris-nyaris tak jadi sebab sawsomi maybe kena pergi kerja kat Rawang. nasib baik hasil muncung mulut dan hentak kaki berjaya membuat sawsomi offday...kalau tak, entah berapa hari nak perang dingin pula]

tiba-tiba tukar plan...

Plan B : Nak sambut birthday ilyas kat KFC dengan SIL(U-G). kemudian menonton madagascar!

tup! tup!
1/2 plan saja yang jadi! yang lain terbengkalai!



Photobucket
tengah berbuka puasa sambil menunggu ketibaan SIL (U-G)

Photobucket
makan telur merah atau lebih tepat main-main telur merah


Photobucket
selesai menonton madagascar dengan rambut palsu colourful ini.
habis wayang, SIL tak tunggu terus balik...sawsomi pun dah lupa pasal kek ilyas...nak balik macam tu saja!
mana aci! of course saya tak izinkan!!! paksa juga nyanyi lagu lambang birthday ramai-ramai untuk ilyas seorang!



Photobucket
sawbebe tolong tiup lilin dan potong kek!


ilyas?
Photobucket
blur blur tak tau entah apa yang kami lakukan!!
orang dah habis nyanyi, tepuk tangan...barulah dia tepuk tangan untuk diri dia sendiri!



Rumusan :
sambutan yang terlalu cincai! saya tak puas hati! sangat tak puas hati! walaupun bukan birthday saya, tapi saya yang melahirkan dia, tak aci laaa begitu cincai saja sambut birthday dia kan!kan! kan!

so...tunggu part 2...hahahahahaha...syiok sendiri again!!!

Monday, June 11, 2012

[5y] 我的名字叫苏花

Photobucket
老师教单字 '花', 所以她就改名字, 苏菲变成苏 '花'



Photobucket
妈咪给你取了那么好听的名字,你却pandai pandai改名字!hurmmmm

Saturday, June 9, 2012

[1y] kemalangan yang pertama....dan harap-harap yang terakhir

orang dah setahun, dah besar....
so membuat aksi berani....pegang rice cooker!

Photobucket
akibatnya....let the picture talk!


masalahnya,
mak dia lemah jantung!
bila dapat panggilan bbsitter,
nyaris-nyaris pengsan kat office,
bergenang air mata time mintak kebenaran boss nak keluar tengok keadaan ilyas,
perjalanan ke rumah bbsitter macam 500km!
apa-apa pun,
tetap syukur alhamdulilah,
sebab dia tak tarik rice cooker tu,
kalau tak,
mesti tak boleh bayangkan...
bukannya tangan yang melecur,
silap-silap dengan muka, badan dan kaki dia pun melecur![nauzu billahi min zalik]



****
tapi tapi tak tau laaa secara kebetulan ke apa,
hari lahir ilyas, saya rasa tak sedap hati sangat [tak bagitau orang laaaa],
dok risau dia mungkin akan benjol atau lebam, tapi hari tu tak jadi apa-apa, so saya anggap six sense saya tak tetap lor...
tup tup...mana tau, the next day terus berlaku kemalangan...
so saya membuat andaian sendiri SIX SENSE saya boleh diterima pakai juga laaaa...


(update)
11 june 2012

Friday, June 8, 2012

[1y]cake smash

cake smash malaysia
sila kagum!


Photobucket
kek buat sendiri ok!
sebab kedekut nak beli semata-mata bagi ilyas smash!!
1st time buat kek, tapi tak makan!
buat untuk dismash ilyas!
kagum dengan diri sendiri!




Photobucket


Photobucket


Photobucket


Photobucket


Photobucket

ini saja gambar-gambar yang ada selepas tolak gambar blur,
rasanya tak sampai 3 minit dia smash, dia sudah start menangis dan ingin melarikan diri!
kecewa betul saya!!!

