Thursday, January 31, 2013

交代身后事

阿嬷把这张照片交给我,并说:就用这一张
短短的一句话,大家心知肚明!
害到我眼里的眼泪在打滚,不争气的想流下来。




我苦命的阿嬷,
她這輩子,都是苦過來的,未曾享福!
有时后,会自己一个人放空。
有时后,心事重重。
有时后,会深深的嘆氣
传统的她还是认为该与兒子女儿住,她无法接受与孙儿住。
她默默流眼泪,自言自语的说 :pai mia...无子无女才会跟孙住!

阿嬷,
您要长命百岁,
让我有机会回报您的恩,
让我照顧著一輩子都辛勞卻無福享福的阿嬷吧!



感想 : 自己当了妈妈后,每做一件事,都会想到当年照顾自己的阿嬷和怀胎十个月,生下我的妈妈, 更恐怖的是还有自己也会变成老太婆的一天。终于知道養兒育女付出多少時間與代價,所以就算父母得不到子女的金錢報酬,好歹也要懂回報父母恩,關心父母、善待父母,怎能在父母年華老去時,將他们當作是不要的玩偶,隨意扔進廢棄斗室呢?想象自己是阿嬷。。。no! no! no! 我连想也不敢想!天啊!多么可怕的事情。。。希望孩子看到我俩敬老,他们以后也会孝顺我们!

Wednesday, January 30, 2013

makan @ Bariani Kinrara Kafe & Katering (Bariani Ori)

Sawsomi dapat jemputan, saya dan sawbebe dapat selit sekali makan nasi beriani @  Bariani Kinrara Kafe & Katering (Bariani Ori) pada hari perasmian kafe ini pada Maulid Nabi.

beriani? bariani?
eh?
apa beza?





Kafe ini terletak di Bandar Kinrara, Puchong, (landmark SMK Kinrara Seksyen 3, Jalan BK 5 dan bersebelahan dengan Taman Permainan di BK 5B).

sawsomi sedang main hp di luar...


Kafe berkonsepkan ala rumah kampong dan saya adalah sangat berkenan dengan kain alas mejanya...

Ada ayam, kambing, lembu...pilih saja mana yang suka...


saya tak makan kambing sebab saya rasa bau kambing sangat kuat...tapi hari tu saya terambil kambing...dah habis masuk dalam perut baru saya tau itu adalah daging kambing...saya tabik spring kat chef situ
sawbebe cakap makan nasi (beriani) saja pun sedap!


senarai harga...



Pada hari tu berjaya cam blogger Sumi Jelly...rupa-rupanya bini bos ada jemput blogger untuk buat review makanan kafenya...tindakan yang bijak!

CNY Project : Crispy CrabStick Snack

last year,
saya pun ada mengoreng crabstick ini,
tapi tak jadi!
maka semua bahan dimasukkan ke dalam tong sampah!

tahun ni,
saya buat lagi!
bukan usaha tangga kejayaan
tapi sikap kedekut yang enggan beli yang ready made mendorong saya cuba lagi!


Bahan:
KAMI Filament Crab Stick (Easy to Peel Type),500g
Minyak

Cara-cara :

1.  saya beli crabstick yang macam di bawah ni RM6.00++...ada lagi sejenis yang nama CRAZIE CRABBY 500g RM8.00++...so saya ambil yang murah sikit...kalau tak jadi, buang pun jimat lagi RM2.00++...apa punya teori?


2.  buka dan jemur matahari sekejap...saya jemur kipas angin saja...Motif : supaya dalaman betul-betul kering.



3.  Koyak size ikut kesukaan masing-masing



4.  Panaskan minyak dengan api besar. time nak goreng, guna api sederhana. taburkan crab stick ke dalam kuali.

Amaran1 : Jangan guna PERIUK. time masukkan crab, minyak akan melimpah keluar. Tak boleh nak bayangkan? cuba bayangkan u buka botol minuman gas yang sudah digoncang! huhuhuh.kesimpulannya, gunalah KUALI untuk kesenangan anda.

