Tuesday, July 31, 2012

no more PARAM, Bazar Ramadhan OK!!

sawsawlady : apa tu 'iftar'? (read : sambil tunjuk perkataan kat status kawan)
sawsomi : apa benda tu? (muka blur)
saya tanya dia, dia pula tanya saya balik! so how ni?

walaupun tak tau,
tapi saya like semua status yang berkaitan dengan IFTAR!
ingatkan sawsomi dan saya yang tak tau ajer...
rupa-rupanya ami aziz yang sorang ni pun tak tau!!
nampaknya di bumi ni hanya kami 3 orang saja yang tak tau apa itu IFTAR!

Pengumuman :
sekarang kami berdua sudah tau apa itu iftar! tinggal sawsomi belum tau.

SELAMAT BERIFTAR!!

Saturday, July 28, 2012

bulan puasa tidur tak cukup

hari ni boleh pergi kerja dengan hati yang senang dan lega lepas hantar ilyas yang tertidur dalam kereta kerana bangun pukul 4.30 am minta susu dan sahur sekali dengan kami!!!!
ingatkan lepas ni sampai habisnya puasa nak bangunkan dia pukul 5am supaya dia pi rumah bbsitter boleh tidur sekali dengan bbsitter!

Friday, July 27, 2012

pasal puasa 2012

ni nak cerita sikit pasal puasa tahun ni...

*ohya, kita tak sempat nak ganti puasa-puasa yang lepas sebanyak 33 hari dan akibatnya kita terpaksa bayar denda fidyah sebanyak RM68 di kaunter LZS.

* 1st day puasa, mak kita call, dia cakap dia nampak budak pompuan melayu kat tempat kerja dia lembik sampai tak bermaya. mak kata dia tengok pun sayu dan sedih sebab dok fikir entah-entah pun kita lembik macam budak pompuan tu! dont worry mak, seauta-auta kita ni, tak pernah lagi lembik sampai macam yang mak cakap tu...so jangan risau!

* 2nd day, call mak kita lagi 5 minit nak buka...saja call nak buang masa...kita tanya mak kita dah makan belum...mak kita cakap baru selesai makan selepas 1 hari tak makan. kita pun 'marah' mak kita, kenapa tak makan? mak kita cakap, mak pun puasa laaaa...mak pun rasa apa yang kita rasa...OMG!! terus rasa dosa sebab marah mak kita tadi!

*  tengok kat blog dan facebook, anak kawan puasa full, paling sikit pun dapat 1/2 day... anak kita, cik sawbebe? 'puasa' 1 1/2 jam saja. tengok baik-baik...bukan 1 setengahari, tapi 1 1/2 JAM saja...itu pun dok merayu nak makan, lapar...terus terang cakap, kita belum mampu nak didik dia puasa, sebab kita sendiri pun tunggang terbalik, tambah dia puasa sekali, mau dua-dua tonggeng terus dan tenggelam di dapur saja! jadi, dia boleh sabar 1 1/2 jam dan tunggu buka sama-sama, respect orang berpuasa, kita pun dah rasa syukur dan gembira.

* puasa tahun ni tak berapa sempat nak masak juadah berbuka puasa(macam laaa tahun-tahun lepas banyak masak). ambik 2 orang askar, sampai rumah dah dekat-dekat pukul 7pm...pok pek pok pek sekejap dah buka...so dah 1 minggu puasa, 1 minggu lauk tunjuk!

* puasa 1 minggu dan 3 hari selsema dan sakit tekak...pi jumpa doktor,(doktor paling hensem yang pernah kita jumpa), doktor suruh minum banyak air...macam nak tokak itu doktor saja!(nasib baik bulan puasa)


Thursday, July 26, 2012

Weekend Hi-Tea @ The Garden Lounge, G Tower Hotel

weekeed sebelum puasa....

sawbebe
ilyas saw
sawbebe lagi!
1st time Hi-Tea sebab tu perasaan ingin tahu yang sangat membuak-buak untuk menerokai setiap tingkat punya makanan!

ilyas makan buah, saya makan marshmallow

emmmm...susahnya nak buat pilihan!

suruh senyum, bukannya suruh tutup mata
makan dengan begitu tatatertib
makan dengan begitu gelojoh
makan dengan begitu barulah puas
makan buah

hidangan kasut

camca jadi mainan
suasana sekeliling

cabai yang sungguh besar
beli voucher kat groupon. groupon cakap jimat RM87.00.

jimat lebih kurang 60%!


sebab nilai voucher rm145
stone 5 minit apabila tengok menu diorang. set yang saya beli kat voucher tu macam yang RM75++. kira sampai bergolek-golek pun tak dapat amount jimat RM87 ataupun 60%. matematik saya fail ke?

maka saya pujuk hati diri saya takpa takpa takpa...anggap beli satu pengalaman...apa-apa pun kami have fun dan sangat enjoy kat situ walaupun ilyas mencomotkan sofa orang dan sawbebe pula tak duduk diam asyik jalan sana sini.

