Friday, November 30, 2012

Belinda Carlisle -- Circle In The Sand




Mimi cakap,
suatu ketika dahulu,
saya pernah sangat suka dengan lagu ni...



kenapa saya langsung tak ingat?
kenapa mimi pula yang ingat?


apa-apa pun,
terima kasih kerana tolong ingatkan yang saya pernah suka dengan lagu ni!!!


(betul meh saya pernah suka lagu ni?)

牙痛记 toothache

感觉好像要写小学作文。。。
但是,痛到他妈的(对不起忍不住爆粗),一个字都写不出来,
唯有拼命吃止痛药。。。。

牙痛~~一点都不好玩!

Thursday, November 29, 2012

[1y5m] baru belajar berpacifier

testing 
testing 

pacifier zaman sawbebe
1
2
3


uweeeeeeeek 
nak muntah pula

so,
terus campak pacifier tu tepat ke muka saya!

Wednesday, November 28, 2012

Tanjong Fami-Lympics 2012

kejadian minggu lepas...company sawsomi yang anjurkan!


baru sampai


akhirnya sawbebe berjaya menakluki sebuah hati

CEO pun kena dengar arahan sawsomi!

1st time face painting


saya suruh dia pilih butterfly....sofea nak sangat unicorn!


1st time main sand art...tu yang teruja sangat!

dapat 2nd prize...mak dia bertungkus lumus di belakang tabir

juara pastinya milik team sawsomi

anak beranak...ilyas demam kena tinggal!



video sawsomi tonggang lembu gila
 

Friday, November 23, 2012

天真的心



渐渐的
发现到我还是站在原点
三角的心里
永远没有我
也无法容得下我

Thursday, November 22, 2012

[1y5m] new hair style + demam

SIL yang gunting rambut ilyas...



rambut dah pendek, orang dah handsome....tapi tulah...demam pula...


tak tau kenapa,
setiap kali gunting rambut, ilyas mesti demam...terkejut dengan rambut baru sendiri?
sekarang ni tengah demam pnas (dah masuk hari ke-3) dan selsema...
haihhhhhh

别指望别人能改变;想要幸福,先自己站直

[转载] 两个人 [三个人, 四个人或更多人] 在一起,生活习惯、脾气性格、兴趣爱好会有所不同。如果过于挑剔,非得把对方改成符合自己的标准,就会令对方产生不满和反感。大事求同,小事存异,才是明智的做法。其实所谓包容就是改变自己,改变自己比改变别人要容易。你要是连自己都改变不了,也别指望别人能改变。


所以啊,
苏慧芬



想要幸福,先自己站直,别指望别人扶你!

Wednesday, November 21, 2012

星空 + 爱LOVE


嘘!
今天,
偷偷地看[星空]!







昨天,
偷偷看[爱LOVE]

Tuesday, November 20, 2012

阿嬷


不敢相信,
会有这么一天...
可以一起吃饭...
而现在
阿嬷就在我的家!

Tak Tau Nak Marah Yang Mana Satu

Sedih...
Then marah...
pastu meroyan...
tiba-tiba sedih balik....
arrgggggghhhhhhhhhh!!!!


chu chu  [bunyi halau anak ayam]
PMS go away!!! 


Sunday, November 18, 2012

恭喜恭喜



祝你们: 
  新婚快乐,百年好合,白头偕老,早生贵子

Friday, November 16, 2012

bertuah punya budaks

orang biasa cari masalah dengan benda yang merapu-rapu...


 saya tak tau macam mana nak uruskan pant diaper ni yang telah dipakai...tak faham apa yang saya cakap kan? saya sendiri pun tak tau apa yang saya membebel kat sini...


inilah yang saya tengah pening kepala...kalau diaper jenis macam ni ada tape, so kita boleh tape kasi kemas-kemas sebelum membuangnya...


so kesimpulannya,
kena buat 2 kali kerja...masukkan pant diaper tu dalam plastik lain sebelum dicampak ke dalam tong sampah!!


Pasal review easy fit pants itu,
budak besar sangat sombong macam mak dia,
berlagak bagi tau semua orang kini dia pakai pant diapers!!

budak kecil pula,
enggan memakai pant tu,
bergelut macam ikan belut kalau nak pakai pant diaper!
so, siapa cakap lagi senang pakai pant diaper?
[terus tak ada semangat nak ambil gambar budak kecil  tengah posing memakai pant diaper...maka tak ada gambar 80 untuk disharekan]

想念

刚刚把孩子送去姑姑的家,回到家突然发现家里从未有过的冷清, 没了孩子们的争吵与哭闹、没有我的喊骂,没有苏菲的菲言菲语,没有苏毅的牙牙语声,没有了繁琐和忙碌.....家里太整齐干净,反而有点不习惯。本来应该可以一个人很惬意的休息了,但却没想到牵挂孩子到无法入眠。对不起孩子,不能带你们在身边。

好像抱我的两个"bantal busyuk"

Wednesday, November 14, 2012

[1y5m] Happy 17 months

2 hari yang lepas, terjumpa seorang jiran (makcik)yang tak pernah ditegur...dia cuma perhatikan saya dari jauh...tiba-tiba makcik tu bersuara : 'waaah...anak u sudah besarkan (sambil tunjuk ilyas)...dulu i tengok u perut besar, sekarang anak u sudah boleh jalan...masa berlalu dengan cepat betul...'

kan kan kan makcik kan!! masa yang berlalu dengan sangat cepat kan!!!