Amaran 2 : Jangan kacau isi crab yang telah dimasukkan ke dalam minyak sehingga crab itu dah agak 'masak'. kalau tak, semua isi crab melekat sesama sendiri.(kalau tak percaya, sila cuba, maka anda akan faham apa yang saya cakap)

Amaran 3 : Jangan guna api kecil, takut crab serap minyak. kalau guna api besar, walaupun cepat hangus, tapi crab akan paksa minyak keluar. faham tak apa yang saya cuba nak sampaikan? tak faham? buat-buat faham laaa...


4.  Bila crab stick dah keemas-emasan, angkat dan toskan dengan kertas serap minyak.


5.  SIAP! sepatutnya 2 paket boleh dapat 2 balang sederhana besar ini. tapi disebabkan mula-mula tak tau nak kawal api, maka hampir separuh jadi hangus...so dapat 1 1/2 balang saja.

1 1/2 balang crabstick ini bukan untuk CNY, tapi PRA-CNY!! saya rasa time entry ni keluar, 1 1/2 balang crabstick ini sudah licin!!!



Tuesday, January 29, 2013

[5y8m] 苏菲~5岁8月


鄰座的同学 (Siao Se Ming )戴眼镜,
苏菲也回来投诉她看不到白板的字。。。老师骂她抄白板的字很慢,所以老师帮她写。。。
昨天就去买个没镜的眼镜框个她穿。
回来她告诉我 :妈咪,这个眼镜有power,苏菲一下就抄完了!老师没有骂苏菲了!
Budak pompuan sebelah pakai spek, sawbebe balik rumah mengadu cikgu marah dia sebab dia salin perkataan kat white board lambat. alasannya sebab dia tak pakai spek, dia tak nampak tulisan kat white board. so saya pun pi kedai RM2 beli spek tak ada cermin dengan harga RM 4. 1st day pakai, sawbebe cakap : spek ini ada power, sekejap saja sufei salin habis. cikgu tak marah sufei. hangat-hangat taik ayam saja, lepas 3 hari spek pun dah entah campak ke mana.


每天都在问MAY到了没?
然后我会说 :还没到,现在才January。
她就会问 :为什么妈咪会知道的?是不是allah告诉妈咪?
Tiap-tiap hari pun tanya, 
'May dah sampai belum?' 
kemudian dia akan tanya lagi, kenapa mummy boleh tahu birthday sufei May, Allah bagitau mummy eh!





苏菲:以后苏菲要生1个baby.
妈咪 :你要baby girl还是 baby boy?
苏菲 : baby girl。苏菲要生2 个。。。不是。。。不是。。。苏菲要生4个baby。。。
妈咪 : 哇! 怎么多?怎样顾哦!
苏菲: 先生哥哥,哥哥大了,两岁了在生姐姐。。。然后在生弟弟和妹妹。。。
(已经想好了)
sawbebe : nanti sufei nak lahir 1 baby.
saya : sufei nak baby boy or baby girl?
sawbebe : baby girl. sufei nak lahir 2 orang...bukan...sufei nak lahir 4 orang baby...
saya : wah! ramainya. macam mana nak jaga?
sawbebe : lahir dulu abang, abang dah 2 tahun baru lahir kakak...kemudian lahir adik lelaki dan adik perempuan...
两个不够!嘻嘻


放学回来,
把自己锁在房间里玩玩具。要不然就坐在餐桌上玩。
问她为什么不跟弟弟一起玩?
她说这些都是我买给她的玩具,她要自己玩。
我说要share share 玩的。
她说弟弟不会玩,弟弟还没长大,不会玩。。。
kadang-kadang sawbebe enggan main dengan ilyas. dia cakap ilyas tak pandai main. memang pun, asyik dok campak mainan aje si ilyas tu...memang patut pun tak ada orang nak main dengan dia...nak main dengan ilyas kena pakai topi keselamatan!


弟弟参与就摆这样的脸!




字体在改善中!
有慢慢进步,写得比较美了!
不再像5岁是那样的cakar ayam 了
tulisan dah kurang cakar ayam!
复习听写

数学'+'


每天去接她, 会问在学校老师教什么?
每天我得到的答案是: 不知道!
saya : cikgu ajar apa kat sekolah?
sawbebe : tak tahu!



