Friday, July 5, 2013

Steamed Pumpkin Buns aka Pumpkin Mantou 金瓜馒头

Rasanya saya dah naik ketagih dengan main tepung dan yis...

Pumpkin Mantou versi sawsawlady

Resepi Pumpkin Mantou

金瓜馒头 (by Baking Wonderland)

材料:
包粉350g
幼糖60g
白油一茶匙
发粉5g
酵母5g
南瓜220g

做法:
先把南瓜蒸熟压烂,把所有材料混合拌匀搓成光滑,休面团10分钟。將南瓜团用棍杆成一条长方形,然后用手推前卷起用刀切成一小块放在纸上待发30分钟。烧热水蒸起中火15分钟,蒸好了把盖开一条缝让蒸气出来才把盖打开,美美的馒头出炉咯。(杆金瓜团时,可以在棍杆和手掌上摸少许玉蜀黍油,会比较好杆面团,谢谢)

Step by Step

Add caption











Tips :
1.  bancuh yis dengan sedikit air suam dan biarkan ia berbuih.
2.  kalau sukatan cakap puree pumpkin sekian-sekian banyak, maka ikutlah  sukatan itu. kalau tak, mesti jadi macam saya, resepi cakap 220g, saya pi hantam sampai 250g. kesimpulannya adunan saya terlalu basah, lembik sehingga kena tambah tepung yang sangat banyak baru boleh jadi doh. so bila dah masak, pumpkin saya keras dan tak gebu...huhuhuhuhu
3.  kalau lembik, tambah tepung, kalau kering tambah air. air kena masukkan sedikit demi sedikit...

No comments:

Post a Comment