Add caption

kadang-kadang handsome, kadang-kadang tak handsome...tapi gambar ni dia sangat handsome

salah satu aktiviti di rumah iaitu panjat potty, terbalikkan meja aktiviti itu dan dikehendaki pakai kasut di rumah (hang ingat hang mat salleh ke kena pakai kasut berjalan di rumah).

awaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaak!
Kadang-kadang dia akan panggil saya 'awak'...



apalah yang kakak saya buat ni?

time ni tengah baik

time ni mood pun masih elok


time ni kakak tengah sayang kat adik
ilyas nak naik moo moo, tapi dia akan jatuh kalau naik sendiri (benda tu tak tak ada balancing)...so setiap kali saya kena pegang ilyas kalau dia naik moo moo hijau itu...saya keluar dari bilik air nampak mereka berdua atas moo moo...sawbebe tak tau nak pegang, so dia naik sekali pegang adik dia...T_T

ni dah gaduh laaa...dah masukkan adik dia ke dalam bakul...siap ugut adik dia, nak jual adik dia kat pasar malam...


Entah ikut siapa dan pengaruh siapa [sebab di rumah tak ada sesiapa yang ulat buku], ilyas agak berminat dengan buku...


baca stiker pun jadilaaaaa

baca terbalik pun no hal punya

baca komik

baca sambil tonggeng

baca buku lukisan boboboi



sedang tekun membaca

baca risalah...survey harga diapers diri sendiri...hahahahahaha

entah apa-apa muka

muntah 
satu malam tukar 3 kali cadar (Bukti di belakang ada 2 set cadar yang penuh dengan sisa-sisa muntahan) macam mana saya tak naik hantu dengan nak bersihkan ilyas dan tukar cadar seorang diri dalam 1 malam sebanyak 3 kali...kalau time ni u tanya i mau anak lagi, i akan bagi u makan penumbuk then suapkan u makan muntahan ilyas kemudian denda u basuh cadar itu....

Saturday, November 10, 2012

Diapers Anak

dulu pakai brand tesco saja,
sekarang berlagak sikit upgrade ke drypers dan huggies [dan mamypoko]
dan semalam [7 november 2012]  lagi berlagak habis-habisan sebab membeli mamypoko easy fit pant setelah 4 bulan pergelutan hati dan jiwa dengan peristiwa taik * itu...bah kata SIL,  ilyas dah buas susah pakai diapers tape itu, so kena pakai diaper jenis pant.  [teori apakah ini? aaaah...aaaaaarrrrrrggggggggg...selama ni tak kacau pun anak orang nak pakai diapers apa, tapi peristiwa taik  * itu  buat saya rasa meluat sangat sangat.....aaaaarrrrgggggggg...]

Peristiwa Taik Bintang (*) refer entry 'penghutang kaya dan pemiutang miskin' yang belum ditulis!!!!

[ nanti saya buat entry khas once dah rasmikan diapers pant itu]


okay, balik ke topik beli mamypoko,
sendiri pun tak percaya dengan tindakan diri sendiri!
selama ni hanya beli diapers yang mampu dimiliki untuk anak anak saja
tapi sejak peristiwa taik * itu,
[jeng jeng jeng...kes apa tu sampai mampu memberi impak yang begitu hebat kepada saya? jeng jeng jeng]
telah berjaya menyedarkan saya!!


lagipun,
kalau kita rajin survey,
[buat perbandingan harga kat kedai ubat cina]
diapers mewah pun jadi mampu dimiliki juga!
[bagi saya 30 ringgit ke atas tu dah kira diapers mewah]



Huggies Total Protection (gambar kredit Google)
pernah beli huggies total protection dengan harga rm 28.90 di giant
tapi bodoh nak mampus, beli 1 bungkus ajer,
maklumlah orang baru nak berjinak jinak dengan diapers mewah, manalah orang tau harga tu murah...
masa raya haji beli kat 99 Speedmart dengan harga RM31.99 [saya rasa murah lagi lor]



Huggies DRY (gambar kredit google)
Dapat gaji awal bulan,
beli pula Huggies DRY dengan harga RM29.90...
kat 99 Speedmart juga dan masih simpan di office!