做事情慢吞吞,我催她,吼她,喉咙越来越响,她该忘还是忘,该晚还是晚。
buat kerja sangat lambat!
老人家讲,吃饭不干净,牒里还有饭粒,未来老公或老婆就是mopeng



苏菲对于钢琴, 不是特别的爱,也没特别的讨厌。12月份,假期整天在家,她连碰也不碰钢琴。。。现在反而开学了,从child care 回来,她会自动练习,练习当然是弹她喜欢的曲子。。。我在犹豫该不该给她买架新钢琴。。。我担心要是买了新钢琴,我会对她有要求,会给她很大的压力。
sawbebe rela tengok note muzik yang rumit daripada menjadi princess menari ballet. dia cakap dia lebih suka piano daripada ballet. ini pilihan dia. harap dia tak hangat-hangat taik ayam dah!
自己弹自己写的谱




开学的第二个礼拜,苏菲向我提议,晚上睡觉她不要穿尿片了。我欣然的答应。晚晚老娘好像都被人耍 '够钟起身屙夜尿啦'。 而她也睡得很不好,睡到尿急就哭,有时候干脆尿在床上!一个礼拜过后,老娘我投降。顶多买成年尿片给她包!(刚刚发现Drypers Wee Wee Dry XXL还蛮大的)




我在考虑要不要答应她让她留回长头发。听说小学学生不可以留长头发或者头发要全部绑起来...绑起来好难看咯!怪不得,父母会把孩子的头发剪短咯!
那么,她只剩下今年可以长发飘飘....
sawbebe request nak simpan rambut panjang. saya perlu membuat pertimbangan yang sewajarnya!




对于一个5岁的孩子来讲,她可以明显的分辨得出父母在吵架.
'苏菲不要daddy和妈咪吵架。苏菲要daddy妈咪爱情。妈咪去跟daddy讲sorry啦!' , '苏菲要一家人睡觉也不可以?'等等话




Saturday, January 26, 2013

hari-hari perkara yang sama

tak berapa sihat!
dari yang paling tua hingga ke yang paling kecil,
sakit kerongkong, selsema, batuk dan tak ada selera makan...
semua orang ada simptom yang sama!


sawbebe tidur elok-elok kat lantai sambil tengok kartun, tiba-tiba datang si ilyas naik ke atas badan che che...





si ilyas tarik bantal yang ada di kepala sawbebe...



Minggu ni,
ilyas dah semakin okay dengan bbsitter baru!
pagi-pagi hantar ke rumah bbsitter sudah tiada drama tangisan!

tapi,
ilyas [1y7m] samakin chenge!
chenge satu hal,
then semua hal dia nak menang saja,
kalau tak menang, toyak sambil berguling-guling di atas lantai...
(dulu sawbebe tak ada macam ni punya lor)


sujud betul-betul


apa-apa pun,
syukur alhamdulillah kerana hari-hari perkara yang sama!
tak perlu special sangat,
biasa-biasa sudah okay!!



nota kaki : sedang mengharap bonus tahunan

Tuesday, January 22, 2013

冷战ing

女儿慢慢长大后, 看到我和LG提高声调或者冷战,她都会feel到气氛不和。甚至还会哭。。。

昨晚,LG难得做早班,但是晚上8点回到家,又求我让他去跟他的HQ同事打羽毛球 (10pm-11.30pm)。我超不爽的。。。
原因1:他的脚运动过后会疼痛。
原因2:难得早放工,我希望他抽出那么一点点时间来陪家人,陪陪女儿温习功课。。。
原因3 : 上个礼拜晚上10点多出去,4点才回来。。。

我摆了一副臭脸给他看。他也不赖,还摔羽毛球拍给他的女儿看。害到女儿哭,让女儿误会以为是我在搞事。。。

'苏菲不要daddy和妈咪吵架。苏菲要daddy妈咪爱情。妈咪去跟daddy讲sorry啦! '
No way man!!
看来女儿是站在她daddy那一边的。她一定是觉得我无理取闹。


