Thursday, February 28, 2013

拆红包

新年的story都还没写,就直接jump去拆红包!



要先讲恭喜发财才可以拆红包!
Gong Xi Fa Cai! Gong Xi Fa Cai!


苏菲在拆,苏毅在数红包袋


yeay!




妈咪,有 LOVE



Saturday, February 23, 2013

[1y8m] SICK ~admitted to hospital :(

sejak tengahari semalam,
demam panas tak kebah dan ilyas tak makan, tak minum dan tak susu...
oh! hati banyak runsing,
asyik fikir yang bukan-bukan!

3 pagi tunggu sawsomi habis kerja terus bawa ke ER hospital Pantai. Sekali doktor bertugas check mulut ilyas, kerongkong dia penuh dengan ulser. macam gambar kat bawah yang saya google!!

dalam hati saya dok sumpah doktor hospital kerajaan mata pandang ke atas tu jadi katak! puk!m@k betul...malam sebelum tu bawa ilyas ke kecemasan hospital kerajaan, (tak berani sebut hospital mana sebab takut kena tangkap) doktor lelaki cina yang bertugas langsung tak check mulut ilyas tapi bila cakap dengan saya mata asyik dok pandang ke atas seolah-olah saya ni sangat jahil tak tau nak jaga anak...sama juga dengan kes sawsomi 4 tahun yang lepas...sawsomi demam tak kebah-kebah juga, then pergi ke hospital kerajaan tu, doktor bagi ubat suruh dia balik...then bila datang check kat pantai, kena tahan wad dan kena buang tonsil!

okay okay balik ke cerita ilyas...
trauma tahun lepas tak habis lagi,  so sekali lagi trauma kena pasang drip dan asyik suruh orang buka 'balutan'...semalaman dok menangis nak daddy dia...angin saya dengan ilyas sebab tiba-tiba jadi anak bapak! then tak kasi saya baring dan asyik dok cakap 'dom' (read : jom)....huhuhuhuhu...saya pun macam nak menangis bersama-sama dengan dia kalau katil sebelah tak ada orang!!!!!

saya shift malam, 9 pagi sawsomi datang ambil alih shift dia dan saya bergegas ke office untuk kerja yang tidak dapat dielakkan!


Gambar LIVE









gambar credit to mymy

Friday, February 22, 2013

hari demam sekeluarga

1st time seisi keluarga demam bersama-sama...
saya dan sawsomi flu yang kaw kaw;
sawbebe dan ilyas pula fever yang high high...

kesimpulannya,
sangat kurang keimanan orang sakit jaga orang sakit!!



Thursday, February 21, 2013

[5y9m] 苏菲


我问她要吃什么,结果她杀出这句话:
'妈咪要吃什么,就给苏菲吃咯!'




苏菲跟她的姑姑一家人去看The Impossible
我: 好看吗?
苏菲 : 好看。。。有ombak 有tsunami!苏菲看到很辛苦 (read:伤心)。苏菲的眼睛好像要出水。(read : 流眼泪)



3 Febuary 2013, 阿嬷回去二叔的家了!
昨晚,
我就试一试让苏菲自己一个人睡。
结果半夜三点多,看到她站在咱们的房门哭,
今早,
我就问她为什么哭?
苏菲: 心里面有鬼,心在哭,苏菲也哭!
我: chor chor一个人睡也没有哭?
苏菲: chor chor老了,苏菲还小!

好处 : 早上我叫她起身不会吵到苏毅。不然的话,往往是苏毅被叫醒,但是苏菲还没醒!
坏处 : 三更半夜我得起来巡逻...



'苏菲有很多一家人。。。'(开始数手指)

是的,
以前只有daddy和妈咪,两个ah ku和阿姨
渐渐的多出个婆婆,mymy姨姨和chin kwok 阿ku
现在又冒出个阿嬷,然后再来是chor chor,叔公chek gong,jim 婆,serene姨姨,阿kent阿ku。。。
*不得空。。。忙着数手指*


Wednesday, February 20, 2013

i'm back

i'm back i'm back i'm back i'm back i'm back i'm back i'm back i'm back i'm back i'm back i'm back i'm back i'm back i'm back i'm back i'm back i'm back i'm back i'm back i'm back i'm back i'm back i'm back i'm back i'm back i'm back i'm back i'm back i'm back i'm back i'm back i'm back i'm back i'm back i'm back i'm back i'm back i'm back i'm back i'm back i'm back i'm back i'm back i'm back i'm back i'm back i'm back i'm back i'm back i'm back i'm back i'm back i'm back i'm back i'm back i'm back i'm back i'm back i'm back i'm back i'm back i'm back i'm back i'm back i'm back i'm back i'm back i'm back i'm back i'm back i'm back i'm back

Friday, February 8, 2013

[1y8m] 20 month 成长月报

心虚。。。他会吗?
苏毅快2岁了,跟他姐姐有个共同点就是慢说话!
会不会又confuse不知要讲daddy的母语还是要讲妈咪的话?
还好我们讲话他还听得懂!

lori - owi
abang -bangbang
最pandai讲的一句话~~~ BUS!



妈咪只给我纸和笔,又没教我怎样写?





写到晕


新嗜好。。。
我想看看里面是不是有fish
**这架10kg的洗衣机过年前坏掉了!买了小架的来代劳。。


结果前天从上面掉下来

以为跌了一次他会怕,哪里知道过一会儿又失去记忆了。。

pantang看到椅子,回要求大人抱他上去坐坐

我的好朋友 chor chor。。。她不介意我在她床上吃饭!


