Wednesday, June 26, 2013

Cooked Dough (Tang Mian) Hokkaido Chiffon Cupcakes 烫面北海道戚风蛋糕

Jumaat lepas,
saya bakar Hokkaido Chiffon Cupcakes,
bila keluar dari oven,
semua jadi Hokkaido Mendap Cupcakes!


Hokkaido Chiffon Cupcakes versi sawsawlady
recipe : saya guna resepi Ktaherine Kwa...simple & Easy
faktor-faktor kegagalan : guna 1 suhu untuk bakar dan asyik dok buka tutup oven! 
review : walaupun mendap, tapi keknya okay...ada sedikit padat!


Semalam,
saya buat lagi Hokkaido Chiffon Cupcakes lagi...
sudah berjaya lor!
that y berani tulis dalam blog ini!

Disebabkan sawbebe suruh saya 'tunjuk ajar ku sifu' pada dia,
maka saya tulis step by step buat Hokkaido Chiffon Cupcakes untuk dijadikan bahan rujukan di masa depan supaya saya tak hilang ingatan dan dapat ajar sawbebe!!


kali ni,
bahan-bahan saya ikut HaNa's FamiLy : Hokkaido Chiffon Cupcakes...
cara-caranya dan baking pula ikut Shirley Tam dari Baking Wonderland...



Resepi Cooked Dough (Tang Mian) Hokkaido Chiffon Cupcakes 
烫面北海道戚风蛋糕

sumber 1 : hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan
Bahan A

  • 3 biji kuning telur gred A
  • 20g gula kastor/gula halus
  • 35g minyak jagung
  • 60ml susu segar
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • 15g tepung jagung/tepung kastad *
  • 55g tepung gandum * (hana half half gandum & SRF)
  • secubit garam* 
Bahan B
  • 3 biji putih telur gred A
  • 30g gula kastor
  • 1/2 sudu kecil cream of tartar - optional



sumber 2 : Shirley Tam from Baking Wonderland

做法:
1)将粟米油和鲜奶以小火隔水加热至沸腾后熄火。

2)加入特幼/低粉搅拌均匀。
3)然后加入蛋黄,搅拌成蛋黄糊,待用。
4)将蛋白打出一些泡沫,然后分三次加入细砂糖打成中性或干性发泡。
5)挖1/3的蛋白霜加到蛋黄糊中,搅拌均匀。
6)然后将蛋黄糊全部倒入剩余的蛋白霜中拌匀。
7)将拌好的面糊倒入纸杯里,8或9分满。放入预热后的烤箱,以120度20分钟,130度15分钟,150度10分钟的温度与时间烘烤至熟即可。

(Rujuk pada gambar : telah diterjemahkan ke dalam bahasa Melayu)

Panaskan minyak, susu dan gula dengan gunakan double boiler. angkat.

Masukkan tepung yang telah diayak.



Kacau sehingga sebati.

Kemudian masukkan kuning telur.

Pukul kuning telur dan adunan sehingga sebati. ketepikan.

Pukul putih telur pula. apabila sedikit berbuih, masukkan gula (3 kali). Pukul putih telur sehingga bertanduk ataupun meringue

ambil 1/2 adunan putih telur

dan kaup balikkan dengan adunan kuning telur.

Kemudian tuangkan semua adunan kuning telur ke dalam adunan putih telur

kaup balikkan sehingga sebati.

masukkan adunan ke dalam cup

Masukkan cup ke dalam oven yang telah preheat. Bakar dengan suhu 120 selama 20 minit, kemudian suhu 130 selama 15 minit dan akhir sekali suhu 150 selama 10 minit.

