Friday, June 14, 2013

Resepi Homemade Kaya

ada 2 sebab saya buat kaya!

1st,
menurut nenek_BS, Ilyas pagi-pagi suka makan roti sapu kaya...

2nd,
kee chang yang ah sou cleaner bagi tu tak tau nak cicah dengan apa!!!


Resepi Homemade Kaya
Sumber : Baking Wonderland 烘培乐缘

鸡蛋2粒 ,白糖170g,椰浆100g,班兰汁100g 必须用钢锅煮哦~ (1)把鸡蛋加椰浆搅拌均匀 做法;先把糖加班兰汁放入锅里煮至溶化,之后加入(1)用小火慢慢煮,要不停的用手搅拌器一直搅拌至光滑浓稠即可,只需15-20分钟就完成了^^
Homemade Kaya versi sawsawlady

2 biji telur, gula pasir 170g, jus pandan 100ml, santan 100ml. Kena guna periuk (1) Gaulkan telur dengan santan sehingga sebati.  cara membuatnya ialah mula-mula masak gula dan jus pandan sehingga sebati, kemudian masukkan (1) dan gunakan api kecil untuk masak, kena gunakan whisker kacau tanpa henti sehingga likat dan licin. resepi di atas tulis 15-20 minit kacau...tapi saya kacau 30 minit......

***jus pandan dari 5 helai daun pandan!

** * sawsomi cakap warna tak cantik, maybe terlalu kehijauan kot dan kaya tak licin...tapi yang penting adalah sedap!


Homemade Kaya versi sawsawlady

Homemade Kaya versi sawsawlady


minta biskut untuk disapu dengan kaya selepas kritik....



Ilyas pengemar kaya!!!


1 comment:

  1. nak licin..last sekali ko masukkan minyak sikit...
    tu mgm nmpk berkilat.
    n lagi satu..
    maybe gula ko tak bape hanco/cair seblum msuk santan..
    dulu nenek aku pun rajin buat
    aku punya lagi teruk dri ko ms memula buat
    begentel!!
    *santan dia pecah minyak!

    ReplyDelete