结果 ,两点半夜我起身,找不到LG!我真的气到要爆炸。。。3点才回来。。。我当然不肯放过他。他还理直壮气说因为我不让他去10点的,所以他就去12点的。。。还什么球排已经卖给了他的staff,球鞋已经掉了。。。当时,我很想跟他离婚算了,(可是说不出口,也不敢说!) 大家都已经互相厌恶,没有意思还要硬硬在一起。。。我很气的到客厅睡,LG出来'叫'我进去,他却在客厅睡。(完全没有哄我)

半夜女儿讲了这一般话 : 苏菲要一家人睡觉也不可以?5岁的女儿早就懂事了,只是我们不以为然而已。

我要为了女儿投降吗?
现在也是将就着过,一起过下去需要勇气,离婚更需要勇气.
哎!


好好沟通有用吗?
他肯定是说他赚钱养家,有错吗?
偶尔去运动,又不是去找女人!


我需要的就是一家人的时间, 可是他就是给不到我!
冷战就冷战吧,无所谓了,我受够了!!

******

完了,全部都完了。。。
我失去理智的拿儿子来出气。
发泄过后,自己内疚得要死!

William Yau Zhen Zhong

hentikan menuding jari kepada mak bapak William Yau Zhen Zhong atas kecuaian mereka...


Missing child : William Yau Zhen Zhong

你见过他吗?

这名乖巧的6岁小男孩,在1月16日星期三晚上,本来是和哥哥、妹妹在车上的,但是因妹妹哭闹,他便下车到电器店找爸妈,没想到就此失踪了。

吉隆坡一对大意的父母,在前天晚上,在雪洲梳邦再也布特拉高原(Putra Height)的一家电器店选购洗衣机,但又因担心3名只有7岁、6岁和1岁的子女哭闹,再加上大儿子懂得照顾弟妹,所以便息掉车子的引擎,把3名孩子都 留在车内。过后,他们回到车子取车后便离开,直到把车子驶到大路后,才惊觉6岁的次子已经不在车内,孩子从3个变成2个

原来这名6岁的小男孩,因为当时一岁的妹妹,在车里不断的哭闹,便坚决要下车到电器店里去找父母,但并没有见到父母。事后,电器店门口站岗的员工,也说的 确有看到一名小孩,从停车场走向门口,但一不留神,就不见小孩的踪影了。而且事发时,电器店的闭路电视已经故障,无法拍下失踪小孩的画面。

小孩名字叫饶振忠,他失踪时所穿的是纯黄色上衣和黄色短裤,左额头后有疤痕,身上并没有带任何证件。孩子的父母说,他们也没有接到任何要求赎金的电话,警方也在接到投报后,曾在案发地点派出警犬,但在店门口,线索就全断了,并相信小孩是在那里被人带走的。

大家帮忙看看,如果你住在subang Jaya的Putra Height,在1月16日天晚上有见过这个小孩吗?


Astro AEC 新闻报报看

kalau sesiapa yang telah baik hati simpan budak yang sesat ni, pulangkanlah kepada mak bapaknya...kasihanlah mak bapak budak ni yang pasti tak henti-henti menyalahkan diri sendiri atas kecuaian mereka...harap-harap dengan menawarkan ganjaran RM20,000 kanak-kanak itu dapat pulang ke pangkuan mak bapaknya secepat mungkin!

dan berita ini juga patut jadikan pengajaran kepada kita semua.jagalah anak kita dengan berhati-hati sebab orang jahat ada di mana-mana saja...

p/s : 身为人母的我很能够感受那种痛苦和焦虑!希望孩子能平安回家。

Monday, January 21, 2013

[1y7m] hello hello

panggilan untuk telinga KIRI...

