Monday, December 31, 2012

2012回顾

2012大事回顾应该是~~~秘密公开化吧!

24 February 2012
18 November 2012
30 December 2012


感谢身边一直鼓励我去跟家人坦白的kepochi朋友:

MIMI [大主谋]
LEONG SIU LANG
SEE SHEOW CHING
AH CHUAH


真是多亏有他们一直在我耳边碎碎念!
我爱死你们啦!
My Kepochi Friend!!!!!!

[1y6m] Gigi Baru


tumbuh lagi 2 batang gigi pada sebelah bawah...
total gigi yang ada 12 batang!

Saturday, December 29, 2012

[5y7m]苏菲的第一次钢琴表演

练了2个月,终于要表演了! 这是苏菲跟Teacher Yap 学琴6个月来的第一场正式表演。
我还以为是个小场的演唱会, 就是在学校的礼堂或者学校比较大的课室举办mini的music performance。。。 哪里知道原来是在shopping mall的大门举办。。。吓死老娘我!



苏菲被安排在很后面, 所以我们真是等到很不耐烦。
虽然苏菲大方镇定,但还是有点小紧张的弹错了一个音,她有惊慌,而是一直保持镇定的弹下去。
毕竟是第一次的表演,所以我认为很珍贵!



表演结束了, 一人一个礼篮!

Friday, December 28, 2012

الحمد لله

yeeeeeeeeeaaaaaaaaaaaaaay
terima kasih tuhan

Thursday, December 27, 2012

[5y7m] 学费




看到新书还有新校服,
苏菲一副很开心的样子!

然后就说: 苏菲很开心,苏菲6岁了!

原来她开心不是因为要去学校读书,
而是6岁了!




Yuran sekolah RM200 +RM400 untuk semester awal tahun
~pengsan~

 sawbebe happy dapat buku sekolah dan uniform baru!
dia happy sebab ' sufei dah 6 tahun'!
~pengsan~

Wednesday, December 26, 2012

gantung kuali dan makan @ luar

selama 3 minggu my nenek dok kat rumah,
selama 3 minggu kami tak makan luar,
hari-hari makan kat rumah...

jummat yang lepas,
terpaksa hantar my nenek dia balik ke rumah uncle,
sebab terlalu bz dengan family in law!
[hurm]


1st time makan kat Abdullah Mohd Chan

makan dengan family in law

Brunch dengan family in law sebelum balik


mee jawa yang sedap @ JJ Manis Meletup


 Dapur tak keluar asap, asap terkeluar kat KFC



terjumpa REDMUMMY kat KFC AEON Maluri dan dia sangat friendly...

curi curi tangkap gambar REDMUMMY

Asap keluar kat dapur orang lain....

Aroi Dee Thai Food @ Club House, Tiara Duta Condominium, Ampang



FIRE-GRILLED CHICKEN kot


CAJUN CLUB SANDWICH

kids makan FREE...sebab itu kami suka ke Chili...



P.S : Tahun depan baru turunkan kuali!!!

Monday, December 24, 2012

ucap Merry Christmas haram tapi cuti Merry Christmas tak haram?


merujuk kepada soalan di atas,
saya adalah sangat-sangat tak faham!
sini sana dok tulis tak boleh ucap,
bagaimana pula dengan cuti Merry Christmas?


祝大家耶誕快樂!


