Wednesday, July 31, 2013

Ramadhan 22 @ Seoul Garden Setia Alam

sawsomi bawa kami pergi berbuka puasa dengan kawan-kawan dia...1st time berbuka puasa di restoran yoooo!!! Teruja! Teruja!

tapi belum pergi,
saya sudah naik hantu!
[jangan salahkan saya, salahkan PMS]

Kisahnya begini....
Pagi ini,
time hantar sawbebe ke sekolah,
saya PESAN elok-elok dan lembut-lembut kat dia,
baca 听写(spelling ) kat child care sebab malam nanti kita nak keluar makan besar
* hari khamis ada  听写 , so rabu kena ulangkaji dan baca

Petang,
Ambil dia kat child care,
dia dengan suka hatinya mengumumkan 2 page punya homework TAK SIAP lagi!!!

hey!
kenapa saya membuat keputusan untuk tukar dia dari rumah bbsitter ke childcare?
alasan yang utama ialah di rumah pengasuh dia tak buat homework,
time dia di rumah bbsitter,
hari-hari saya NAIK HANTU ajar dia homework!
tapi lepas dia ke childcare,
pengasuh di sana akan pantau mereka buat homework,
so balik rumah just belajar 听写, spelling dan ejaan saja...
maka sebulan saya hanya naik hantu 2-3 kali,
tak adalah nak malu sangat dengan jiran depan rumah dan jiran sebelah rumah...

saya sangat MARAH!
Mimi ajar saya kalau marah, kira satu dua tiga empat lima enam tujuh lapan sembilan sepuluh untuk tangguhkan rasa marah...
tapi saya sudah kira sampai SERATUS pun masih marah...
Tiba-tiba, dia boleh tanya saya : 'kenapa mummy nampak macam tak happy saja?'

apa lagi,
kemarahan itu terus naik ke otak dan mengarahkan tangan bertindak,
saya CUBIT dia sekali,
dia menangis macam saya CUBIT dia 100 kali!!!
Argggghhhhhhh!
PMS! PMS! PMS!!!

itulah kisah sebelum keluar rumah!!!
kisah sampai di restoran lagi menarik!!!


matahari yang sangat seksi



separuh bogel di restoran orang
Ini kisah berada di dalam restoran pula!!!
Ilyas saw, budak busyuk masyam ini sudah 2 hari demam panas on off + selsema...
Di rumah, suhu badan dia okay, tiba-tiba keluar dari rumah suhu badannya menjadi mengada-ngada...
sampai saja Setia Alam Mall terus pi Watson beli ubat, kasi dia makan...lepas makan, muka dia berubah jadi hijau merah hijau merah hijau merah, kemudian terus uweeeeeeeeeek susu 1 botol, rocky 10 batang, air kosong 100ml, roti sapu jem strawberry 2 keping di atas badannya...habis baju, seluar, babychair, lantai sisa muntah dia...

alhamdulillah!
saya berjaya menahan perasaan dengan sebaik mungkin!!!

kaum bapa makan macam tak cukup mulut...kaum bini dok sibuk keluar masuk keluar masuk uruskan anak

pujuk makan ubat, lap badan yang busyuk dan pakaikan baju tidur

turn saya makan pula...saya makan tak hirau orang kiri dan kanan...bini kawan seorang tu tak habis layan anak dia lagi...

Ilyas baru senyap 5 minit dengan gadget ini...sawbebe pula pi kacau...apa lagi...kena jelingan maut laaaa

seorang demam, seorang dok tahan mata...duduk pula bersebelahan...cantik sekali!!!

sawbebe sibuk nak grill udang

tukar baju lagi? Fashion show maaaaa....

diapers senget, so habis basah baju tidur dia kena air kencing...nasib baik terlebih bawa baju...kalau tak kena pakai baju tidur sawbebe...


ubat dah berjalan...so dah boleh jerit
saya paksa sawbebe ambil gambar saya...dia dendam saya cubit dia, so dia ambil peluang 'potong kepala' saya...

terus terang cakap,
saya tak rasa kenyang makan pun...

sawsomi and the geng macam tak boleh nak habis berborak...saya bawa Ilyas ke Daiso untuk tangguhkan kemarahan...baru tengok 2 barisan punya barang, dia sudah mau halau sebab dah nak tutup kedai...

anak saya pun sangat suka pada penyapu!!

dah sapu Daiso, sawsomi and the geng masih tidak ada niat nak berhenti bersembang....

bawa anak-anak cuba benda ni...

5 minit 5 ringgit seekor...

Rupa-rupanya berbuka puasa dengan juadah yang simple di rumah adalah lebih HEAVEN daripada di luar!!!

