Friday, August 30, 2013

krabi, here we come ~ Day 2 (Part 7)

entry Krabi tergendala dan terbengkalai
sebab nak beri laluan kepada puasa dan raya...

 Part 7 ~ Nite @ Hotel

selepas anak-anak ZzzzzZzzzzzz,
kami laki bini pun cepat....cepat...cepat...
makan kuaci di balkoni
sambil tengok balkoni bilik orang lain...







Thursday, August 29, 2013

[2y2m] main batu



dulu sawbebe,
kalau kita kata jangan main batu,
maka dia tak akan main batu...

sekarang Ilyas,
jeritlah sampai pecah tekak sekali pun,
dia tetap kutip batu,
kadang-kadang siap ramas-ramas batu,
kalau mood baik,
dia akan buat aksi baling batu!

hurmmmmmmm



# Isnin hantar Ilyas ke taska, dia start menangis balik!!! huhuhuhuhuhuhu

Monday, August 26, 2013

Entry Pasal saya dok diam-diam dalam dunia tiram saya tapi orang datang kacau tiram saya

Hey makcik,
[sebab respect kat mak saya iaitu kakak awak, maka saya masih panggil awak makcik. kalau tak, saya dah panggil awak 'Pompuan mulut dubur ayam dan otak udang yang isi taik'!]

awak mintak pertolongan saya untuk benarkan anak jantan u sehari dua di rumah saya melalui mak saya dan demi nak jaga air muka mak saya, saya telah benarkan anak jantan awak tinggal di rumah saya walaupun awak masih belum tahu saya telah berumahtangga.

mak saya pesan kat saya, budak mental saja tak payah nak layan sangat. [maksud mak saya tak perlu nak beritahu budak mental pasal hal saya pada budak mental]. tapi sebaik saja anak jantan awak melangkah masuk ke rumah saya, dia terus tanya lelaki [sawsomi] yang duduk di hall tu siapa? Kemudian anak jantan awak tanya saya KENAPA TINGGAL DI RUMAH MACAM NI? [FLAT]? kemudian anak jantan awak tanya kenapa dalam bilik ada tulisan Jawi? kemudian anak jantan awak tanya saya kenapa ada begitu banyak barangan kanak-kanak di rumah? Anak jantan awak tanya dari A-Z....sebijik macam makhluk kejahatan [syaitan] penyibuk [kepochi]...

Semalam awak pergi ke rumah mak saya, then awak boleh cakap dengan mak saya. 'SEKARANG KAKAK HANYA  TINGGAL 3 ORANG ANAK SAJA, SEBAB AH FEN [saya]  SUDAH JADI ORANG MELAYU'...kemudian awak imbas satu demi satu perkara yang telah saya buat untuk MEMPERINGTKAN  mak saya...Contohnya, saya ambil angpau walaupun saya telah kahwin...saya duduk di tepi masa upacara pengebumian nenek saya iaitu mak mereka...
Hey! makcik..apa niat sebenar awak? Nak HASUT mak saya? Nak MEMPENGARUHI mak saya supaya marah pada saya? Nak mak saya halau saya dari rumah? Nak mak saya tak nak mengaku saya? Kenapa awak nak sibuk dengan hal saya? Apa yang awak 'marah' sangat dengan PERUBAHAN saya ini? kalau u tak nak restu, tak payahlah nak hasut lagi...Boleh tak, makcik?

Saya tak beritahu saya sudah revert islam, saya sudah kahwin, saya sudah ada anak bukannya saya 'takut' ataupun 'ke-malu-an' (awak cakap saya kahwin Melayu, saya dan family akan dipandang rendah orang lain). [Ya betul, saya dipandang rendah oleh orang macam awak. Dunia jadi huru-hara disebabkan ada orang macam awak ni!] tapi saya rasa ini adalah KEHIDUPAN saya, saya tak perlu nak beritahu awak. lagipun siapakah awak sibuk nak tau KEHIDUPAN saya? Adakah KEHIDUPAN saya ini menyusahkan awak ataupun mengancam nyawa awak? awak boleh mati kalau saya kahwin melayu? Siapakah awak untuk 'KUTUK' dan 'KOMEN' kehidupan saya? Orang yang penting dalam hidup saya seperti MAK dan NENEK pun boleh terima perubahan kehidupan saya, siapakah pula awak nak cakap lebih-lebihan?

akhir kata,
tolong respect diri sendiri awak tu kalau nak orang lain respect awak!!
saya bagi awak SATU (1) kali peluang lagi, lepas ni kalau awak cakap bukan-bukan di depan mak saya! MASAKLAH AWAK!!!