*** Suhu dan masak ikut oven masing-masing.
*** Adunan saya dapat 7 biji cupcakes.


Resepi Kastad

【香草奶油馅】(取自君之食谱)
配料:牛奶200克,细砂糖50克,蛋黄2个,玉米淀粉10克,低筋面粉10克,香草精数滴,动物性淡奶油100ML

香草奶油馅制作:(取自君之食谱)
1、蛋黄用打蛋器打到浓稠,颜色略发白。
2、低筋面粉和玉米淀粉混合过筛入蛋黄糊里。
3、用打蛋器轻轻搅拌,使面粉和蛋黄糊混合均匀。
4、牛奶加糖,倒入奶锅里煮至沸腾。把煮沸的牛奶缓缓的倒1/3入第三步做好的蛋黄面糊里。边倒边不停的搅拌,防止蛋黄面糊结块。
5、把1/3的牛奶倒入蛋黄面糊并搅拌均匀后,把搅拌好的蛋黄面糊全部倒回牛奶锅里。并轻轻拌匀,加入几滴香草精。
6、奶锅重新用小火加热,边加热边不停搅拌,直到面糊沸腾,变得浓稠后,立即离火。马上把煮好的蛋乳泥倒入坐在冰水的碗里。
7、不停地搅拌倒出来的蛋乳泥,使蛋乳泥保持细腻光滑的状态,不结块,不起疙瘩。搅拌到蛋乳泥差不多冷却的时候,用保鲜膜盖起来,放在冰箱里。
8、当蛋乳泥变得冰凉以后,把100ML的动物性淡奶油打发到可以保持花纹的状态,和蛋乳泥混合,并用橡皮刮刀拌匀,香草奶油馅就做好了


TIPS:
1、香草奶油馅其实就是香草蛋乳泥和打发后的动物性淡奶油混合而成。因此关键在于制作香草蛋乳泥。
2、制作蛋乳泥的时候,必须根据制作步骤一步一步来,不要随意改变操作步骤,才能做出最香滑可口的蛋乳泥。
3、蛋乳泥煮制的火候很关键,因为含有面粉和玉米淀粉,所以一定要煮至沸腾,不然会有生粉味儿。但又不能煮过头,否则蛋乳泥会变得太浓稠,甚至结块。
4、煮好的蛋乳泥要立即放在坐了冰水的碗里,并不停搅拌。这样可以防止余温继续加热导致蛋乳泥结块,也保证了蛋乳泥细腻的口感。这样做出来的蛋乳泥,即使在冰箱冷藏后,也会依然幼滑细腻,不会变硬。
5、蛋乳泥做好后,用保鲜膜盖好,可以在冰箱保存2天左右。
6、冷藏过后的蛋乳泥加上动物性淡奶油,创造的香草奶油馅确实非常可口,填在北海道戚风里,真的和吃冰淇淋一样哦。



Tapi saya tak guna resepi di atas
saya pemalas,
so saya guna resepi yang senang untuk buat inti custard...dah tak ingat dari mana saya ambil resepi ni...

Bahan A :
Instant Custard 23g
Susu 75g
Esen Vanila 1/2 sudu kecil

Bahan B:
Topping Cream 50g (pukul sampai kembang)

Cara :
1. Gaulkan Bahan A sehingga sebati
2. Masukkan Topping cream dan gaul sebati. Siap.

(Agak banyak untuk cupcakes 7 biji...resepi ni rasanya untuk 14-16 cupcakes)


Lihat! Lihat! Lihat!


Hokkaido Chiffon Cupcakes versi sawsawlady
 Kek tak mendap langsung!




bah pepatah gebu macam kapas
Hokkaido Chiffon Cupcakes versi sawsawlady


hiasan orang yang tak kreatif!!!
Hokkaido Chiffon Cupackes versi sawsawlady

Review tentang cara Cooked Dough : sifu-sifu yang gunakan cara ni cakap kek akan menjadi sangat gebu...tapi memandangkan saya sangat lembap terutama dengan bab-bab makanan...janji boleh makan, semua adalah sedap bagi saya...maka saya tak rasa apa-apa perbezaan...tapi ami anak pak ajis, tikus putih saya cakap kek ni adalah gebu!!!



Faktor sumbang kepada kek mendap
***Jangan pukul putih telur terlalu lama
***Jangan bakar dengan suhu yang terlalu tinggi


1 comment:

  1. wah gebunya oli
    nak buat jugak la hujung minggu nie
    suka gak cheese
    kebetulan kat umah pun ada balance cheese lagi

    ReplyDelete