Monday, December 30, 2013

[第三胎怀孕日记] Second Trimester

现在正是我怀孕的第二期(second trimester),
懷孕進入第18週,
开始感觉到微妙的胎动 (17周)


First trimester:  头三个月完全是种折磨!从生病,到恶心,累,与种种的身体不适。。。除了吐,很没胃口,连我最爱吃的laksa,我也不想吃,整整3个月我没吃laksa,打破记录。

before 怀孕 (september2013) :62kg
12周 (12 November 2013)     :59kg


Second trimester: week 13 to week 27 这个阶段,人人都说是"honeymoon period", 不但第一孕期的噁心反胃不適會消失, 食慾回來了,我可以大吃大喝咯!!!我可以吃laksa了!看看我的体重。。。。

15周(12 Dec2013):57kg
17周(26 Dec2013):59kg

最近、发现到苏毅特别的manja。可是他一直以来都是很黏我的。

只是我最怕的胃灼熱和消化不良来攻击我了,晚上讓我睡不著。。。


孩子的名字

其实在刚刚知道怀孕的时候就把名字想好了。。。过后名字给友人的妹妹给拿了,这个part不想回忆。。。当自己'振作'起来后,又快快就把孩子名字想好了,其实是懒得想了(LG干脆把这任务给我了,更加懒)觉得名字越简单越好。不想在放长长的英文名了。。。。

Tekak Kembang Kecut Kembang Kecut

[sila jangan prejudis dengan entry ini]


last week (21/12-22/12) balik Perak dengan SIL melawat FIL yang sakit...then otw balik KL, suami SIL bawa pi makan mee jawa kat Teluk Intan...

me jawa yang kelihatan begitu sedap

saya bukan seorang yang sangat cerewet dalam bab-bab makan...tapi gerai ni betul-betul buat saya loya...


sila tengok betul betul buntut pinggan ni...bukan KICAP tau! tapi kotoran degil yang entah dah berapa lama melekat kat buntut pinggan ni...



sekali tengok pinggan yang lain-lain...sama juga ada KOTORAN DEGIL

saya berpendapat,
bukan saja kebersihan makanan harus dijaga,
tapi peralatan dapur seperti pinggan mangkuk, garpu sudu, cawan gelas, periuk kuali, sudip senduk, dapur gas dan lain-lain yang dianggap remeh temeh juga harus dijaga kebersihannya...


sumpah atas nama tok nenek saya,
saya tak akan pergi makan kat situ lagi!!


Friday, December 27, 2013

[6y7m] Darjah Satu Orientation Day

bergambar sebelum pertama kali ke sekolah rendah...Ilyas pun sibuk nak bergambar


Nasib baik tak ada ujian pembahagian kelas...cuma pelajar Islam start dari kelas 1C-1F. satu kelas ada 3-4 orang pelajar Islam.


sawbebe di kelas 1E





sedang tunggu giliran nak lawat kawasan




bersungguh-sungguh pegang tangan sebab cikgu suruh pegang tangan




pembayaran yuran (RM150) di dalam kelas ...time ni saya dah nak mula pitam...satu badan keluar peluh yang sejuk-sejuk...bibir pucat macam mayat...nyaris muntah dalam bilik darjah. saya syak saya tak sarapan pagi tadi!!!


# Orientasi start 9 am dan tamat tepat pada 11am!

Thursday, December 26, 2013

Fuuuuh! Legaaaaa

Usaha 2 minggu nih,
Semuannya naik!

Fuh!
Lega...

Tadika Twinkle Star 21st Annual Concert 2013

Tarikh : 13 November 2013
Tempat : Dewan International Youth Centre, Cheras
Masa : 5:00PM




make up yang cincai-cincai


pengetua terkandas dalam kesesakan lalu lintas, so lebih kurang 8 malam baru start!! Hurmmmmmm


then persembahan sawbebe ialah 2nd last (ada 26 persembahan)
sawbebe dan pasangan berada di tengah-tengah!!








sawbebe dan kawan

sawbebe dan kawan


Ilyas dan che che


sawbebe


10 malam baru dinner...lapar sampai berketar-ketar...