Open House

8.30am : Keluar rumah

open house di rumah SIL

open house di rumah Cik Siti (makcik sawsomi)

12.30am : Balik rumah


#so tired!

Saturday, August 24, 2013

[2y2m] Redha + Pasrah


sudah 2 hari,
[23 Aug 2013] dan [24 Aug 2013]
ini budak,
time nak masuk pagar taska,
memberontak sikit-sikit sambil membebel 'Tak Nak!'
Bila pass kat 'cikgu pengasuh',
muka cebik ala-ala nak menangis,
[tapi tak menangis]
Sambil lihat saya dengan mata yang sayu sambil sandar kat bahu 'cikgu pengasuh'
dibawa masuk ke dalam taska....

walaupun kesian,
[kesian pasal dia menahankan diri daripada menangis + meraung]
tapi hati saya banyak lega dan boleh pergi kerja dengan hati yang riang!!!


Friday, August 23, 2013

Water Purifier COWAY








Tak payah pening semut mayat lari masuk ke dalam termos,
Tak perlu pening air masak dah habis tapi tak ada orang nak masak air lagi!!!

tapi

TUNGGU TAHUN DEPAN!!



sekarang angan-angan dulu!
angan-angan pun tak tinggi, hanya angan-angan model yang macam di atas saja!
*** model di atas ni Mach CHP-03A 'sekarang' (term and condition) ada promotion. harga normal RM3200, diskaun 10%.  kalau guna credit card, boleh buat ansuran selama 36 bulan!!!

Thursday, August 22, 2013

Belanjawan After Raya

Habis Lari Lingkang Pukang!!

+ sawsomi MC tak dapat night shift allowance (dah kurang 3-4ratus ++)
+ insuran kereta + road tax mati ( RM600++)
+ duit petrol balik raya ( RM150++)



Penyelesaian :

kena masuk dapur lor!
tapi sejak raya sampai sekarang,
saya langsung tak ada kekuatan nak masak dan nak buat kerja rumah.
Dengan kata lain,
KEMALASAN!!!
so,
dalam keadaan yang tak terdesak,
(saya tak suka orang lain kotorkan dapur saya)
mau ataupun tak mau,
sawsomi kena masak makan malam lor!!



masakan kesukaan sawbebe

#lupa nak snap gambar menu sehari sebelum tu...sawsomi masak kentang+telur goreng kicap dan sardin...burp!

focus.focus.focus

candy crush saga

bak kata Watie Mya,
lepas ni kalau anak menangis,
bagi candy crush!!!
hohohohoho



Tuesday, August 20, 2013

makan-makan di Restoran Sukhumvit @ Taman Datok Harun dan beraya di rumah mak angkat

Restoran Sukhumvit Taman Datok Harun


tuhanku, tolong beri saya banyak-banyak (x10000000000) punya kesabaran untuk melayan Ilyas Saw




homok seafood - ada isi seafood digoreng dengan telur dan kobis

Ilyas Saw cakap happy birthday


homod seafood restoran Sukhumvit

lepas makan, beli lemang dan serunding, pergi beraya di rumah mak angkat!!





huhuhuhu...anak saya sibuk mengacau baby yang sedang tidur!!! huhuhuhuhu

[2y2m] Ilyas Saw masih lagi menangis di Taska

day 1, day2, day3...day4


Hari ni dah day 4,
Ilyas Saw pergi taska masih menangis...
yang hebatnya,
time balik nampak kitaorang pi ambik dia,
dia pun menangis...
huhuhuhuhuhu

#bilalah budak ni nak redha dan pasrah kena stay kat taska ni?

