Friday, July 12, 2013

krabi, here we come~ Day 1 (Part 2)

Part 2 ~ krabi private day trips on land

(Sambungan)

Dah kenyang makan dim sum, kami pun mulakan perjalanan ke Emerald Pool (Sra Morakot). Dari kedai makan tadi ke sana kira-kira dalam 1 jam macam tu kot...actually, tak berapa pasti sebab kami semua tertidur dalam kereta...Bila kereta berhenti, kami pun buka mata...eh...dah sampai EMERALD POOL


Tiket masuk RM20





kalau nak pergi Emerald Pool kena JALAN 800 meter saja

dah sampai

Permandangan Emerald Pool





saya tak pasti boy itu gunakan kung fu apa untuk berjalan di atas permukaan yang begitu licin itu...

DO's and DON'T's : berhati-hati sebab licin...kalau jatuh, punggung boleh pecah!!


Alang-alang sudah sampai, mestilah kena terjun masuk air... tepi tepi tasik tu adalah teramat licin...orang tempatan di sana ajar mengesot ke tasik, jangan guna jalan. ini adalah kerana anda pasti akan jatuh...


me and sawbebe sedang tunggu sawsomi datang sambut kami...


berjalan-jalan dalam air  @_@

Time balik...jalan 800 meter!!! huhuhuhu

Dah sampai semula ke tempat masuk Emerald Pool...sangat penat...so makan ais krim dulu!!

Local Ais Krim...ada pulut...

local ais krim

So destinasi seterusnya ialah ke Hot Spring Waterfall...sekarang bila saya tulis balik, masih lagi boleh rasa keletihan dan kepenatan yang disebabkan tak cukup tidur...nak mengamuk macam Ilyas tak boleh...so kena pura-pura enjoy!!!!




Tempat ni adalah Hot Spring Waterfall...air terjun panas bertingkat-tingkat...


saya seorang saja yang berendam...


tak boleh rendam lama-lama...20 minit saja...so sekarang bergegas tukar baju dan cari makan tengahari

penat, mengantuk, dahaga, panas...
then minta Encik A bawa kami pi makan lunch...
Dia bawa kami ke restoran ala-ala terapung...


Ilyas menangis sebab kacau dia tidur dalam kereta...

sawbebe pun nak tidur dan tak mau makan...

DO's and DON'T's : Sila pastikan anak-anak mempunyai tidur yang cukup! kalau tak akan jadi macam di atas! Peringatan untuk diri sendiri, jangan beli lagi tiket pagi buta!





time ni mood budak ni dah lurus sikit...


RM71

hati berbelah bagi nak pi naik gajah ataupun nak check in hotel saja...dalam kepala otak hanya tau penat dan mengantuk!!
Tapi last-last, dah makan...anaks punya mood dah okay sikit...kami teruskan apa yang yang telah diplan...ELEPHANT RIDE




Harga Elephant Ride 
Adult RM80
Child RM40

ride kat ladang getah...hahahahaha

nampak muka saya gambar terus jadi blur...


okay...Ilyas dah start menangis...1 jam naik gajah...dia menangis 45 minit!!! bertuah punya anak!!




Pertunjukkan gajah main air...okay laaa...part ni sangat fun sebab Ilyas ketawa tengok elephant main air dengan hidung!!!

upah gajah banana


Kesimpulan : Kita ingat nak bagi anak-anak rasa pengalaman naik gajah, nak bagi mereka seronok...balik malaysia boleh pi show off...mana tau sepanjang perjalanan dok menangis...hebat! hebat! hebat!!

Tak sabar-sabarnya nak check in hotel...


(sambung)


2 comments:

  1. ilyas nangis ye naik gajah..terkejut kot tgk ..big animal..

    ReplyDelete
  2. ala hai kesiannya naik gajah sambil menangis. pengalaman jugak tu :p

    ReplyDelete