Wednesday, December 25, 2013

Impian menjadi kenyataan

Impian kecil-kecilan saya ialah bakar ayam turkey dan makan ayam turkey dengan tangan pada hari Christmas...

akhirnya tahun ni,
impian ni berjaya direalisasikan dengan adanya resepi Iceboxrivet...

walaupun bukan ayam belanda,
[ayam biasa saja]
walaupun bukan saya yang buat kerja-kerja peram ayam,
[saya hanya kopek kulit potato saja]
tapi sayalah orang yang paling teruja!!



inilah impian saya!!!



sawsomi sedang peram ayam pada 2 pagi

keesokan hari sebelum dimasukkan ke dalam oven



ini yang terhasil!!
Taraaaaaa....SIAP!!!


kepuasan dan kesedapan adalah sama banyak


Resepi Ayam Bakar

Resepi asal : Iceboxrivet
Diubahsuai  : sawsomi


Bahan Utama:
Ayam 1 ekor (bersihkan dalaman)

Bahan Yang Penting:
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar dry mixed herbs
2 biji lemon (1 biji potong nipis-nipis. 1 biji lagi perah jus)
2 sudu besar lada sulah ( resepi asal guna 1 sudu besar lada hitam kasar)
10 - 12 ulas bawang putih (dititik sahaja.tak payah mayang)
4 sudu besar gula
2 kiub stok ayam (Resepi asal : 2 sudu besar serbuk stok ayam)

aksesori :
Ubi kentang (Potong kiub)
carrot (potong kiub)


Cara-cara :
1.  masukkan kiub stok ayam dan sapukan pada luar dan dalam ayam (Kalau guna serbuk stok ayam lebih senang nak sapu)
2.  kemudian masukkan mixed herbs.
3.  Diikuti ialah lada sulah / lada hitam kasar
4.  Masukkan sos tiram dan gula dan gaul sehingga sebati luar dan dalam ayam.
5.  Taburkan bawang putih di luar permukaan dan sumbatkan sedikit ke dalam ayam.
6.  perah jus lemon dan sapu di luar dan dalam ayam. 1 biji lemon lagi potong nipis-nipis dan susun atas permukaan ayam.
7.  saya peram semalamam. Then bakar dengan suhu 190 degree celsius selama 1 jam. Terbalikkan bila warna permukaan dah golden. kalau tak masak boleh tambah masa.

* Letak paling bawah sekali dan guna api atas








Wednesday, December 18, 2013

这些年,我不能说的秘密 (2)

我改变主意,
我不想公开我已经公开一半的秘密了,
我想回到我的贝壳世界里,
把自己和秘密收藏起来!

Monday, December 16, 2013

Gambar Graduation

nanti nak buat frame,
nak gantung kat hall!!!







gambar ni terjumpa kat laman web tadika sawbebe

Wednesday, December 11, 2013

Ada apa dengan 11.12.13?

[perhatian : ini bukan pasal majlis nikah Rozita Che Wan ataupun Jovian Mandagie] 


hari ni,
cuti Sultan Selangor punya birthday,
so,
saya pun seharian dok di rumah tak keluar rumah....

lepas isyak,
keluar makan satay kat satay station naik kereta Saga sawsomi,
[satay ayam secucuk RM1.20, satay daging secucuk RM1.40]
balik dari dinner,
cari kereta Wira saya kat parking nak pi isi minyak,
tapi tak jumpa-jumpa...

payment tak ada tunggakan, so tak mungkin bank tarik kereta.
tak pernah parking sesuka hati blok kereta orang , so sudah pasti bukan MPAJ yang tarik.
hanya ada satu kemungkin,
KERETA DICURI!!


lepas tunggu sawsomi habis urusan dengan 'indah water', barulah pi balai polis buat report...
polis yang ambil report tu handsome nak mampus...
nama Olysen,
member dia panggil dia Oly,
saya pun macam nak bagitau dia, nama glamour i pun 'OLI'!