[2y1m] BS v.s Nursery



Lepas raya hantar Ilyas ke nursery,
so dah 2 hari Ilyas dok kat rumah dengan sawsomi sementara dia masih lagi berMC


Tuesday, July 30, 2013

Juadah Buka Puasa Yang Simple : Ramadhan 21


karipap + takoyaki + air limau kasturi @ JJ Maluri

Tak jadi shopping sebab Ilyas tetekan nampak itu apa playground yang ada dalam AEON Maluri (JJ Maluri).
biar pi kat dia,
Raya nanti dia pakai baju lama!
Hurmmmm

Self-Hypnosis

I LOVE MY WORK
I LOVE MY WORK
I LOVE MY WORK
I LOVE MY WORK
I LOVE MY WORK
I LOVE MY WORK
I LOVE MY WORK
I LOVE MY WORK
I LOVE MY WORK
I LOVE MY WORK
I LOVE MY WORK
I LOVE MY WORK
I LOVE MY WORK
I LOVE MY WORK
I LOVE MY WORK




#dah masuk hari ke-2, perasaan benci itu masih tak hilang! rasa macam nak campak CPU dan tendang orang-orang yang berada di dalam pejabat ini sebelum belah!

sambung menghypnosiskan diri sendiri

I LOVE MY WORK
I LOVE MY WORK
I LOVE MY WORK
I LOVE MY WORK
I LOVE MY WORK
I LOVE MY WORK
I LOVE MY WORK
I LOVE MY WORK
I LOVE MY WORK
I LOVE MY WORK
I LOVE MY WORK
I LOVE MY WORK
I LOVE MY WORK
I LOVE MY WORK
I LOVE MY WORK
I LOVE MY WORK
I LOVE MY WORK
I LOVE MY WORK
I LOVE MY WORK
I LOVE MY WORK
I LOVE MY WORK
 


#hatixhappyuntukkerja



Monday, July 29, 2013

Juadah Buka Puasa Yang Simple : Ramadhan 20

pizza frozen t3sco, tau fu fa, roti jala ahkak garang, keropok lekor, kuih seri muka, kuih ketayap, teoh o panas

cakap saja YOU'RE FIRED

sejak June,kerja semakin banyak yang tak masuk akal...

komik ditambah dengan mendadak;
[dulu cakap  translate BC-BM saja, sekarang?]
kolum pula tak pernah berkurangan!!!
[tiap-tiap isu 7 kolum tak pernah miss]

encik bos,
kalau rasa nak berhentikan saya,
cakap terus-terang...
tak payah guna taktik ini!

selama ini telah berada dalam zon yang sangat selesa,
dan menjadi takut dengan perubahan...
mungkin akan rasa sedih kalau tibanya hari ini,
tapi mungkin ia adalah satu permulaan yang mencabarkan....

orang lain BOLEH,
takkan kita TAK BOLEH,
mustahil lor!!!



#setiap kali tengok tami baru akan menjadi sangat emosi dan marah! Pagi ni mengalami lagi masalah yang sama

Sunday, July 28, 2013

Ramadhan 19 @ Rumah Nurul Hanis Mak Maryam

yeay...berbuka puasa di rumah orang lagi!!!

orang lain potluck sotong celup telur masin, udang butter,  roti jala, kari ayam...saya potluck bawa mantao...hebat-hebat!!

baru teringat saya lupa tapao apa itu durian yang azwan masak tu...menyesal betul!!!

happy birthday in advance untuk Yasmin

mama dia kasi pakai party hat

semua kanak-kanak hilang kawalan nampak kek dan lilin...

@ Nurul Hanis,
kalau terbaca entry ini, sila share resepi sotong celup telur masin.
TQ!!!


@ahkak garang,
bila u nak masak laksa belanja saya makan?

Saturday, July 27, 2013

Ramadhan 18 @ Rumah Kakak Ipar Sulung

Berbuka puasa di rumah kakak ipar adalah acara tahunan yang diamalkan sejak ada sawbebe...Tahun ini, weekeed pertama bulan Ramadhan berbuka puasa di kakak ipar yang second; weekend yang ke-3, berbuka puasa di rumah kakak ipar yang sulung pula...

Turn rumah saya bila?
lalala~lalalala~lalalalala



edisi kuih muih

edisi lauk pauk

makanan penuh satu meja

sawbebe dan sepupunya Nisa

selamat berbuka puasa

makan makan makan makan dan makan

ilyas saw main dengan geng perempuan




happy birthday

[Resepi] Kerepek Popia Nestum step by step

dah 2 kali buat kerepek popia nestum...
alasannya : bahan yang simple dan cara-cara yang tak remeh temek

terlalu banyak resepi Popia Nestum kalau kalian google...saya pun ambil secara random saja.