Sunday, August 18, 2013

Meet Up With My Sister

sabtu yang lepas,
akhirnya berjaya berjumpa dengan Aisyah Tan Peggie dan Aliyah J.Ng di rumah kediaman Aisyah. Dua-dua orang amoi yang sangat sweet berhijab!!!
Terima kasih banyak-banyak kepada Aisyah kerana menjemput kami (papalang) ke majlis birthday anaknya + House Warming + Open House Aidifitri.
Terlupa nak ambil gambar samada gambar orang ataupun makanan sebab terlalu lapar dan makanan terlalu sedap...
(Aisyah sangat berkaliber, dia sedang pregnant dan ada anak kecil, tapi mampu masak nasi lemak dan mee kari untuk guest)


Ahad yang lepas,
kebetulan MyMy dan Aliyah J. Ng nak datang ke rumah saya,
so,
saya pun buat MINI OPEN HOUSE untuk 2 family ini.

laksa kilo

2 orang gadis Melayu yang bercakap Mandarin

 * Aliyah, TQ for the oleole from HK dan oleole from Kelantan!

Friday, August 16, 2013

[2y2m] Ilyas Saw Day 2 di Taska

Semalaman,
Ilyas Saw terjaga 3-4 kali dan mencari saya 'mummy', 'mummy'...
[padahal saya tidur di sebelahnya saja]
Bila dah'jumpa' saya,
dia akan tidur balik!




saya tak pasti,
sama ada  disebabkan siang hari mencari-cari saya di taska ,
sehingga terbawa ke sebelah malam...
ataupun
disebabkan kesejukan aircond membuatkan dia mencari-cari saya untuk memperolehi 'kepanasan'!

#pagi ni hantar taska masih lagi meraung macam dinasour!!! Bila tengok dia macam tu, saya pun tak senang hati. Ilyas Saw oh Ilyas Saw! cepat-cepatlah biasakan diri dengan taska, supaya hati mak awak boleh jadi tenang!!!

娘要嫁人

星期一才追完'天涯赤子心'。
告诉自己,
要停止追剧。。。
结果,
星期三早上,
看完'新闻报报看'的重播,
无意中继续看了AEC 301 在重播的新剧~~
'娘要嫁人'

很好,
非常肯定的,
我会追'娘要嫁人'这部剧!
haizzzzz
看来又不得空了!


娘要嫁人 (picture credit to google)