hello hello

Panggilan untuk telingan KANAN...
hello hello

Friday, January 18, 2013

Komen Pasal Sawbebe Sekolah Cina

Salam..saya jumpe your blog sebab google untuk pendaftaran sjk c. sangat suka baca blog ini bila tau Sofea ke Chinese kindie dan pastinya akan darjah 1 di SJK C kan? I dah baca semua under tag school dalam ur blog dan masih nak tambah ilmu how to prepare our kids for SJK C. Glad if u can share ur experience coz i have big dream to send my son to sjk c but none of my fam members or close friends do so, jadi x de siapa nak rujuk..x sure ia akan jadi kenyataan or we hv no choice terpaksa hantar our son to sk biasa. I have zero knowledge bout sjk c neither speak mandarin. Sofea skolah 2014 rite? Salam berkenalan and I am interested to know more about Sofea and her experience at Chinese school. Tq dan harap puan sudi membantu

ddfirdaus


kepada ddfirdaus,
macam ringan saja badan...seolah-olah berada di awang-awangan, terbang di udara, berenang di lautan, berjalan tak pijak bumi...ingatkan sendiri tulis sendiri syiok, rupa-rupanya ada juga orang yang baca...ini yang buat saya bersemangat nak kemas kini blog ni!!Opppssss dah jauh dari topik...okay ddfirdaus, kalau ada apa-apa persoalan u boleh saja tanya. saya akan cuba tolong jawab!! dan saya juga akan memperbanyakkan entry sawbebe susah nak bangun pergi sekolah, sawbebe malas buat homework, sawbebe cakap mandarin ada sleng melayu...hohohohoho...tunggu! tunggu tau!!!

daripada mak sofea


makan @ Taiwan House @ Ampang Point

alkisah keluar cari sarapan...
dan alang-alang dah 11 pagi terus BRUNCH!!

ini kali ke-2 makan kat Taiwan House @ Ampang Point.
Rasanya kedai ni ada buat renovation,
sebab nampak macam lebih 'bersih'


sawbebe pakai baju tidur di shopping complex Ampang Point (motif : nak bagitau rumah kami sangat dekat dengan ampang point)

ini beef ball noodle kot

ilyas yang tak ada perasaan

sedap

dry beef noodle

glass noodle soup

Thursday, January 17, 2013

[1y7m] 19-months-old

saya adalah sangat malas nak catat perkembangan bulanan Ilyas..sudah lewat 1 minggu...tapi rajinkan diri sendiri untuk catat juga...untuk rujukan di masa depan kerana saya adalah seorang yang kuat pelupa...

sedang buat PEACE yo
cakap sendiri tak berapa pandai, tapi ikut orang cakap No.1. saya tengah ajar sawbebe tulis tulisan cina dan kena kira tulisan itu...一 二 三 四 五 六 七 (tiba-tiba ilyas sebut dulu)...



sawbebe menangis, ilyas suruh sawbebe senyap (letak jari comel kat bibir comel dan mulut comel dia keluarkan bunyi comel Shhhhhh), sawbebe mana ada hirau dia...kemudian ilyas terus ke depan keluarkan bunyi Heeeeppppp dan tampar kepala sawbebe sekali! kesimpulannya lagi kuat sawbebe menangis!!





bukan saja sawbebe minat kat Justin Bieber, ilyas saw pun fan Justin Bieber...kalau dengar lagu Justin Bieber, ilyas pun akan nyayi tang chorus...baby owwwwww....


sedang buat PEACE yo
bila nak panggil mummy ni?huhuhuhuhuhuhu...tapi dia panggil mama adalah sangat soft dan sweet!


ilyas suka punggah buku...dan dia akan duduk kat situ diam-diam untuk belek dan tengok buku...kemudian dia akan bawa buku kepada saya untuk baca kepadanya...(sangat berlainan dengan sawbebe masa kecil)


ilyas tak berjaya melompat, maka dia merajuk lalu bawa diri
lompat
yes...ilyas sedang belajar melompat...
sawbebe akan tanya : mummy, kenapa kaki dia tak naik pun?
hehehehehehhe





sekarang hobi dia ialah main kasut (keluarkan kasut dari rak kasut) dan pakai kasut!



Patutlah 7 jan hari tu pening-pening, muntah-muntah, tak lalu makan minum dan demam panas, (okay saya memang mengarut sebab percaya dengan budak tukar bulan) rupa-rupanya sekali tumbuh 2 batang gigi lagi!!!



che che 5y7m / didi 1y6m

mandi kat air karat