perasaan?
nak kata sedih, tak laaa sedih sangat (mungkin tau boleh cover insuran kot)
nak kata tak sedih, tak juga...kesedihan tu macam tersekat-sekat!
mungkin perasaan geram lebih banyak kot...
itu satu-satunya 'kaki' nak hantar anak, ambik anak, nak pi kerja...
habis kelam kabut...

tak apa!
tak apa!
kalau ada rezeki, jumpalah kereta itu!
kalau tak ada rezeki, saya beli kereta Alphard!
hahahahahaha!
[puihhhh...len kamera mampu dimiliki pun tak mampu dimiliki, ni pasang angan-angan nak beli kereta tak mampu dimiliki]

Thursday, December 5, 2013

Boss, Thank You

4 bulan menunggu,
akhirnya 'sampai' juga!

# walaupun hanya tambah 4.4%, tapi tetap bersyukur.  rezeki anak-anak!

Monday, December 2, 2013

[第三胎怀孕日记] 第十三周 : 出血

1/12/2013
不是红红的血,
只是褐色分泌物,
不是很多,一点点。
反而,让我担心的是肚子不大舒服,好像月经是的隐隐不适...

2/12/2013
还有褐色分泌物,
就到附近的诊所check一check。
本来是以为陰道炎,
结果Dr. Lily 却说是出血,
她给我scan,发现胎位底,
胎位低是会导致一些出血,
她要我马上去医院检查。

Thursday, November 28, 2013

[2y5m] Ilyas Admit Ward




@25 Nov : ni dah sejam masuk ubat buntut, tapi panas masih tak turun-turun


tak ada pilihan...tengah malam ke Hospital Pantai



maintain 38° C dan 39° C



@26 Nov : Masih lagi panas...1st time 'tak lalu' iPad....termenung saja icon-icon kat skrin...


sehari semalam tak minum susu

Pagi ni tukar shift dengan sawsomi...dia jaga siang...saya jaga malam...nasib baik ah ma ada di rumah, boleh tolong tengokkan sawbebe...


Fakta atau Auta

setiap kali Ilyas gunting rambut pasti akan demam...kebetulan????




seksi...semalamam doktor tak kasi pakai baju


cium SATU kali saja...jangan cium lebih-lebih tau!

Ilyas cakap ini lori sampah

SIL datang melawat Ilyas

boleh senyum dah

tidak lagi takut dengan misi...dah big big boy


sambil tonton Avengers sambil buat aksi Ironman

Doktor cakap, kalau hari ni tak demam, boleh balik rumah!!! yeay!! saya dah rindu katil saya!!

Friday, November 22, 2013

[4D3N] Home Trip : Alor Star & Kampung Gajah

2 November - 5 November
Cuti Deepavali + AL + Cuti Awal Muharam
Last minit plan balik my hometown dan hometown sawsomi!

Plan nak bertolak subuh,
tau tau 10 pagi pun masih ada kat rumah lagi...
Sampai Butterworth, singgah Sungai Dua makan Mee Udang

saya punya


sawsomi punya udang + ketam

Then, singgah rumah my brother tidur petang. dah puas tidur, baru teruskan perjalanan ke alor star. sampai rumah my mum sebelum maghrib....


@ rumah my mum


alor star tak ada air...so makan luar...


tak ada risau tak ada air pun...kolam mandi rumah mak i besar


belum ready



cantik sekali

rojak buah depan kolej


nyum nyum


orang KL makan rojak buah

Tak lupa juga makan lok lok buah...tapi gambar ada kat hp sawsomi!!!


sibuk nak tolong


my mum cook ho liao


ni pun sibuk nak tolong





Ilyas yang rasmikan


asam udang, bang kuang char



bak kien, brocolli

Zam Zam i mogok tak buka kedai time i nak balik, so terpaksa makan Nasi Lemak Royale sebelum bertolak ke Perak



Di rumah mertua, i malas nak ambik gambar...so tak ada gambar...


sebelum balik ke KL, paksa sawbebe bergambar dengan sawah padi


sampai hari ni penat tak habis lagi!!!
tak ada tipu punya...
see... nak buat entry pun tak larat!!!
okay laaa...
bye bye dulu...
nak tidur jap!!!