Wednesday, September 18, 2013

✈5D4N Budget Trip To KK-Pulau Tiga-Tip of Borneo-KK✈

 AWAS!! Entry panjaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaang
[karang 7 hari 7 malam, tau!!!!!]


Saya dan mimi aziz pergi Kota Kinabalu, Sabah lagi. Bolehlah juga kata RE-VISIT Kota Kinabalu (KK)...tapi sebenarnya tak juga...sebab kali ni kami travel di luar KK town. Perjalanan kali ini ialah seperti berikut....


KK Pulau Tiga (Kuala Penyu)  Tip of Borneo (Kudat)   KK

KK - simpang Kuala Penyu - jetty Kuala Penyu - Pulau Tiga - jetty Kuala Penyu - KK - Kudat - Tanjung Simpang Mengayau - KK



Tiket Flight (seorang)
RM145.40 (Termasuk skybus dan luggage balik 25kg untuk 2 orang)


KUL-BKI Fri 30 Aug 2013, 21 25hrs (9:25PM) [tiba: 2359 hrs (11:59PM)]
[tiba-tiba bulan 7 dapat sms dan email dari AA bahawa penerbangan ini DIBATALKAN! gelabah sekejap!! lepas confirm balik, rupa-rupanya penerbangan ini DIAWALKAN sejam iaitu 2020 hrs (8: 20PM). Tapi pada hari tersebut, flight delay...&*^%#$@!#...lewat sejam juga...]

BKI - KUL Tue 03 Sep 2013, 1500 hrs (3:00PM) [tiba: 1730 hrs (5:30PM)]
[time balik ke KL, flight delay sejam juga....sekali lagi #$@^&*%$ dalam hati]



Pakej Pulau Tiga

mengambil masa yang berbulan-bulan untuk cari penyelesaian ke Pulau Tiga...selain faktor harga, faktor pengangkutan membuat kami tersangkut untuk membuat keputusan final!!! Dah sampai bulan June, masa dah agak terdesak, maka kami pun ambil pakej yang terdapat di bawah ini....
 

RM279 + RM279 + RM6 (tax) = RM564


Untuk keterangan lanjut, boleh hubungi agensi di bawah ini...

TRAVEL & TOURS SDN BHD
27A Jalan Ampang 2/1, 
Bandar Baru Ampang, 
68000 Ampang, 
Selangor, 
Malaysia. 
Tel : (603) 42808030 
Fax : (603) 42801090/42911082 
klso@pinganchorage.com.my 
www.pinganchorage.com.my 
(KPL/LN3867/209874W)

Boleh juga walk-in (Pulau Tiga Resort), tapi harganya lebih mahal daripada harga yang kami book dengan travel agensi di atas itu...so pilihlah yang mana yang berkenan dengan hati...



Jadual Perjalanan Yang Dibuat Last Minit:

30/8/2013 : Tiba di KK (Malam : Airport KK)
31/8/2013 : Bertolak ke Kuala Penyu dari airport  (Malam : Pulau Tiga Resort)
1/9/2013   : Bertolak ke KK dari Kuala Penyu. Dari KK pergi ke Kudat (Malam : Tampat Do Aman)
2/9/2013   : Bertolak ke KK dari Kudat (Malam : Sensi Hostel)
3/9/2013   : Balik KL



Belanjawan :
Cash dalam tangan                                                                RM1520
 [Feb-June = RM100 / July&Aug = RM130]

Pulau Tiga (RM279 per pax )                                                 RM 558
Tambang Kuala Penyu (RM18 x 2 pax x 2)                             RM 72
Tampat Do Aman (RM40 x 2 pax X 2 N)                               RM 160
Tambang KK - Kudat - KK (RM25 per pax)                         RM 100
Tambang Kudat - Tampat (RM40 + RM15 per pax x 2)         RM 110
Food                                                                                      RM 200
Misc / Kecemasan                                                                  RM 320
( Terpergi 2 pulau semasa di Pulau Tiga RM40 x 2px +RM30)  RM110
(Tersnorkeling di Manutik)                                                        RM100


RM1520 untuk 2 orang selama 5D4N dari KK-Pulau Tiga-Tip of Borneo-KK.