KEREPEK POPIA NESTUM
Olahan : sawsawlady

Bahan :
500g kulit popia (1 peket )
250g nestum
200g horlick (saya tak bubuh)
1/2 cawan gula aising
1/2 sudu kecil garam (saya tak bubuh)
Minyak untuk menggoreng

Cara :
Gulung kulit popia dan potong ikut citarasa. Nak potong kecik, potong serong..potong bujur..semua boleh :).
Buat sehingga habis.
Panaskan minyak dan goreng kulit popia sehingga garing kekuningan. Ketepikan sehingga sejuk.
Sambil tunggu kulit popia sejuk...kisar halus nestum. Masukkan ke dalam mangkuk besar.
Kemudian masukkan horlick, gula dan garam ke dalam nestum kisar tadi. Gaul sebati.
Tuangkan ke dalam bekas kerepek..gaul sehingga semua kerepek bersalut serbuk nestum dgn sekata.
Sedia untuk dimakan, bila-bila masa..dimana jua..bersendirian atau bersama pak we..hehehe

Nota :
* Jika gaul nestum ketika popia masih panas..serbuk nestum akan kelihatan bertempek-tempek dan tidak sekata
* Sukatan gula boleh dikurangkan ikut citarasa masing-masing.
* Boleh juga dimasukkan susu tepung, tapi saya letak sebab saya tak suka.. :)




bahan-bahan : Popia brand KG Pastry, Nestum Original, gula (tapi saya guna gula icing), chopstick panjang untuk gulung, sedikit bancuhan tepung gandum untuk dijadikan gam

gulung popia dengan chopstick...tan nak guna chopstick pun boleh...tapi orang yang tak ada skill macam saya perlukan bantuan peralatan...

sapukan bancuhan tepung gandum pada penghujung popia supaya melekat

gulung...gulung...gulung...

gulung...gulung...gulung...gulung...

potong kecil-kecil ikut bentuk yang kalian suka...kemudian goreng

bila popia yang dah digoreng dah sejuk, baru gaulkan dengan nestum dan gula icing...

kalau di rumah ada kanak-kanak, sambil gaul dengan nestum untuk dimasukkan ke dalam balang, anda juga kena suap mereka makan kerepek ini...

siap...satu paket 500g popia boleh dapat 3 1/2 balang yang kecil...berat 275gram



Friday, July 26, 2013

Juadah buka puasa yang simple : Ramadhan 17

nasi goreng nanas yang tak cukup rasa + popia goreng brand tesco + teh o panas + sunquick sejuk

Thursday, July 25, 2013

Juadah buka puasa yang simple : Ramadhan 16

puff pastry mini sausage roll & Tuna + pasta + buah tembikai + teh o
Haipppp...tangan Ilyas sedang mengambil buah

makan lewat malam



I saman U




Juadah Buka Puasa Yang Simple : Sup Cina

Dulu saya hanya tahu masak SATU jenis sup saja iaitu SUP ABC
Kini saya tahu masak lagi SATU jenis sup iaitu SUP CINA!

total sup yang tau dimasak = 2 saja

kedua-dua sup yang simple ini adalah kegemaran dan kesukaan kami sekeluarga.
kalau saya dengan anakS saja, saya hanya masak sup untuk dimakan dengan nasi.
kalau sawsomi ada, saya akan tambah lagi satu lauk untuk dimakan dengan nasi...
simple kan?!
nak masak pun simple saja...


Resepi Sup Cina
By : sawsawlady
bahan-bahan yang simple : kobis, sayur masin,carrot, tomato, tauhu lembut, daging ayam dan halia

#sayur masin ada 2 jenis, beli yang jenis light color punya, sebab ia lebih rangup.
#halia sangat diperlukan sebab orang tua-tua cakap sayur masin banyak angin, so halia untuk buang angin!


ini SECRET RECIPEnya

masukkan kobis, halia, sayur masin dan carrot ke dalam air yang telah didih.  Air agak-agak sendiri. kalau suka minum sup, air banyak sikit.kalau tak suka minum sup, air sederhana. sawbebe suka minum sup macam tu saja, so saya lebihkan air...

then masukkan ayam bila sayur dah lembut
 
masukkan salted plum

masukkan aksesori tomato

last sekali masukkan tauhu. selalunya saya tak tambah apa-apa lagi perisa sebab dah cukup rasa...

 # boleh juga masukkan daun bawang

sup cina versi sawsawlady


Sup Cina dan Udang Asam


sawbebe dan ilyas minum sup sampai licin