Photobucket
selepas cake smash...
[fikir panjang untuk buat lagi]

[1y] HAPPY BIRTHDAY ILYAS : HAPPY 1 YEAR OLD 苏毅一岁了

Photobucket

我的小hero居然1岁了。
Tuzki Bunny Emoticon Tuzki Bunny Emoticon Tuzki Bunny Emoticon Tuzki Bunny Emoticon Tuzki Bunny Emoticon
好像昨天,我才体验羊水破的经验(感觉像尿尿在裤),
逼不得以要把苏菲送去阿mi的家,然后才赶去医院下蛋。。。
居然这就一年了,很难想通lor。

Photobucket

Photobucket

Photobucket
我猜小hero应该还不会走路
(我又在advance生日篇,文章写于5月22号,真是够3 8!)。
我想可能他怕跌到吧!他还是比较喜欢爬。
这是我出乎意料之外的“迟”,我本以为他会在一岁前就会走了,
感觉他好像靠东西站起来,靠东西走路已经很久了。
结果...走路方面是比姐姐迟了。
不过我想应该在不久就会自己走路了,
因为他把coffee table和activity table推来又推去。
(老娘,自我安慰)


Photobucket

Photobucket

1岁的苏毅,一般的话已经都听得懂了,
尤其是骂他的话,还有骂他姐姐的话。
他会geeee geeeee gorrrrr gorrrrr,发音是不准的,
但是最简单的,他也会说,会运用了。
比如说1岁的孩子要喝奶时会讲nen nen应该不稀奇,
看到别人在吃东西,就喃喃自语 mam mam。。。mam mam。。。也不见怪。
但老娘我就感到很自豪lor。
语言方面,苏毅就比他的姐姐有天分。
我在猜,会不会是给褓姆照顾的关系,褓姆常常跟苏毅谈天。
而他姐姐以前送到nursery,那边的员工一个人要照顾7-8个小孩子,
那里还空闲的跟小孩子谈天。。。
但是,却还不会叫daddy 和 mummy。


Photobucket
Photobucket
看到我抱姐姐
就会边笑,然后以最快的速度爬过来,钻进我的怀里。
他要霸着我!
不过,
他还是最爱他的姐姐。
他只会亲他的姐姐一个人。
叫他sayang我,他只是傻傻的看着我。
让我很怀疑他到底是听懂还是听不懂。
但是,只要我把他抱他靠近他的姐姐,
他就会扑过去他姐姐的脸,给他的姐姐口水了。
妒嫉死我了!

Photobucket
这个小hero是小angry bird来的咯!
超级很会发脾气!
阻止他做想做的事,
他就很不爽的喊,然后举起手,很不客气的打你的脸,你的头。
要不然就是就会掉东西。

Photobucket

Photobucket
晚上睡觉不能没有妈咪,应该说不能没有(。)(。)吧!
半夜会哭2-3回,
不管怎样哄都不会静下来的,
只要(。)(。)靠过去,
嘴巴一湊過來就開始吸了起來,
連眼睛都沒張開就不停地的吸,
很 magic, 马上就安静。
想不到母乳之路邁入12個月了。
**不知道这个7月怎样掉下他去sabah!hurmmmm

Photobucket

Photobucket

Photobucket
从一天pump3次到奶水减少到被逼每2个小时就要pump奶(2 oz),
奶水少的时候要pump4次。
pump到后来人懒了,就一天pump2次(3-4oz)。
最近,一天只pump一次,反而可以得到7-8oz。。。。


该提的是,
苏毅多个了奶妈,
奶妈是我部落格朋友,
她的母乳储存多到我保证你看到都会OMG!
不信,
看看吧!
是不是吓死人?
由于过多,多到没有地方可以在储存了,
她没有办法,
只好给人,
如果没人要,那一些较旧的奶就被逼要倒掉了。
多可惜!!!
我就脸皮后后的去跟她要了那些人奶,
顺里成章的她就成了苏毅的奶妈,
奶妈的儿女就跟苏毅变成了兄弟姐妹。
(意思是说不能结婚咯!我的孙,也是奶妈的孙, ada understand)


Photobucket

Photobucket

Photobucket
而我也决定在苏毅1岁给他断人奶。
所以我也选了他生日的前一天停止pump奶。
没了(。)(。),
他要怎样睡觉呢?

Photobucket


Photobucket
我们都没有为苏毅准备礼物,
但是姐姐为他画了一幅画
Photobucket

cake smash....coming soon(next entry)