耶誕節 '要好了' (read :要到了)  ~苏菲為你獻上Jingle Bells
~~~祝大家耶誕快樂!

Friday, December 21, 2012

世界末日+冬至快乐

不管,
世界末日来还是不来,
咱们先吃湯圓吧!
冬至快乐!

Thursday, December 20, 2012

[5y7m] Barbie Abdullah

hampir 2 tahun sawbebe request nak anak patung Barbie brand Barbie,
akhirnya impiannya direalisasikan oleh bapaknya!!



sawbebe sangat teruja dengan anak patung Barbie yang brand Barbie itu...
siap bagi nama kat Barbie...




sawbebe : nak bagi nama kat barbie yang macam nama mummy di belakang ada 'ABULA' (read : Abdullah)
mummy : tapi depan pun kena ada nama...nama mummy adalah sawhuifoon abdullah! barbie sufei nama apa?
sawbebe : nak Abdullah saja [dah sebut dengan tepat]
mummy : abdullah nama lelaki laaaa, barbie sufei perempuan!
sawbebe : boleh bagi dia nama BARBIE ABDULLAH?
mummy : okay! [kakakakakakakaka...Barbie pun convert Islam]



buat pertama kali,
sawbebe nak tidur dengan mainan barunya!


Nota kaki : nanti kita main sama-sama okay!

Status Halal Minyak Yu Yee

minyak yu yee / 如意油
credit : google image search


apa kelogikan masukkan minyak babi ke dalam minyak yu yee?
supaya minyak yu yee kelihatan lebih berkilat?
supaya minyak yu yee menjadi lebih licin?
supaya bau minyak yu yee menjadi lebih sedap?


untuk kepastian,
sila hubungi pihak yang keluarkan logo HALAL




p.s : minyak babi mahal lor!!

Wednesday, December 19, 2012

[5y7m] jom main make up-make up

cuti sekolah,
sawbebe kebosanan sampai tak tau nak buat apa...
maka dia pun cabar kesabaran dan keimanan mak bapaknya dengan bermain barangan mak bapaknya...

12 Dec - polish kuku tangan dan kaki yang teramat kreatif, main foundation saya sampai habis, main gunting
13 Dec - main ink stamp chop sampai tapak tangan dia kehitam-hitaman, cuba nak sambungkan plug tv dalam bilik ke extension wayar...

Akibat main elektrik,
mak dia telah jelma jadi hijau...
dan dia mendapat pengajaran yang sewajarnya...

maka
beberapa hari ni agak tidak berani nak selongkar apa-apa lagi...

tiba-tiba, semalam dia ternampak kotak 'make up' saya
dan dia minta nak sapu eye shadow.
pantang tok nenek saya adalah BUDAK MAKE UP!
sia-sia saja kena marah 1 round dengan saya...

selepas semalaman memikirkan persoalan yang berkemungkinan berlaku
dan
sebelum dia bertindak sendiri
adalah lebih baik saya offerkan dia untuk lukis eye shadow di depan mata saya...











siap

saya tak ada mata nak tengok!

terima rawatan jangkitan Helicobacter pylori

rawatan untuk jangkitan Helicobacter pylori


alkisahnya begini,
bulan lepas,
saya pergi buat blood test bersama-sama dengan sawsomi dan ami aziz yang disponsorkan oleh Melilea dan dalam darah saya terdapat bakteria Helicobacter pylori atau ringkasannya adalah H.pylori di mana bacaannya yang sangat tinggi.

Apa itu Helicobacter pylori 螺旋菌?
Google sendiri...ataupun pi tanya doktor...saya tak pandai, so saya tak mau buat buat pandai bagi penjelesan...takut tak berapa tepat, nanti kena saman...
tapi apa yang doktor memberitahu saya adalah lebih kurang dengan yang di bawah ini...

  1. Jangkitan H.pylori akan berlaku apabila bakteria yang dipanggil Helicobacter pylori (H. pylori) menjangkiti perut atau bahagian pertama usus kecil anda.
  2. Jangkitan H.pylori menyebabkan tiada tanda-tanda atau gejala dan tidak membawa kepada apa-apa komplikasi. Tetapi bagi orang lain, H. pylori boleh membawa kepada komplikasi yang serius, seperti ulser dan kanser perut.