Poket Money 
simpan 1 hari 1 ringgit selama 4 bulan
[saya berjaya kumpul RM190]

*********   ***********   ***********

 ✈ Day 1 : 30 Aug 2013 ✈
AIRPORT LCCT  to  AIRPORT KK TERMINAL 2

Flight terbang 9pm ++
Flight darat 12am ++

disebabkan nak save budget, kami memilih untuk tidur di airport saja sehingga subuh...
day 1 : penginapan percuma di airport dengan beralaskan kain batik

✈ Day 2 : 31 Aug 2013 ✈
Destinasi : PULAU TIGA

abang Musalim (kawan USM) ambil kami kat airport, selepas sarapan kami, dia hantar kami ke stesen bas CITY PARK TERMINAL (depan mahkamah). Cari bas ke MENUMBOK, tapi make sure jangan tidur mati dalam bas...sampai SIMPANG KUALA PENYU (roundabout yang ada penyu) kena turun bas...kalau tak sampai kena tukar destinasi ke LABUAN bukannya PULAU TIGA

Tambang Bas : RM18
Perjalanan : 2 jam


Day 2 : dalam perjalanan ke Kuala Penyu

Info-info yang berguna:
map to jetty Kuala Penyu (credit to google)

INFO 1 : TO KUALA PENYU TOWN

1 - You can take the bus in the city center from Segama Complex to Kuala Penyu or coach going to Menumbuk. Ask the driver to drop you off at Kuala Penyu instead of Menumbuk. The bus fare should not be more than RM 25 per person

2 - However if you decide to go there by public bus/coach. Please find below information useful to you. Bus station is located in front of the KK High Court, opposite the KK post office. Take the Borneo Express bus in Green color that goes to Menumbok. Scheduled departure is at 0645hrs,1000hrs and last bus at 1230hrs. Bus fare is RM 18 per person per way.


Call them up for confirmation of their schedule. Numbers to call is +6012 8307722.


3 - A taxi ride from the taxi stand next to the Merdeka Field should cost around RM180.00 (up to groups of four) per way.
(sumber kredit to google)


Apabila dah turun kat SIMPANG KUALA PENYU, masalah yang kami terpaksa berdepan ialah tak jumpa 'teksi berderet-deret' seperti yang dicakapkan oleh pekerja bas di CITY PARK TERMINAL...so kami mengambil risiko tahan kereta...mana tau VAN yang ditahan tu rupa-rupanya adalah kenderaan yang mengambil penumpang...dengan bahasa lain, van itu adalah TEKSI. Pakcik teksi caj kami seorang RM4. Harga sebenar RM1/ pax.

Tambang Teksi RM4/pax
Perjalanan : 10-15 minit

day 2 @ simpang Kuala Penyu & Jetty Pulau Tiga Resort

do's and dont's - dikehendaki tanya harga sebelum naik teksi.


Masa di jetty Pulau Tiga Resort, kami ambil pakej pergi ke Snake Island dan Sand Pit & snorkeling.

Pakej : RM40 / pax
Sewa equipment : RM30/set
Masa : 2-3 jam


Sampai Pulau Tiga Resort [terlalu excited sampai terlupa nak ambil gambar papan tandan SURVIVOR ISLAND tu],
kami dibriefing oleh pekerja Pulau Tiga Resort,
letak beg dalam bilik,
dan kami terus bertolak ke Snake Island...

Maklumat penginapan di Pulau Tiga Resort ada di atas.

2D1N : RM279/ pax
booking thru Travel & Tours Sdn Bhd (Pinganchorage)
Day 2 @ Snake Island

day 2 @ sand pit & snorkeling
ohya...kami tak snorkeling pun...sebab takut kulit jadi hitam dan gelap!! [sebenarnya tak berani nak turun sebab tak tau berenang]



Balik ke resort, makan lunch...tukar baju lumpur untuk pergi mempertahankan negara...sementara nak tunggu tukang bawa tu muncul diri, kami ambil gambar sekitar resort tu...


day 2 @ Pulau Tiga Resort

Info Tambahan:
Pulau Tiga Resort x 01 Unit Standard Twin
(31st August - 01st Sept 2013)

Package : 2D1N Package
Rate : RM 279.00 x 2 Adults : RM 558.00

Package Inclusive :

* Accommodation :
Standard : based on twin sharing with aircond and ensuite bathroom
Superior : based on twin sharing with aircond and ensuite bathroom with hot shower.
* Fullboard Meals
* Free flow of hot and cold beverages (excluding alcoholic and carbonated drinks)
* Return scheduled boat transfers Kuala Penyu-Pulau Tiga vv
* Sabah Parks Entrance fees