招牌~ PEACE





我穿我姐姐的裤!



姐姐,你弹错liao!

让我教你正确的弹钢琴方法















kaka来了。。。快点跑!
(kaka [hokkien:咬咬] 是无处不在的。。。它专门咬苏毅一个人而已!!)





第88次玩chor chor的cotton bud












渐渐的对ipad上瘾




我与我姐姐


祝大家新年快了,恭喜发财



Monday, February 4, 2013

Hari Telur Berdiri

4 February 2013 ialah 立春.

apa itu  立春 (Lìchūn)?

The traditional East Asian calendars divide a year into 24 solar terms (節氣). Lìchūn ( literally: "start of spring") is the 1st solar term. It begins when the Sun reaches the celestial longitude of 315° and ends when it reaches the longitude of 330°. It more often refers in particular to the day when the Sun is exactly at the celestial longitude of 315°. In the Gregorian calendar, it usually begins around February 4 and ends around February 18 (February 19 East Asia time). It's also the beginning of a Sexagenary cycle. 

Dengan kata yang mudah ialah HARI PERTAMA MUSIM BUNGA!

Last year saya tak sempat nak bagi telur peti ais saya berdiri...this year saya kurung diri saya dalam bilik buat eksperimen telur berdiri...

banyak kali juga cuba (dalam 10 kali), sampai nyaris-nyaris campak telur ke dinding...tapi paling best ialah tiba-tiba telur tu macam ada magnet berdiri tegak!!! walao...sungguh menakjudkan!!!

saya cuba satu biji telur saja sebab ilyas dok melalak kat luar bilik akibat dia tak dapat turut serta...



bekas bbsitter ilyas

baru perasan,
kena BLOCK dengan bekas bbsitter ilyas...

kenapa tiba-tiba BLOCK kami eh?

apa salah kami?
bukannya kami yang tak mau bagi dia mengasuh....
tapi dia sendiri yang sms bagitau dia tak nak mengasuh lagi...
kemudian lepas 2-3 hari,
sms nak mengasuh balik sampai kaseh dan ilyas sekolah sebab terlalu sayang dengan budak 2 orang ni...

main-main eh?

the masalah is,
dia kena hantar dan ambik anak dia kat tadika,
dan dia bercadang tinggalkan anak-anak kami dengan anak perempuan dia yang berumur 7 tahun time dia pi ambik anak laki dia balik sekolah tengahari...jauh tak jauh, jalan kaki pergi dan balik ambik masa 20 minit (terpulang kepada gaya jalan)

kalau tak ada apa-apa berlaku, baguslah...
kalau apa-apa berlaku?
[touch wood touch wood]

saya terus terang bagitau dia,
kalau terjadi apa-apa,
apa guna saya nak salahkan awak padahal saya pun tahu bahawa ilyas akan diletakkan di bawah penjagaan anak perempuan awak yang berumur 7 tahun...
rasanya saya yang lagi patut dipersalahkan kerana tak cari penyelesaian yang terbaik untuk anak saya...
bayangkan kalau polis or wartawan tanya saya : u tau ke anak perempuan dia yang jaga anak u?'
dan jawapan saya ialah 'TAU'...
memang orang akan cakap padan muka kat i!!

so,
saya mengambil keputusan hantar ilyas ke tempat lain!!

begitu juga dengan mak kaseh!
kami cari penyelesaian memandangkan anda tidak mampu selesaikan masalah anda sendiri apatah lagi masalah kami!

akhir kata,
i wish all the best for u!









CNY Project : Halal Bak Kua

susah sangat nak cari yang halal?
mari kita bakar sendiri bak kua ataupun daging salai chinese style...

bahan-bahan yang simple :
daging kisar 500 gram(saya guna 400g)
sos ikan 1 1/2 sudu besar
kicap cair 1 1/2 sudu besar
kicap pekat(hitam) 1 sudu besar (saya bubuh 1 1/2 sudu)
gula 120gram (saya bubuh 80gram saja)

*Ini tak ada dalam resepi asal...saya yang berlagak pandai...saya bubuh 1 sudu minyak bijan nampak daging macam tak berlemak. TAK MAU BUBUH PUN TAK APA!

cara-caranya :

saya guna daging kisar ini...resepi asal nak 500gram daging kisar...tapi yang juai kat super market semuanya 400gram saja...so tutup mata sebelah, ubah suai resepi asal...400GRAM DAGING KISAR!

Gaulkan sos ikan, kicap cair, kicap pekat dan gula sehingga sebati


dah bersedia untuk dibakar!
Preheat oven 130C


Letak segumpal daging di atas parchment paper.


kemudian letak plastik di atas daging dan ratakan daging itu...tebal dan nipis ikut kesukaan masing-masing.

* saiz kertas A4, so daging ayam dapat dalam 5 keping...


Masukkan ke dalam tengah-tengah oven...bakar dengan api atas bawah 130C selama 10 minit...kemudian 180C bakar lagi selama 10 minit...

* masa bakar untuk 180C, lagi 2-3 minit, saya bakar dengan api atas saja..


SIAP!!
homemade halal bak kua


Halal Bak Kua / Daging Salai
halal bak kua


komen saya : sawbebe dan ilyas sangat suka makan!!
Nasihat saya : kalau ada orang jual yang halal punya, BELILAH...