  3. Tanda-tanda dan gejala yang boleh berlaku dengan jangkitan H.pylori termasuk :-
    • Sakit-sakit atau pembakaran di dalam abdomen
    • Loya
    • Muntah
    • Sendawa yang kerap
    • Kembung
    • Hilang berat badan
  4. Ujian dan prosedur yang digunakan untuk menentukan Jangkitan H.pylori termasuk :-
    • Ujian darah - untuk skrin untuk jangkitan H.pylori
    • Pemeriksaan Endoskopi - Semasa pemeriksaan endoskopi, doktor anda benang peralatan tiub fleksibel yang lama dengan kamera kecil (endoskop) ke dalam kerongkong dan wsophagus anda dan ke dalam perut dan duedonum anda. Menggunakan insrument ini, doktor anda boleh melihat apa-apa penyelewengan dalam saluran penghadaman atas dan keluarkan sampel tisu (biopsi). Sampel dianalisis untuk jangkitan H.pylori.
  5. Rawatan untuk jangkitan H. pylori biasanya termasuklah kombinasi ubat untuk menghapuskan H.pylori daripada badan yang merangkumi :-
    • Ubat-ubatan untuk menghapuskan H.pylori - kombinasi 2 jenis antibiotik digunakan untuk merawat jangkitan H. pylori yang perlu diambil untuk sekurang-kurangnya 2 minggu.
    • Ubat-ubatan untuk mengurangkan asid di dalam perut - ubat ini boleh membantu meningkatkan keberkesanan antibiotik. Ia juga membantu mengurangkan gejala dan menggalakkan penyembuhan.
sumber : http://www.hsc.com.my/bm/treatment-for-hpylori-infection.php


tipu laaaa kalau tak rasa apa-apa lepas tengok keputusan blood test ini...down untuk beberapa hari dan tak berani bawa keputusan blood test ini pi jumpa doktor...takut doktor cakap saya akan mati!

Disebabkan saya takut sawsomi akan kahwin lain tak lama lagi, maka saya gagahkan untuk jumpa doktor juga untuk terima rawatan yang sewajarnya supaya niat sawsomi kahwin lain tak begitu pantas tercapai...

lepas jumpa doktor, lepas dengar penjelasan doktor...tidaklah seserius yang disangkakan!! fuhhhhhhhh...barulah cahaya matahari di atas kepala...

doktor cakap, ujian darah hanya menyatakan seseorang tu mungkin pernah dijangkiti ataupun memang ada bakteria dalam perut ataupun bakal untuk dapat gastrik adalah tinggi. kalau nak tau lebih tepat kena buat breath test ataupun masukkan kamera dalam perut, ambil sedikit isi dalam perut buat test. kedua-dua itu adalah test yang lebih tepat berbanding dengan blood test. kalau tak merawat, lama-kelamaan  5-10% jangkitan ini akan menjadi cancer.

Doktor bagi 3 cadangan:
cadangan no.1, buat breath test dulu, sahkan betul-betul ada kuman h.pylori baru terima rawatan.
cadangan no.2, masukkan kamera dalam perut dan buat test dan baru terima rawatan.
cadangan no.3, terus anggap memang ada bakteria h.pylori dan terus terima rawatan. ini adalah cadangan untuk orang yang takut leceh.

so, saya terima cadangan doktor yang No.2 iaitu terima rawatan dulu memandangkan duit ubat-ubatan ditanggung oleh company sawsomi....

p.s : masa saya mengandung ilyas, saya mengalami pedih ulu hati yang sangat serius...sampai saat nak beranak pun terpaksa minta ubat dengan misi sebab terlalu pedih ulu hati...

Nota Kaki : harap tuhan bagi saya umur yang panjang. saya tak tamak. saya cuma mau jadi chor chor saja (great-grandmother). amin

Tuesday, December 18, 2012

[1y6m] 18 months old @ 8 December 2012

Catatan perkembangan bulanan yang paling sikit gambar sebab saya tengah buat pekasam kamera!!!





Berat : 10.7kg
Panjang : 80cm
pada
5 December 2012
@
Klinik Kesihatan