Additional Note :
* Boat Schedule :
Kuala Penyu-Pulau Tiga - 10:00 & 15:00 / Pulau Tiga-Kuala Penyu - 09:00 & 14:00

Tapi,
Tapi,
pada hari kami tiba di Pulau Tiga Resort,
bilik kami dinaiktarafkan ke SUPERIOR CHALET yang dekat dengan main buliding ( office, restoran, reception dll)...
berkemungkinan besar sebab kami 2 orang perempuan kot...tu yang orang resort letak kami dekat-dekat dengan mereka...



day 2 @ Pulau Tiga Resort


okay,
tanpa membuang masa mari kita TREKKING TO MUD VOLCANO


day 2 @ mud volcano pulau tiga

day 2 @ mud volcano pulau tiga

day 2 @ mud volcano pulau tiga

day 2 @ mud volcano pulau tiga
kat air tak boleh nak terapung,
kat lumpur tak boleh nak tenggelam pula!!
pelik! pelik! pelik!!


day 2 @ mud volcano pulau tiga

do's and dont's : Bawa spray nyamuk, pakai swimming google semasa berendam dalam kolam lumpur, berhati-hati semasa berjalan turun. kalau boleh, sebelum pergi ke mud volcano diet sehingga dapat bentuk badan 36-24-36.

Gambar sunset @ Pulau Tiga .......hutang dulu!!

malam tu BBQ. menurut pekerja resort, BBQ sempena menyambut hari Merdeka.

day 2 @ Pulau Tiga Resort


day 2 @ Pulau Tiga Resort



✈ Day 3 : 1 Sept 2013 ✈
Destinasi : TIP of BORNEO, KUDAT


selepas sarapan. Pukul 8 pagi check out. bot hantar kami ke jetty Kuala Penyu 9pagi.
Kami sangat bertuah, si Kuik dan uncle [rakan sejuangan di mud volcano] sudi tumpangkan kami ke KK.


Tuzki Bunny EmoticonTuzki Bunny EmoticonTuzki Bunny EmoticonTuzki Bunny EmoticonTuzki Bunny Emoticon

hati kami menari-nari...
sebab dapat jimat duit tambang sebanyak RM36 (bas) + RM8 (teksi).

Tambang : RM0
Perjalanan : 2 jam

Sebagai membalas jasa baik si kuik dan uncle,
kami menggunakan duit tambang itu untuk belanja mereka lunch kat Stesen Ikan Bakar


Selepas lunch, kami pun berpisah di Padang Terminal. Mereka ke Sipitang, kami meneruskan perjalanan ke bandar KUDAT.

Tambang Teksi : RM25/ pax
(penuh penumpang baru jalan)
Perjalanan : 3 1/2 jam

.
day 3 @ jetty kuala penyu & OTW to Kudat

Howard [mat salleh dari england dan owner tampat do aman] tak dapat nak ambil kami kat bandar Kudat...Tapi Howard telah aturkan pemandu teksi Mr. Lai tunggu kami di depan Hotel Ria, bandar Kudat. sebaik saja kami turun teksi A, kami terus naik teksi B menuju ke Tanjung Simpang Mengayau.

Mr.Lai serahkan kami kepada Howard di restoran dia...dan dari situlah bermula pengalaman yang paling pahit dalam hidup saya...saya haram tak faham apa yang mat salleh ni cakap...tapi terpaksa juga menjawap...'ya...ya...ya...oooo...oooo...ya....'

last last dia cakap bahasa melayu dengan kami...

Howard tu hantar kami ke TIP OF BORNEO!!! yeay

day 3 @ TIP OF BORNEO


keluar dari Tip of Borneo tu saya tahan seorang jejaka yang keseorangan yang kebetulan sedang buka kereta viva putih...Jejaka melayu tu bernama Megat. Rupa-rupanya pelancong dari semenanjung. Dia sewa kereta di KK dan drive ke Kudat dan keesokan pagi balik ke KK.
[peluang keemasan] [peluang kemasan] [peluang keemasan] [peluang kemasan]
Tanpa segan malu saya tanya dia boleh tumpangkan kami ke KK esok pagi....
dan dia cakap BOLEH!!!