Wednesday, July 25, 2012

[5y2m] 菲言菲语13

今早,有狗在吠(其实每天早上都有狗在吠的)

苏菲 : 为什么华人养狗?
妈咪 :狗可以看门(copy她的课本)
苏菲 :为什么马来人不能养狗?
妈咪 :因为(我还来不及讲,她又问了)
苏菲 :哦哦哦。。。因为马来人是islam,不能养狗?
妈咪 :是咯!
过了一阵子,她又问。
苏菲 : 华人养狗是不是因为狗是华人?
妈咪 : 狗是动物,不是人。
苏菲 :马来人不可以养狗因为狗要咬马来人?
(昨天我们差点被狗咬 , 所以她就狠狠的记在心里)
妈咪 :当然不是啦!(解释为什么狗会咬人)
苏菲 :那。。。马来人可以养猫,因为猫不会咬人,对不对?
妈咪 : 对对对。。。快点穿袜子。。。

以为这个话题终告一段落,哪里知道他爹醒了,她又重复问马来版本的~晕
sawbebe : daddy, daddy, kenapa orang cina bela anjing? kenapa orang malayu tak boleh bela anjing? orang melayu islam ke?
sawsomi :aah!
sawbebe : orang melayu kena bela kucing ke?
sawsomi : aah!
sawbebe : bla bla bla bla.....



*此文章没有种族歧视的意思!
*jangan jadikan isu perkauman! harap maklum!

Tuesday, July 24, 2012

iman saya sedang goyang ke kanan ke kiri ke atas ke bawah

takoyaki

takoyaki

takoyaki
nampak tak kaki kurita paul?

semua kaki kurita paul terkeluar...ada berani makan?
saya nak makan 1...2...3...4...11...12! saya nak makan semua tu!!
*semua imej diambil dari google

Ahhhhhhhhhh!!
Dah tak tahan dah!!!!
[ hantuk kepala ke meja]
SAYA NAK MAKAN TAKOYAKI!!!!

Monday, July 23, 2012

Lor Mai Kai Halal

nak tekan save, tertekan publish pula...
alang-alang dah publish, u all bacalah!

Juadah buka puasa Day 2

lor mai kai






Resepi Lor Mai Kai

Step 1
Rendam beras pulut selama 2 jam
Perah ayam dan cendawan dengan kicap masin, sos tiram, gula, serbuk lada, chicken stock or ajinomoto, minyak bijan selama beberapa jam


beras pulut









Step 2
Tos beras pulut kasi kering.
Kukus beras pulut dengan jangan banyak air sampai masak.




Step 3
Nasi pulut masak, panas-panas cepat gaulkan dengan kicap hitam, sos tiram, minyak dan gula. (tuang air perahan ayam tadi masuk.jangan bazir)








Step 4
sediakan mangkuk kecil-kecil (yang boleh untuk kukus). masukkan ayam dan cendawan perahan, kemudian masukkan nasi pulut, dan tekan kuat-kuat bagi pejal.



Ulangi step ini sampai semua mangkuk habis











Step 5
Kukus sampai masak






Step 6
Sedia untuk dimakan!! dan sangat sesuai dimakan dengan sos cili!


糯米鸡

glutinous chicken rice

nasi pulut ayam




4D3N KOTA KINABALU BUDGET TRIP # 12

Makan-makan di Kota Kinabalu, Sabah!

sangat teruja apabila nampak Fong Ip.




soya cincau 3 layer dan kopi 3 layer! segelas rm3.50 kot!

saya tak boleh terima ini adalah BBQ chicken! apa maksud BBQ? come on laaa...ini adalah ayam masak kicap ok!

mee kari
minuman GARDENIA yang hanya terdapat di sana!

inti roti sudah lupa. beli di Ranau.


sedap kalau manggo manis...

tak sedap kalau termakan manggo yang masam!
heaven
OMG!!
<s>sayap</s> satay sayap
agar-agar  laut

udang RM10, sotong RM10

ikan rm12



licin!
terlupa pula nama ikan ini? nama dia lebih kurang kucing atau harimau...

humai? atau hinava?...kelabu mangga ikan...omg!!!

namanya LATUK...orang tempatan makan cicah sambal

agar-agar laut

makan dengan mike. tapi orangnya malu. tempat yang kami cari sendiri lagi sedap! pastu seafood pun lebih murah!

RM18

RM10
@Fong Ip sebelum berlepas balik ke semenanjung

sedap! RM4

kopi 3 layer! Heaven! betul betul heaven!!


ada orang order, tapi tak makan! !