Tuesday, April 30, 2013

[1y10m] siapa yang busuk

amiiii cuk

sejak minggu lepas,
sekali sekala kedengaran ilyas menjerit saya,

'amiiiiiiii'

kadang-kadang dapat sebut dengan betul...

'mami'

tapi bila urgent, dia akan menjerit...
'MAMA'

Monday, April 29, 2013

Seorang Happy Monday; Seorang lagi Monday Blue


Semasa entry ini keluar,
harap semua orang pun HAPPY MONDAY dan tak ada orang yang MONDAY BLUE macam Ilyas!!!


Sunday, April 28, 2013

Wish MYSELF a HAPPY BIRTHDAY

35 tahun!
YeaY!
Happy Birthday to Me!!!

**************************************


 自己,生日快乐

亲爱的自己,35岁,生日快乐!

唉!
时间过得真快,
我又在忙碌中度过了一年,
伴随着今天的到来,
我又将长大一岁。
嘻嘻
我打死都不要认老哦!

35岁,
我说不清这是一个怎样的年龄。。。
但是,
我很感恩,
感恩真主他让我拥有这一切。。。
普普通通但又有小幸福的生活。。。
虽然偶尔也会有一些生活上的小挫折小失败小不快,放一放也就过去了。
对比起来,这样平凡的生活是多么幸福,该值得庆幸。
感恩!
感恩真主!

35岁,
我的愿望是把易怒的暴燥脾气给改掉!
不要把情绪都发泄在孩子身上,
我要努力的控制自己的情绪!!!
加油!
加油!





今年,
自己送给自己的礼物是~~亲子旅行!
希望一起旅游能增进亲子感情。。。
紧张又期待。。。

Friday, April 26, 2013

Seni Sandwich oleh David Laferriere






waaaaaaaaah!
So cool!!!
kagum dengan beliau!!!


Thursday, April 25, 2013

[1y10m] Ilyas ada sympton koilonychia

mood : hati adalah sangat resah dan rasa bersalah [keluh panjaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaang]

Alkisahnya,
Pada 1 April 2013 hari tu,
bawa Ilyas balik dari rumah bbsitter,
terperasan kuku ibu jari kaki Ilyas terkopek...

actually dah lama dah perasan kuku ibu jari dia bentuk macam ni
rasanya masa dia baby lagi kuku ibu jari kaki dia memang macam ni
credit to google

so, terpaksa bawa ke klinik sebab tak tau nak buat macam mana, takut kuku yang terkopek tu akan tersangkut kat mana-mana dan akan memburukkan keadaan lagi....




Dr. Ong tak ada [doktor yang selalu kami jumpa], yang ada hanya doktor ganti...so doktor ganti tu potong kuku yang terkopek itu...[ilyas melalak-lalak]...dan kami pun pulang ke rumah seolah-olah tak ada apa-apa yang berlaku...



Semalam saya pergi ambil ubat [badan lenguh],
alang-alang sudah sampai, saya pun tunjuk kepada Dr.Ong kuku ilyas...
sebab saya perasan kuku ibu jari kaki hari tu yang terkopek macam tak boleh tumbuh kuku yang cantik dan kuku tangan dia pun macam something wrong...
[nasib baik mulut ni kepochi nak tanya,rupa-rupanya doktor ganti tu tulis kat buku rawatan kuku ilyas kena fungus...hurmmmmmm]
Dr. cakap kuku ilyas ialah jenis 'spoon nails', macam spoon, semua naik ke atas...dan kuku ilyas adalah sangat nipis
bahasa doktor ialah 'KOILONYCHIA'
Macam ada kilat petir guruh di atas kepala!!!
saya mengaku saya adalah sangat-sangat terkejut mendengar perkataan itu sebab tak faham apa maknanya...
[seolah-olah time tu juga nak menangis]
doktor bagi penjelasan yang saya boleh faham iaitu Ilyas mungkin kekurangan zat besi dan anemia...
[salah sayakah masa mengandungkan dia tak cukup zat besi?huhuhuhuhu]
doktor suggest jumpa paediatrician...
[mesti sangat serius sebab tak boleh dirawat di klinik biasa dan kena refer pakar...huwaaaaaaaaa] 
kena check darah untuk pastikan apa puncanya...
[huhuhuhuhuh]

**** akan buat appointment dengan paediatrician Pantai Hospital Ampang untuk rawatan lanjut!!! Tak berani nak googlelebih-lebihan, saya takut saya akan mati kalau terlebih baca...biarlah faham sikit sikit dan masih ada keberanian untuk teruskan kehidupan ini dengan penuh harapan dan percaya akan keajaiban...







[1y10m] Ilyas aka Little Justin Bieber



hari-hari pun BABY OOOOOOO...hurmmmmmmm...

*orang ada keek, i mana boleh tak ada...
so secara rasminya, i pun ada keek !!!
kekekekekeke

Wednesday, April 24, 2013

[1y10m] CACIK...cubaan nak sebut CICAK

[lakonan semula]




semalam balik dari dinner, ternampak ada CICAK di dinding...
ilyas menjerit : CACIK! CACIK! CACIK!
Oh!
sungguh kelakar!!!

Tuesday, April 23, 2013

Anak burung in the house

mak burung pipit buat sarang kat dapur saya dan akhirnya terhasillah 3 ekor anak burung pipit dan seekor lagi bakal menetas...




sawbebe tanya saya : kenapa burung tak mau tinggal di rumah mereka sendiri? kenapa burung nak tinggal di rumah kita?
oh! mereka suka rumah kita, sebab rumah kita sangat semak!!!



 bila dah besar akan jadi macam ni ~~~ BURUNG PIPIT
credit to google


P.S : Tak berani bagi ilyas nampak...takut dia bising dengan saya nak main dengan anak burung...