Tuzki Bunny EmoticonTuzki Bunny EmoticonTuzki Bunny EmoticonTuzki Bunny EmoticonTuzki Bunny Emoticon


#sebenarnya kami agak fobia dengan abang teksi ke Kudat yang buka lagu lucah...

Masalah pulang ke KK dah selesai...
sekarang mengumpul segala tenaga untuk menangani Howard pula...
macam nak skip tulis part ni saja,
pengalaman yang paling hitam dalam hidup saya!

malam tu,
kami stay kat

TAMPAT DO AMAN

lihatlah sendiri

day 3 @ Tampat Do Aman

dapat peluang tidur di RUMAH PANJANG.
bilik kami ada 2 katil kayu, kelambu dan satu kipas dinding.
macam gempa bumi kalau ada orang jalan di kaki lima,
boleh rasa orang selang 2 bilik pusing badan atas katil,
boleh intai bilik sebelah,
kami berdoa banyak-banyak dalam hati,
tolonglaaaaah..... couple sebelah bilik tu jangan main!!!!

day 3 @ Tampat Do Aman

yang paling hebat ialah jamban dia tak ada air...yang ada hanya daun kering dan tisu...
toilet sistem'biodegradable'

sila buat imaginasi sendiri...
dan kalau nak merasai pengalaman siram najis dengan daun kering,
silalah hubungi Mr. Howard, pemilik TAMPAT DO AMAN!!!


day 3 @ Tampat Do Aman

part bilik mandi pun sangat best,
sila imaginasi,
mandi berlangitkan bintang dan bulan...
bathroom open air yooooooo!!!


day 3 @ Tampat Do Aman

Do's and dont's : bawa kain batik untuk berkemban



✈ Day 4 : 2 Sept 2013 ✈
Destinasi : Free & Easy @ KOTA KINABALU


keesokan pagi,
8 pagi kami sudah terpacak tunggu Megat datang ambil kami (tak sabar-sabar nak balik ke KK).

Tambang : RM0
Perjalanan : Tanjung Simpang Mengayau to kk - 3 1/2 jam

day 4 @ OTW to KK

Sampai di KK,
tinggal di Sensi Hostel saja sebab malas nak cari hostel lain...

check in Sensi,
terus cari Fong Ip...

3 layer, tunggu kami!!!
4 jenis 3 layer :

Nescafe 3 layer
Kopi 3 layer
Tea 3 layer
Cincau 3 layer

semuannya sedap!!!

sebagai membasa jasa baik Megat,
kami belanja dia makan lunch kat Fong Ip...


day 4 & 5 @ Fong Ip

day 4 & 5 @ Fong Ip

day 4 & 5 @ Fong Ip

petang,
jumpa kawan, Mike @ Jesselton Point...
Dia bawa kami ke Tanjung Aru tengok sunset

day 4 @ Tanjung Aru




Masa Perjalanan : 
KK town - simpang Kuala Penyu (by bus 2 jam)
Simpang Kuala Penyu - Jetty Kuala Penyu (by taxi 15minit)
Jetty Kuala Penyu - Pulau Tiga Resort ( by boat 1/2 jam)
Jetty Kuala Penyu - KK town (by Hilux 2 jam) 
KK town -  Pekan Kudat (by taxi 3 1/2 jam)
Pekan Kudat - Tanjung Simpang Mengayau (by taxi 30 minit)
Tanjung Simpang Mengayau - KK town ( by Viva 3 1/2 jam)




✈ Day 5 : 3 Sept 2013 ✈
Destinasi : Snorkeling @ Pulau Manutik & balik KL


Snorkeling ni tak ada dalam jadual kami pun,
tapi memandangkan si Mike tu baik hati nak bawa,
kami pun follow sajalah...

#yang tak bestnya saya bocor


day 5 snorkeling @ Pulau Manutik


Snorkeling sampai mabuk...
tapi PUAS!!!


12pm check out,
lepas lunch terus ambil teksi ke Terminal 2

time balik flight delay juga...

day 5 @ terminal 2, KK

sampai HOME SWEET HOME,
terus ZzzZZZZzzzzzzZZZzzzzz
nyenyak sekali~~~~~!!!

#tahun depan macam nak pergi KK lagi~~~~~ lalalalalalalalalalalalalalalalala



1 comment:

  1. Kuala Penyu, my mom's kg. but sy tak pernah pun p pulau tiga tu! hahahaha

    ReplyDelete