Wednesday, May 22, 2013

Ayam Masak Kuning Telur Masin (Salted Egg Yolk Chicken)




Bahan:
2 paha ayam dipotong kecil-kecil
1 cawan minyak

Bahan perap :
½ sudu tea garam
½ sudu tea kicap masin
½ sudu tea minyak bijan
Sedikit lada putih
1 sudu besar air
1 sudu besar tepung jagung粟粉
1 sudu besar tepung gandum

Bahan kuah:
2 biji telur kuning masin, kukus, hancurkan
1 sudu besar daun kari
1 batang cili
200ml susu cair

1. Perap ayam selama 1 jam.
2. Goreng ayam sehingga keemas-emasan. Angkat dan toskan.
3. Letak minyak 1 sudu besar dalam kuali, masukkan kuning telur masin hancur, masukkan daun kari dan cili dan goreng sehingga naik bau.
4. Masukkan 200ml susu cair masak sehingga pekat. Tambah perisa. (P.S : kalau nak ada kuah punya, jangan masak terlalu pekat)
5. Masukkan ayam kacau-kacau 1-2 minit.
6. Siap!
 
Resepi Asal

2个鸡全腿斩块
1杯炸油
腌料:
1/2小匙盐
1/2小匙酱青(我多加的)
1/2小匙麻油
少许胡椒粉
1大匙水
1大匙粟粉
1大匙面粉(我用生粉)
汁料:
2粒咸蛋黄,蒸熟,压碎
1大匙加哩叶(我放多)
1条指天椒粒
200ml 淡奶
做法:
鸡腿加入腌料拌均腌1小时。烧热炸油,放入鸡肉炸至金黄色及熟,捞起滤干油分。
1大匙,放入咸蛋黄碎,加哩叶和指天椒粒炒香,再加入淡奶和调味料煮滚。
加入鸡肉炒至汁浓稠。
 
sedap!

No comments:

Post a Comment