Thursday, April 25, 2013

[1y10m] Ilyas ada sympton koilonychia

mood : hati adalah sangat resah dan rasa bersalah [keluh panjaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaang]

Alkisahnya,
Pada 1 April 2013 hari tu,
bawa Ilyas balik dari rumah bbsitter,
terperasan kuku ibu jari kaki Ilyas terkopek...

actually dah lama dah perasan kuku ibu jari dia bentuk macam ni
rasanya masa dia baby lagi kuku ibu jari kaki dia memang macam ni
credit to google

so, terpaksa bawa ke klinik sebab tak tau nak buat macam mana, takut kuku yang terkopek tu akan tersangkut kat mana-mana dan akan memburukkan keadaan lagi....




Dr. Ong tak ada [doktor yang selalu kami jumpa], yang ada hanya doktor ganti...so doktor ganti tu potong kuku yang terkopek itu...[ilyas melalak-lalak]...dan kami pun pulang ke rumah seolah-olah tak ada apa-apa yang berlaku...



Semalam saya pergi ambil ubat [badan lenguh],
alang-alang sudah sampai, saya pun tunjuk kepada Dr.Ong kuku ilyas...
sebab saya perasan kuku ibu jari kaki hari tu yang terkopek macam tak boleh tumbuh kuku yang cantik dan kuku tangan dia pun macam something wrong...
[nasib baik mulut ni kepochi nak tanya,rupa-rupanya doktor ganti tu tulis kat buku rawatan kuku ilyas kena fungus...hurmmmmmm]
Dr. cakap kuku ilyas ialah jenis 'spoon nails', macam spoon, semua naik ke atas...dan kuku ilyas adalah sangat nipis
bahasa doktor ialah 'KOILONYCHIA'
Macam ada kilat petir guruh di atas kepala!!!
saya mengaku saya adalah sangat-sangat terkejut mendengar perkataan itu sebab tak faham apa maknanya...
[seolah-olah time tu juga nak menangis]
doktor bagi penjelasan yang saya boleh faham iaitu Ilyas mungkin kekurangan zat besi dan anemia...
[salah sayakah masa mengandungkan dia tak cukup zat besi?huhuhuhuhu]
doktor suggest jumpa paediatrician...
[mesti sangat serius sebab tak boleh dirawat di klinik biasa dan kena refer pakar...huwaaaaaaaaa] 
kena check darah untuk pastikan apa puncanya...
[huhuhuhuhuh]

**** akan buat appointment dengan paediatrician Pantai Hospital Ampang untuk rawatan lanjut!!! Tak berani nak googlelebih-lebihan, saya takut saya akan mati kalau terlebih baca...biarlah faham sikit sikit dan masih ada keberanian untuk teruskan kehidupan ini dengan penuh harapan dan percaya akan keajaiban...







8 comments:

  1. oli... kuku kaki naufal pun ternaik ke atas cam tuh.. tapi tak de la pulak sampai terkopik gtu...

    ReplyDelete
  2. tabahkan diri, think positive hope all ok ye....

    ReplyDelete
  3. U tau tak, my son 1 mth younger than Ilyas. kuku ibu jari kaki dia pun jadi macam Ilyas last 3 mths. Pengasuh advise suruh pergi klinik cabut je sbb mesti sakit kan, tapi i tak cabut2. I ketip je kuku yang terjungkit tu. setiap hari ketip bahagian yang terjungkit, sampai lama2 tinggal sikit je lagi yang masih melekat. last2 yang sikit tu pun terjungkit juga dan i terus ketip. bermakna ibu jari dia dah takde kuku. Lepas tu, dah tumbuh kuku baru. Klu u taknak pergi cabut, make sure u ketip setiap hari dan jaga baik2. takut tersangkut kat seluar or apa2, mesti sakiiiitttttttt sangat. kesian.