[kena cucuk dengan misi]




masih enggan panggil MUMMY 
[dia panggil saya MAMA]
tak mau kiss saya yang ada bunyi MUCKKKKKKK itu...
bila minta kiss hanya bagi saya pipi dia, kalau orang lain dia akan muncung mulut lalu kiss pipi orang...
saya sangat jeles tau!!!




Dari segi penguasaan bahasa, banyak bercakap BM...tapi masih boleh faham mandarin...Okay laaaaa! pelan-pelan dan sikit sikit ajar! dah anak melayu, mestilah cakap melayu kan!

Monday, December 17, 2012

peringatan untuk diri sendiri dan sawsomi

 kerana RM150?


NAMPAK TAK?
encik mohamed faizal bin mohamed akib,
tengoklah!!
buka mata awak luas-luas dan tengok!!!
dan sila ingat sampai MATI apa yang orang buat kat awak tu!!!

terima kasih pada TUHAN kerana tunjukkan pada kami perangai sebenar awak! 
thank you TUHAN!!

Friday, December 14, 2012

o(︶︿︶)o 唉!算是松了一口气!

昨天鼓起勇气主动给对方打电话,结果没人接。
懊恼了整个晚上。
今早,心脏蹦蹦跳再试一试打给对方,
虽然只想随便聊几句,
但是,
心里顿时松了一口气!
谢谢您们的祝福!

Thursday, December 13, 2012

Mesin Jahit Singer Kayuh

mesin jahit SINGER jenis kayuh dan motor


'TERbeli' untuk nenek kat MUDAH...RM240 tidak termasuk penghantaran! nenek suka! saya pun happy!

Wednesday, December 12, 2012

Red Velvet yang macam belacan velvet


Isnin malam terbuat red velvet akibat terlalu senang!! walaupun rupa dia macam belacan, tapi sawbebe mahu makan! dia cakap macam happy birthday!! (read : kek birthday)...


Step by Step :

Pukul bahan-bahan ni sampai kembang.....
50g butter
1 cup gula icing (saya guna 1/2 cup gula casror)
1/4 cup gula perang
1 sudu teh esen vanilla (saya guna 1 penutup esen vanilla)
1 biji telur

kemudian selang seli masukkan tepung dan buttermilk...
1 cup tepung yang dah diayak (saya guna tepung naik sendiri)
1 sudu besar serbuk koko (saya bubuh 1 + 1/2 sudu)
secubit garam

1 cup (120ml) butter milk (saya guna milk + 1 sudu jus lemon)

kemudian campurkan bahan ni. berbuih lalu cepat-ceat tuang ke dalam adunan...
1 sudu teh cuka + 1 sudu teh soda bikarbonat

Bakar hingga masak. 40 minit 175 darjah celcius

Prepare cream cheese frosting
1/2 bungkus cream cheese Tatura ( 250g bahagi 2)
50g butter
1/2 cup icing (sila guna icing)
1/2 sudu teh lemon jus
1 sudu teh esen vanilla (saya guna 1 penutup esen vanilla)

Tuesday, December 11, 2012

拔牙记

星期六,
吞了两粒止痛药还是痛!

弄到我痛不欲生的智慧牙!
边tahan痛,边google牙医,
打去两间, 他们都叫我拜一才来!
拜一才去?
'你杀了我吧'
痛到我神经不清,
带这两个孩子就飞车去找牙医。。。
到我的turn时,
我就把小的丢给大的,
[还好有个aunty帮我看小的]
然后就拔牙去了!

Monday, December 10, 2012

Cari pasal dengan DURIAN CREPE

ada durian sebiji yang telah 'keluar air' dan yang sudah ' tiada bau' dan 'tawar' pemberian SIL dok diam diam dalam peti ais....setiap kali buka peti ais, bau yang kurang menyenang itu akan sebar ke setiap penjuru di rumah...saya pencinta durian, tapi saya tak suka bau durian yang sebar dari peti ais....

so,
so,
so,
nak buat CREAM PUFF DURIAN macam tiada mood...
nak buat HOKKAIDO CHIFFON CUPCAKE DURIAN belum lagi membuat ulangkaji selidik yang teliti...
maka
maka
maka
saya pun mencabar DURIAN CREPE!
memang tak tau tinggi langit dan dalam laut!!
berani mati sungguh buat DURIAN CREPE!!

pan beli N tahun yang lepas konon konon nak buat roti jala...sehingga kini, roti jala tak terbuat-buat lagi!!

ini adalah DURIAN CREPE

selepas tengok hasil dan makan hasilnya,
rasanya ini kali pertama dan kali terakhir saya buat DURIAN CREPE kot!
[kot kot saya dah hilang ingatan, saya akan buat lagi di masa hadapan]