Mamy Poko Easy Fit Pants (Gambar kredit Google)

Kat 99 Speedmart juga,
[macam dok iklan kedai tu pula...apa boleh buat, kedai tu laaa tempat shopping saya dan ami aziz time lunch...boleh masuk 99 pun buat hidung kami kembang dah tau]
Mamy Poko Easy Fit Pants ni dijual dengan harga RM24.99. sebelum beli, survey kat kedai ubat cina, mahal RM2...so terus beli size M untuk ilyas dan size XXL untuk sawbebe pakai malam. yeay...sila kagum dengan diri sendiri!

Tak sabar-sabarnya nak pakai diaper pant mamypoko ini! harus upload 80 keping gambar kat FB dan juga blog!! tunggukan kemunculannya! Okay?!


Rumusan :
demi nak balas dendam dengan sawsomi akibat peristiwa taik * itu , maka saya pulun beli diapers mewah simpan di office!!



Friday, November 9, 2012

[5y5m] 菲言菲语15 : 妈咪以为妈咪是老板?


我 : 苏菲,帮妈咪picit头一下!
苏菲 : (一边picit一边唠叨) 妈咪以为妈咪是老板啊?油 (如意油)也要苏菲收, 门也要苏菲关!
我 : 你不能帮妈咪吗?
苏菲 :妈咪以为妈咪是老板?
我 : 老板是什么?
苏菲 : 老板是boss啦!
我 :那每天daddy载苏菲去学校,苏菲也是老板咯!
苏菲 :当然不是,苏菲还是个孩子!


sawbebe : Mummy ingat mummy boss ke?

Filem Pendek Ada Nilai-nilai Islam ~ TOMATO

Video dakwah yang dihasilkan oleh anak-anak muda.


Tomato 1.0


(iaitu) orang-orang yang menafkahkan (hartanya), baik di waktu lapang maupun sempit, dan orang-orang yang menahan amarahnya dan mema`afkan (kesalahan) orang. Allah menyukai orang-orang yang berbuat kebajikan. [Surah Ali Imran ayat 134]


Tomato 2.0

"Supaya aku mengerjakan amal-amal yang soleh dalam perkara-perkara yang telah aku tinggalkan". Tidak! Masakan dapat? Sesungguhnya perkataannya itu hanyalah kata-kata yang ia sahaja yang mengatakannya, sedang di hadapan mereka ada alam barzakh (yang mereka tinggal tetap padanya) hingga hari mereka dibangkitkan semula (pada hari kiamat).
[Surah Al-Mu'minuun : 99-100]

Thursday, November 8, 2012

cobaan dan dugaan

gambar credit to google

sawsomi makan sahur [nasi ayam penyet] saya dan gantikan dengan sebiji burger McD!

persoalannya:
siapakah yang lebih layak marah? 
saya
ataupun 
dia?

kenapa dia kelihatan lagi marah daripada bila saya marah dan enggan makan burger itu?

hey!
awak dah makan sahur saya (saya perlu nasi tau untuk tenaga 1 hari tau) dan gantikan dengan 1 biji burger yang saya tak tahu asal usulnya...nampak sangat bukan awak sengaja beli burger itu untuk saya sahur okay? (sebab burger itu bubuh dalam plastik famous amos) kemudian dengan tanpa segan malu awak nak marah sebab saya marah?! 

Oh! Tuhan!
Di manakah keadilan?



saya sabar sama awak sebab HARI NI SAYA PUASA! 

jangan lupa!
malam ni MALAM JUMAAT!

jadi
AMARAN KERAS:
jangan cuba cari pasal dengan saya!
sebab
nanti
awak
juga
yang
RUGI BESAR!





masih lagi trauma isnin lepas : sakit kepala, menggigil kelaparan dan muntah gas...sebab itu saya mempunyai reaksi yang begitu besar bila nasi saya habis dimakan sawsomi!


Wednesday, November 7, 2012

[5y5m] SEDAP


sawsomi : nak makan? (offer anak dia hokkaido chiffon cupcake)
sawbebe : dah makan tadi! Sedapppp (tarik perkataan SEDAP itu dengan sagat panjang)
sawsomi : nak lagi?
sawbebe : Tak nak.(full stop)



*********



Cream Puff

sawbebe: daddy, cake (read : cream puff)  mummy buat sangat sedap!
sawsomi : yake?
sawbebe : (angguk kepala)
saya : nak bawa ke sekolah?
sawbebe : TAK NAK! (lari meninggalkan tempat kejadian tak cukup kaki)


Inilah sawbebe.
kesimpulannya, tak usahlah nak gembira lompat tinggi-tinggi kalau dia cakap sedap. semua itu lakonannya semata-mata tak nak lukakan hati maknya!!