剧情简介:
二十世纪六十年代初的一个小城市,一个噩耗打破了电报局女职员齐之芳的幸福生活——她的丈夫,消防队员王燕达因救人牺牲,丢下了她和大毛,二毛,毛毛这三个年幼的孩子。
三年困难时期遭此变故,生活便倍显艰辛。虽有父母、哥哥和消防队长肖虎的帮衬,她还是填不饱孩子们的肚皮。公共汽车司机戴世亮暗恋齐之芳多年,此时慷慨相助,大胆示爱。两人在相处中渐生感情,齐之芳却发现自己怀上了王燕达的遗腹子,戴世亮显得有些退缩,这让齐之芳失望至极。可当她看到深夜溜出去捡甘蔗梢充饥的二毛后,更心酸地发誓:谁能让孩子们吃饱,自己就嫁给他。
三十岁的齐之芳依然美丽,优雅,和她相亲的设计院处长李茂才对她一见倾心。齐之芳并不爱这个比她大二十岁的男人,可老李条件很好,还不嫌弃她腹中的孩子,这让齐之芳不能再犹豫,二人约定去照相领证。
一次意外,齐之芳流产,送她到医院的人竟是戴世亮。这一次他勇敢承担起男人的责任,无微不至照顾齐之芳和三个孩子,他们生活里有了久违的欢笑声。
老李觉得受了骗,到齐家大闹一场。事后又十分后悔,托人捎话给齐之芳,做不成夫妻还可以做朋友。这一年春节,齐之芳和戴世亮约定了婚期。正当两人操办婚事时,戴世亮被捕。原来,他为了帮齐之芳,伪造了大量票证,在物资紧缺的年代,这是严重的罪行。戴世亮被押往青海服刑,齐之芳眼里的幸福瞬间黯淡,可她只让眼泪流在心里,表面依然坚强,美丽。
戴世亮出事,大毛遭到同院孩子的羞辱,离家出走。肖虎托人找回了大毛,继续无私地帮助齐之芳一家。齐之芳感觉到了肖虎默默的关爱,可肖虎已有家室,她只能把这份感情化作感激,藏在心里。齐之芳险些被一个叫老梁的情场老手欺骗,这让她逐渐打消了再嫁的念头。[1]
几年过去,已经是七十年代中期。大毛当了工人,二毛下乡插队,和同是知青的赵云翔恋爱,怀上了他的孩子,却因大出血险些送命。为了让王方(二毛)留在城里,齐之芳无奈求助老李。老李还喜欢着齐之芳,他爽快地答应安排王方到宣传队当临时工,齐之芳对他心存感激。
几年没有登门的肖虎突然来找齐之芳,请她看了电影,还去看腊梅。第二天齐之芳惊闻,肖虎早就被打倒,并送到水库监督改造,妻子也离他而去。齐之芳不顾一切到水库工地看望肖虎,两人压抑了多年的感情终于爆发。
肖虎因脚踝受伤,暂时回到城里疗养。虽然身处严密的监控之下,但齐之芳仍然坚持每天来看望他,即使说不了什么话,只能单独坐上一会儿,两人却已经非常满足。
然而,这小小的宁静没维持几天就被打破:老李千方百计地探听齐之芳的动向,甚至不惜动用手段截下肖虎的信;而王东和王方兄妹俩人,对母亲和一个走资派纠缠不清的感情十分不满,一个整日冷嘲热讽,一个以离家出走相要挟。众人施加的各种压力,令齐之芳心力交瘁。
即便如此,为了这份来之不易的感情,齐之芳还是坚定地收拾起怯懦,踏出家门,准备好迎接众人的非议。而再次被赶回水库的肖虎却被境遇的改变磨灭了希望,他写来一封信,说自己就要和别人结婚了,让齐之芳忘了他。
日子流水一般静静过去,齐之芳忍着心里的孤寂倔强地活着,即使被撵到勤杂科,每日扫地,仍保持着外表的体面,决不让人看笑话。她这样子居然令老李更加心驰神往,他加紧攻势,帮齐之芳解决组织问题、帮王红安排工作。齐家上下对老李的意图心知肚明,齐母和几个孩子不约而同地劝说齐之芳是该成家了。
齐之芳终于下定决心要和老李登记,意想不到的事情却在这时发生了,老李中风瘫痪了。
时光一晃又是三年,文革终于成为历史,许多人都获得平反回到阔别已久的城市,他们中间有赵云翔的父母,也有肖虎。肖虎并不知道齐之芳仍然没有嫁出去,齐之芳也不晓得肖虎欺骗了自己,一直单身。而另外一个人——戴世亮竟然也回来了。齐之芳平静了许久的生活再起波澜。
肖虎鼓起勇气再度追求齐之芳,但却因为没有房子,无法给王方他们更大的保障和便利,又一次仓皇退出。而已经先人一步富裕起来的戴世亮似乎十分符合王方等几个孩子对生活品质的要求,他们又开始游说齐之芳嫁给他。但齐之芳却总觉得戴世亮已经不是从前的那个人了。
时光荏苒,孩子们都已经各自成家,但齐之芳扔孑然一身。
一日,走在一条小路上的齐之芳猛然发现了曾经和肖虎寻找过的一片梅林,朵朵梅花正待开放……入夜,齐之芳回到老单位,用颤抖的手给肖虎发去电报:“我想你……”
春风中,盛开的梅树下,齐之芳和肖虎,一对耄耋老人,终于手牵手走在了一起




Thursday, August 15, 2013

[2y2m] Ilyas Saw hari pertama di taska

Hari ini 15hb Ogos 2013,
Hari pertama Ilyas Saw pergi ke taska...

bawa Ilyas masuk ke dalam untuk tengok ikan di dinding

time saya nak balik,
dia bukan menangis,
tapi meraung menggunakan semua tenaga susu!

ilyas sedang meraung di sebalik grill

saya tak ada pilihan,
so, hati kena mau kejam dan keras!

Wednesday, August 14, 2013

Pelangi Yang Cantik

Pelangi yang sangat sangat sangat sangat cantik





camera saya tak dapat nak tangkap gambar penuh pelangi ini...mari tengok video...



Tuesday, August 13, 2013

对面的阿嫂

我的公司对面住着一个阿嫂,
这个阿嫂,
我每天都会跟她碰面,
近两年,
似乎一碰面就会问我同样的问题。

(请用广东话发音)

阿嫂:你小(指我的儿子)的是女的对吗?
我 : 是儿子来的。
阿嫂 : 是啊!很pandai生喔!
我 :(笑笑)

这样类似的问题就问了2年。

上两个星期,
我又遇到那位阿嫂了。

我:阿嫂,早安!
阿嫂 : lenglui,早安。做工啊?
我: 是咯!
阿嫂 : 你小的是女的对吗?都很大了hor?
我 :(又来了) 是咯! 都2岁了! (我真的懒得跟她讲下去了,就随便敷衍她。)
阿嫂 : 女儿好。我也有2个女儿。。。bla bla bla