Friday, April 19, 2013

salam jumaat



okay!
dah bubuh gambar yang elok-elok,
sekarang nak bubuh gambar yang syiok sendiri...
lepas tengok,
jangan nak hantam saya ya!
PEACE yooooo!

*PERINGATAN : UNTUK SYIOK SYIOK SAJA



idola budak kecik ni adalah che che dia,
so apa yang che che dia buat,
semuannya dia nak ikut!!!

Thursday, April 18, 2013

Terung Cheese Bakar

lama tak tempek gambar masakan...
[sebenarnya hari-hari pun masak,
 ikan goreng, ayam goreng, sup abc...
takkan nak tempek dalam blog, nak minta sepakan ke?]



bahan :
terung purple
sos spaghetti
cheese

potong terung macam kat gambar, bubuh sos spaghetti, tabur cheese dan bakar 10 minit dengan suhu 200 darjah (api atas).
SIAP!!

Wednesday, April 17, 2013

[1y10m] Nak masuk balik ke dalam perut

mungkin terlalu bosan kot...
dah main sampai tak tau nak main apa lagi...
akhirnya datang selak baju saya,
mula-mula masukkan anak patung,
akhirnya cubaan untuk masukkan kepalanya



***Tiba-tiba ada perasaan yang sangat kuat nak pregnant lagi! Fuh!!! nasib baik tengah perang dingin dengan sawsomi!! kalau tak mesti ON saja...

Saturday, April 13, 2013

[5y10m] 终于爱上画画了

以前(4岁和5岁)
苏菲对美术没兴趣,
所以她都是乱乱涂颜色,
画画更别说了,
完全画不出来!

但是,
最近她有事没事就画一画,
最重要的是,
她的画是有故事的。。。

栽培她阅读?
应该很难!
所以,我很欣慰她要画画!

飞机是我要她画的!

toy story




什么东东来的?

一家人

dont play play lor...4格漫画!


Friday, April 12, 2013

Naik hantu

semalam seperti biasa,
pukul 9 malam suruh anaks tidur...
sawbebe sedang ditrain tidur bilik sebelah...
ilyas pula masih gentel siku saya...

tapi entah apa masalah,
kedua-dua budak ini tak mau tidur...
semasa saya nak bagi ilyas mamai,
sawbebe 10 kali dok buka bilik tidur...
maka ilyas pun 10 kali terjun katil nak ikut che che dia!

apa lagi?
naik hantu maki seorang demi seorang...
yang besar dah kebal dan ada imuniti,
so tak heran dengan tengkingan saya...
tapi yang kecik masih dalam peringkat belajar menjadi tabah...
dia pun menangis sambil melawan saya...

ketika saya sedang naik hantu,
sempat lagi sawbebe melukis dan dedicate gambarnya kepada saya!

[5y10m] 11 april 2013

## Punca naik hantu nak bagi anaks tidur cepat sikit so saya boleh simpan air sebab dengar berita paip air rosak dan tak ada air...kesudahannya, kalau tak ada air, nak cuci punggung ilyas pun tak ada!!!

Thursday, April 11, 2013

Pemberitahuan

nak bagitau....
saya malas nak kemas kini blog!

sekian terima kasih!

Saturday, April 6, 2013

Hidup Brokoli!!

Memandangkan perut saya sudah boleh bersila di atas paha saya,
maka saya tak ada pilihan lain selain diet!!

hari ni dah Day 6...
so far so good laaaa...
kecuali Day 2 tu badan menjadi lembik...

Hobi baru saya dan ami aziz sekarang ialah membaca kandungan pada label!!!


kenapa hidup brokoli!!?
tak ada apa-apa meaning yang special...
hanya kerana imej pokok untuk secret group kat FB tu adalah sangat serupa dengan brokoli...maka secara tidak sengaja pun dinamakan diet HIDUP BROKOLI!!

Wednesday, April 3, 2013

Passport siap dalam setengah jam! suka~suka~

Tarikh : 2 April 2013
Lokasi : Jabatan Imigresen Malaysia @ UTC @ Puduraya
Masa : 18:52-19:25

seriously, tak pernah jumpa jabatan imigresen yang begitu lenggang...tak kira dengan mata sendiri ataupun dengar pengalaman kawan or saudara, imigresen adalah tempat yang sesak dengan orang...tapi semalam apa yang saya nampak pegawai yang bekerja lagi ramai daripada pelanggan!

ohya, jabatan imigresen bukan saja buka sabtu dan ahad malah buka sampai 10 malam. [tak sure semua ataupun yang terpilih saja, tapi yang pastinya UTC @ Puduraya buka sampai 10 malam]


siap boleh menari di dalam tu!

6:52pm-7:25pm SIAP PASSPORT!!

Tip: Pergi hari bekerja selepas bekerja! dan jangan pergi waktu cuti sekolah selepas bekerja! dan saya perasan time kita orang nak balik, pelanggan dah start ramai....so masa yang ideal ialah 5-7pm!!!

Tuesday, April 2, 2013

Entry Rojak

agak liat nak kemas kini blog!
maka campurkan semua gambar yang ada...


berpakat dengan Nurul Hanis mak Maryam melakukan serangan hendap ke rumah Ahkak Garang untuk bagi surprise kat Azwan...tau tau Azwan yang kasi surprise di depan pintu!!

sangat the penyibuk

ilyas yang paling excited...excited pasal jumpa 'api'

inilah birthday man!
yang selebihnya layan gambar diupload tanpa motif...

terlalu bosan

ni yang dikatakan nak cari sakit!





anak daddy


entah apa-apa...janji bahagia

ohya...nak bagitau saya bela binatang ni...

ni namanya tak ada kerja cari kerja...