Wednesday, October 30, 2013

[2y4m] Ilyas KoKo

sedang berlatih bagaimana nak jadi seorang KoKo...





















dukung bb dengan sebelah tangan!! sila kagum! sila kagum!!

ada berani bagi Ilyas dukung bb anda?

Tuesday, October 29, 2013

我不知道是不是我很小气,可我真的很气

原来幕后黑手是我妈的小妹。
居然教我妈,新年叫我去大弟北海的家就好了,
千万不可以回来AS的老家。
干脆叫我新年别回来,不是更好吗?

对这样的长辈,
根本不值得尊重。

Monday, October 28, 2013

kemaskini blog

hari-hari yang biasa-biasa saja...
pergi kerja balik kerja.
hantar anak ambil anak.
routine lari sedikit kalau sawsomi off day.
rajin masak tak rajin makan luar.

pasal diet,
dah ke laut china selatan...

@ restoran Gemilang Pandan Indah. dah habis makan baru ternampak meja sebelah makan, next day pi order apa yang meja sebelah makan.


kong bao chicken



ayam masak pickled dalam tin


Chai boey chicken rice shop




tengok ahkak garang buat kerabu mangga, saya pun nak makan kerabu mangga.


ikan bilis goreng sawsomi


malas masak, so makan luar.



tidak berapa menepati selera tapi licin juga.



nasi goreng bodoh-bodoh, tapi tambah 2 pinggan...



asam pedas nasi campur yang tersedap in the town


sup cina dan tauhu goreng dan cili kicap. 2 hari berturut-turut masak menu yang sama.


pasal anakS.
sawbebe dah habis exam,
so saya agak senang-lenang,
dia seperti biasa,
tak hirau apa-apa,
dunia dia hanyalah channel 613, 615 dan 616...

1st time. hanya mampu pegang grill tingkap

sampai hari ni masih tak pandai-pandai lagi


Ilyas Saw pula,
kadang-kadang buat saya geram macam nak makan dia,
kadang-kadang buat saya sayang macam nak telan dia masuk ke dalam perut saya semula...
makan 'oti anai'

sangat murah dengan ciuman. tak cukup cium bibir, habis lengan dan paha dia pun cium.




pasal sawsomi,
tak pernah habis 'sibuk' dengan kerja.


pasal kerja,
tahun ni tak ada kenaikan gaji.
Puncanya tidak dapat diketahui.

Wednesday, October 23, 2013

[第三胎怀孕日记] 7 week 3 day

3 hari ni much better,
walaupun ada muntah air,
tapi keadaan dah okay,
hanya mabuk sebelah pagi dan sebelah petang okay sikit.


tak lalu seafood; fikir pun dah nak muntah
kena makan pedas-pedas dan masam-masam
mula-mula tu hari-hari makan chai boey; sekarang tengok chai boey pun nak muntah
teringin nak makan Red Velvet, so bakar untuk dimakan, tapi tak diberi kekuatan untuk makan
teringin nak makan ice cream mint, dah beli tak lalu nak makan
sangat suka dengan ikan bilis goreng bercili
tak lalu manis-manis
tak lalu kopi o
tak lalu 100 Plus
tak lalu laksa
tak lalu susu
sangat sensitif dengan bau, busuk tak tahan, wangi lagi nak buat saya pengsan.


Berat : 59-60kg



Saturday, October 19, 2013

Sick Leave

kembali berkerja selepas 2 hari baring di rumah
 

Tuesday, October 15, 2013

biras punya biras hadiahkan tudung

terima kasih banyak-banyak kepada kak Ila

Monday, October 14, 2013

[第三胎怀孕日记] Week 5

我在想,
如果我没忘记晕眩的感觉,怎样挥也挥不去的恶心、胸闷,吐到连胆汁都出来了。。。
我应该打死也不会怀孕的。。。
可是偏偏的我很健忘,
把两年前害喜的症状都忘得清光,忘得一干二净!

现在的状况,
晕到头也没力气抬起来,
然后喉咙好像有东西塞住, 要吐又吐不出来,
完全提不起精神来。。。

Friday, October 11, 2013

Homemade French Toast


tengah ada mood,
sampai masak roti celup telur pun nak diblogkan!!

Diet V.S Makan












dengan harapan,
raya haji ni pakai jubah,
tak kelihatan seperti mengandung 5 bulan!!!