最神奇的是,接下来的日子,我再遇到她,她完全没有再问起我的小'女儿'了。。。

Monday, August 12, 2013

Open House @Ahkak Garang

Rumah terbuka yang pertama diterjah pada Raya 2013!
@
Rumah Ahkak Garang aka Bubu


laksa ahkak garang yang tiada tandingannya


gambar wajib with daddy


Sunday, August 11, 2013

Sambutan Raya 2013

Lokasi : Kg. Gajah, Perak
Tarikh  : 7 Aug - 11 Aug 2013
Acara  : Sambutan Hari Raya 2013


Secara keseluruhannya adalah memuaskan walaupun ada berlaku perkara remeh temeh yang boleh membangkitkan hantu dalam badan...Tapi memandangkan keharmonian hari raya, maka berusaha mengawal ke-hantu-an.

selain itu, kami laki bini start cirit birit dari 1st raya sampai ke raya ke-4...apa boleh buat, perut tak sekolah. makan sama-sama dengan orang lain, orang lain okay. kami laki bini yang bergilir-gilir cangkung dalam jamban!

Ilyas tidak suka dengan kasutnya tapi berkenan dengan kasut sawbebe. sawsomi sedang masuk duit raya dalam angpau

beraya di rumah kakak bapa mertuaku

homemade lemang

ketibaan kakak iparS

Mak tiri mereka menghidangkan makanan untuk mereka

orang dewasa main bunga api

kanak-kanak pula 'bakar' batu

menu dinner 1st raya

makan-ing

laju buaianku laju

ilyas saw kejar ayam

tukang tidur

bapa mertua pun tidur

tukang masak

kerja kanak-kanak ialah rebut gadget

siapa dapat siapa main

baby Amara
saya ke rumah sebelah (@rumah opah tiri sawsomi) tengok Ilyas dan sawbebe yang bermain di sana, ternampak baby tengah mood baik...so saya pun gedik nak ambil gambar baby...manatau ada seorang cousin baby ini yang bernama anwar (9-10 tahun) asyik dok sibuk melarang saya angkat baby, melarang saya cabut puting baby, dok melarang saya cabut cold fever yang lekat kat dahi baby...sibuk betul...saya dah tau hantu dalam badan saya sudah bangun, so saya pun ambil ilyas saw nak balik, tiba-tiba mak budak si penyibuk Makcik Bibi tu bercakap dengan saya : 'Nanti datang ambil gambar baby. tapi kena pakai baju kurung tau!' (time tu saya pakai seluar panjang dan T shirt)...Saya beredar dengan hati yang panas.


cukur jambul

so masa upacara cukur jambul baru nak start, tiba-tiba mak tiri sawsomi ajak pergi ke rumah sebelah... so saya dan ilyas pun ke rumah sebelah dengan mak tiri sawsomi. time tu, baby sedang tidur nyenyak dalam buai. ilyas saw seperti biasa, sibuk kacau baby...lepas saya ambil 1-2 gambar, saya tengok ilyas saw semakin hilang kawalan nak kacau baby, saya pun segera dukung dia nak balik...so lalu depan Makcik Bibi (again) tiba-tiba dia tegur saya : 'Oli, jangan bagi baby bangun'

Hey, u buta ke? 
u tak nampak i sedang bawa anak i balik?
memang !@#$%^&* betul!!!

saya rasa Makcik Bibi ni memang ada masalah dengan saya.
1st raya, Ilyas tolak dia,
dia dari rumah sebelah sengaja datang ke rumah semata-mata nak bagitau Ilyas tolak dia!
awak seorang yang sudah berusia dok berkira dengan seorang budak 2 tahun...apa yang awak nak budak tu buat? peluk mesra kat u yang setahun jumpa sekali?
hey! fikir dengan otak jangan fikir dengan lutut!


# sawbebe ke rumah sebelah, kakinya tersangkut tikar lalu terjatuh terkena dagu, then menangis lor...then SIL cakap ' Tu lah tak jaga anak' (dia bercakap depan mak tiri). hurmmmmmmm


Updated:
16 Aug 2013

untuk kenang-kenangan diri sendiri.
Unofficially berhijab - 1 Syawal 1434 ( 8 Aug 2013)