Wednesday, May 8, 2013

Steam Cheddar Cheese Cupcakes a.ka. 蒸车打芝士杯子蛋糕



acuan ni sedozen RM2.50












P.S :
Adunan agak pekat, kek pun jadi agak peja dan bau telur pun agak kuatl...so maybe kena tambah susu or jus lemon...


材料 :-

A.蛋3粒,糖100gm

B.Cheddar cheese slices 4片,牛油80g,牛奶125g
C.自发粉150g

做法 :-

1.将A搅拌至糖溶解.
2.将B隔水煮溶,加入(1)里混合 拌匀.
3.加入自发粉混合搅匀.
4.倒入模型,大火蒸二十分钟至熟。

个人建议 :-

这面糊太浓了,做出来的蛋糕会比较扎实,而且蛋的味道也太浓。
材料应该加多点奶,加一点双倍发粉,加柠檬皮和柠檬汁会比较适合我要的味道。
[Thank you to Baking Wonderland烘培乐缘]


(diterjemahkan oleh ami aziz)
Bahan A
3 biji telur
100 gm gula


Bahan B
4 keping keju Cheddar
125 ml susu kotak segar
80 gm mentega


Bahan C
150 gm tepung [atau guna tepung naik sendiri]
1 sudu besar serbuk penaik
[jika guna tepung naik snediri, tak perlu gunakan serbuk penaik]

Cara-Cara
1) Pukul bahan A sehingga gula larut dan adunan pekat
2) Masak bahan A dengan gunakan teknik kukusan (seperti cairkan coklat masakan) sehingga keju cair. Masukkan adunan bahan B ke adunan A dan kacau hingga sebati (jangan terlalu lama sebab adunan akan berketul).
3) Masukkan bahan C.
4) Masukkan adunan ke dalam plastik dan potong lubang di hujung plastik untuk memudahkan adunan dimasukkan ke dalam acuan/
5) Kukus dengan kepanasan sederhana selama 30 minit. Sejukkan sebelum dimakan.

No comments:

Post a Comment