kesimpulannya,
'hasil belian' adalah lebih memuaskan!!


PERHATIAN : kegagalan di atas tiada kaitan dengan resepi yang ditiru, ada faham!!!

Bahan2:
50g tepung gandum
1 sudu besar tepung ubi
2 sudu besar gula halus
1 biji telur - kacau
40 ml susu cair - saya guna susu full milk
160 ml air
3 sudu kecil mentega - dicairkan
1 sk esen vanilla - lain kali nak kena kurangkan atau tengok vanilla jenama apa.. :)
Pewarna ikut citarasa - saya guna kuning telur

Cara2:
Ayak tepung terlebih dahulu.
Masukkan gula halus, telur, susu dan air.  Kacau sebati.
Akhir sekali masukkan mentega cair.
Kacau sebati dengan whisk atau boleh juga blender.  Kemudian ditapis.
Panaskan non-stick pan (saya guna jenis yg leper).  Untuk permulaan lenser dengan mentega dan tak perlu untuk crepe yang kedua dan seterusnya sebab dah ada butter dalam adunan.
Kecilkan api dan tuang satu senduk batter (adunan) ke atas pan.  Tak perlu diterbalikkan.  Masak 1 permukaan je.
Sumber : http://airtanganku.blogspot.com/2012/10/durian-crepe-lagi.html#.UMU_Mazfiho

nota kaki 1 : nasib baik tak lari pi langkawi beli non stick pan...kalau tak mesti hanyun pan kat kepala sendiri!!!
nota kaki 2 : terjumpa resepi ini...

Bahan2:
100g tepung superfine / gandum
50g tepung naik sendiri
15 g tepung ubi
25g tepung jagung
400g susu segar
1 biji telur
2 sudu besar butter cair/minyak
1/2 esen vanilla - saya guna yg serbuk

Cara2:
Campur kesemua bahan tepung.
Masukkan susu dan gaul dengan whisk.
Masukkan telur dan esen vanilla.
Akhir sekali masukkan mentega cair.  Tapis.
Perap selama 1/2 jam.
Cara memasak adalah seperti di atas.

FILLING
Isi durian secukupnya
Fresh cream atau non-dairy whipping cream yang telah dipukul hingga kental dan bertanduk.

sumber : http://ifahliana.blogspot.com/2012/10/crepe-durian.html

Friday, December 7, 2012

Tutup Tirai

July 2012 - October 2012 - December 2012

Thursday, December 6, 2012

无奈,又奈何

我已经尽我所能的补偿⋯
我以为您住得开心,
原来不是的,
您好像住得很不快乐⋯
苏菲不肯跟您讲话,您认为苏菲不喜欢您。
我原本以为放她在家至少您有个伴,
哪里知道这个伴却招来了麻烦!

我承认那天讲错话,
本来要跟您八卦一下,
告诉您LG很节省
却让您误会您的到来让我们破费。
LG买pisang goreng给您吃,您却对这pisang goreng讲'浪费钱'。
Haih⋯
我们打算买廉价组屋,
可以装修坐的马桶,好让您上厕所不会那么的吃力。
当然买家不完全因为您,我们一路来都有留意廉价屋。
您就讲我们要买家,没钱了,您不要再给我们添麻烦⋯
结果,
您就跟MyMy讲您要回去二叔那里了。

那天您一来就讲小姑骂您多嘴把我的事情告诉二叔他们,
一副很委屈的样子。
您都说了,又能怎么办?
只能安慰您,
您没做错,
就讲给他们知道吧!
反正纸也包不住火,
他们迟早也会知道的⋯
哪里知道您反过来告诉MyMy说我指责小姑不对,小姑不该阻止您告诉別人。
我真是跳进黄河都洗不清!


MyMy告诉我这些,
我不是要抱怨什么的,
只是觉得很down
也懒得要为自己辩护⋯




Tuesday, December 4, 2012

这些年,我不能说的秘密



终于,
秘密不再是秘密了!

Monday, December 3, 2012

Cream Puff with Durian Cream Filling

bukan rajin tapi nak mengurangkan tekanan! baru selesai dikejar DATELINE...sebelum mula DATELINE baru, kena cari pasal dengan sesuatu!!

kebetulan ada 3 ulas durian yang sebesar penumbuk sawbebe yang sudah 3 hari dok dalam peti ais yang nasibnya seolah-olah bakal masuk ke dalam tong sampah...

saya tiru resepi CREAM PUFF WITH DURIAN FILLING kat SINI dan diadjustkan ikut suka hati saya...

Durian filling: 
240 ml heavy whipping cream [250ml ]
20 grams granulated sugar [20ml + 1 sudu kecil]
50 gm durian flesh- mashed [<>150gm isi durian]



ADUNAN PASTRI CHOUX: 
Saya follow resepi INI

dan hasilnya....
Cream Puff with Durian Cream Filling

Saturday, December 1, 2012

2012最后的一个月

这半年来,
工作很忙!
一个月,
三个dateline,
[以前一个月2期, 现在一个月3期 plus翻译7-8个漫画]
赶到要死。。。
还好现在已经适应了 + 应付!
一年又快過了....
時間過的好快啊!!



今年的12月,
就是大家关注的~~~
玛雅人的第5个预言:世界末日
玛雅人说2012年12月22日黎明永远不会到来。。。。。
呜~~