    ReplyDelete
  4. U tau tak, my son 1 mth younger than Ilyas. kuku ibu jari kaki dia pun jadi macam Ilyas last 3 mths. Pengasuh advise suruh pergi klinik cabut je sbb mesti sakit kan, tapi i tak cabut2. I ketip je kuku yang terjungkit tu. setiap hari ketip bahagian yang terjungkit, sampai lama2 tinggal sikit je lagi yang masih melekat. last2 yang sikit tu pun terjungkit juga dan i terus ketip. bermakna ibu jari dia dah takde kuku. Lepas tu, dah tumbuh kuku baru. Klu u taknak pergi cabut, make sure u ketip setiap hari dan jaga baik2. takut tersangkut kat seluar or apa2, mesti sakiiiitttttttt sangat. kesian.

    ReplyDelete
  5. oli, kuku dina pun ada fungus..mula2 kena kt ibu jari tangan.lps tu dia merebak dkt jari2 yg lain.last sekali ibu jari kaki.
    saya p jumpa doc biasa, dia suh refer ke pakar kulit.saya dah jumpa 3 kali.

    1st time jumpa,doc bg mcm2 ubat.mmg dah ok.xlama lps tu dia mcm jadi balik.
    2nd time jumpa,doc bg ubat yg sama. teruskan pakai ubat
    3rd time jumpa, kuku xde perubahan

    so saya fed up,hahaha.saya google n jumpa minyak kelapa dara catalyst.ada tulis kt situ salah satu kebaikan : Membunuh Virus, Bakteria & Kulat :
    Membunuh virus (yang menyebabkan mononucleosis, influenza, hepatitis C, cacar air dan herpes) bakteria (yang menyebabkan pneumonia, sakit telinga, infeksi kerongkong, gigi berlubang, keracunan makanan, infeksi saluan kencing, meningitis dan gonorrhea) kulat (yang menyebabkan candida, joch itch, kadar dan infeksi yang lain) serta membunuh cacing pita, lice, giardia dan parasit.

    saya beli dan bg dina mkn.alhamdulillah,makin ok dan kuku pun makin cantik.tp apa2pun oli kena bwk ilyas p jumpa doc dulu k.saya faham perasaan risau oli tu sbb saya pun ada pengalaman camni.risau sgt dengan kuku ank kita kan. :(

    ReplyDelete
  6. oli, kuku dina pun ada fungus..mula2 kena kt ibu jari tangan.lps tu dia merebak dkt jari2 yg lain.last sekali ibu jari kaki.
    saya p jumpa doc biasa, dia suh refer ke pakar kulit.saya dah jumpa 3 kali.

    1st time jumpa,doc bg mcm2 ubat.mmg dah ok.xlama lps tu dia mcm jadi balik.
    2nd time jumpa,doc bg ubat yg sama. teruskan pakai ubat
    3rd time jumpa, kuku xde perubahan

    so saya fed up,hahaha.saya google n jumpa minyak kelapa dara catalyst.ada tulis kt situ salah satu kebaikan : Membunuh Virus, Bakteria & Kulat :
    Membunuh virus (yang menyebabkan mononucleosis, influenza, hepatitis C, cacar air dan herpes) bakteria (yang menyebabkan pneumonia, sakit telinga, infeksi kerongkong, gigi berlubang, keracunan makanan, infeksi saluan kencing, meningitis dan gonorrhea) kulat (yang menyebabkan candida, joch itch, kadar dan infeksi yang lain) serta membunuh cacing pita, lice, giardia dan parasit.

    saya beli dan bg dina mkn.alhamdulillah,makin ok dan kuku pun makin cantik.tp apa2pun oli kena bwk ilyas p jumpa doc dulu k.saya faham perasaan risau oli tu sbb saya pun ada pengalaman camni.risau sgt dengan kuku ank kita kan. :(

    ReplyDelete
  7. eh sama la mcm anak ena umar
    tq oli ngan info nie

    ReplyDelete