# menyesal kenapa awal-awal tak mau diet!!!

[轉貼SHARE] 孩子犯错,家长只讲八句话




孩子长大的过程中,免不了会遇到各种问题。作为家长这时不要急着插手,可以先问孩子八个问题,听听他们有什么想法。而往往问不到几个问题,事情就已经很清楚并得到解决了。家长不妨可以一试。

第一个问题是:“发生什么事情了?”
 这个问题看起来不起眼,但是非常重要。许多成人碰到突发状况时,会习惯性的太快下判断:“一定是你先打他,他才会打你。”“一定是你做错事,老师才会处罚你。”如果我们不让孩子从他的角度说说事情的经过,很可能冤枉孩子。况且,让孩子有机会说话,即使真的是他的错,他也会因为有机会为自己辩解而比较甘心认错。

第二个问题是:“你的感觉如何?”
 事 情经过是客观事实,当事人心里受到的冲击纯然是主观的感受,无所谓是非对错。很多时候,我们只是需要把自己的感受说出来而已。一旦说出来,哭一哭,骂一 骂,心情就会好多了。脑科学研究表明,当一个人情绪强烈的时候,外在刺激不容易被脑部吸收。也就是说,当一个人还有情绪的时候,别人说什么他都会听不进 去。总要等到他心情平静下来,才可能冷静思考。所以如果我们希望孩子能够听得进去我们的意见,我们就需要先同理他的感情,让他的情绪有个出口。
孩子够冷静之后,继续问他。
 


第三个问题:“你想要怎样?” 
这时不管孩子说出什么惊人之语,先不要急着教训他,而是冷静的接着问他。
 


第四个问题:“那你觉得有些什么办法?”
在这个阶段,不妨跟孩子一起做脑力激荡,想各种点子,合理的、不合理的、荒唐的、可笑的、恶心的、幼稚的……脑力激荡的重点就是允许任何看似无稽的想法。这时候不论听到什么,都暂时不要做批评或判断。
等到再也想不出任何点子的时候,就可以问他。
 


第五个问题:“这些方法的后果会怎样?”
让孩子自己一一检视,每个方法的后果会是什么?你可能会很讶异的发现,大部分的孩子都明白事情的后果。如果他的认知有差距,这时候就可以跟他好好讨论,让他明白现实真相。这是一个很好的亲子沟通机会,但是要避免说教,只要陈述事实就可以了。然后问他。
 


第六个问题:“你决定怎么做?”
孩子一定会选择对自己最有利的状况,如果他了解后果,通常会做出最合理、最明智的选择。即使他的抉择不是成人期望的结果,也要尊重孩子的决定。成人一定要 言而有信,不能先问他怎么决定,然后又告诉他不可以这么决定。这样子,他以后再也不敢信任你了。何况,就算他选择错误,他从这个错误中也可以学习到更珍贵 难忘的教训。
 


第七个问题:“你希望我做什么?”
并且表示支持。
等到事情过去之后,问他最后的问题。
 


第八个问题:“结果怎样?有没有如你所料?”或是“下次碰见相似的情形,你会怎么选择?”
让他有机会检视自己的判断。
如此练习几次,孩子就会有自己解决问题的能力,不需要我们操心了
 


请记住经典八问:
第一个问题是:“发生什么事情了?”
第二个问题是:“你的感觉如何?”
第三个问题:“你想要怎样?”
第四个问题:“那你觉得有些什么办法?”
第五个问题:“这些方法的后果会怎样?”
第六个问题:“你决定怎么做?”
第七个问题:“你希望我做什么?”
第八个问题:“结果怎样?有没有如你所料?”
或是“下次碰见相似的情形,你会怎么选
 
 
 

Thursday, October 10, 2013

我病到五颜六色啊!!!

saya demam!

* sangat happy akhirnya saya tau eja DEMAM dengan betul! kalau tak selalunya eja DEMAN






上个礼拜感觉喉咙不适,
过后喉咙生痰,
后来就轻微感冒,
再再后来就喉咙痒,咳嗽,
昨天更重感冒,
鼻涕流个不停,
还严重到发高烧
LG又做工到舍不得回家,
苏毅又over的manja,
以为给他玩iPad,
他会have a fun,
哪里知道,
结果他却哭得稀里哗啦,
原因 : 他在galery里看到一张他住医院时哭的照片!
aiyoyoyo












真是的。。。。吃了一个星期的药, 而且还吃antibiotik都不能好。。。。


希望我早日康复!!!
希望我早日康复!!!
希望我早日康复!!!
希望我早日康复!!!
希望我早日康复!!!
希望我早日康复!!!
希望我早日康复!!!



Wednesday, October 9, 2013

[第三胎怀孕日记] 1 line or 2 lines?

 这几个月,
[may-sept],
老朋友都来的特别准时。
所以,
当这个月老朋友迟迟都还没来,
在加上排卵期有爱爱,
所以
所以
所以
可以确定。。。

4 October 2013
到公司楼下的farmasi买了只RM10 的验孕棒,
salesgirl叫我明天一早才验,
可是我真的等不及了,
就在公司验了。。。
有两条杠,
可是另外一条不是的那么明显,
到Google看看,
发现大多数这样的情况都是跑不掉了!




7 October 2013
星期一
要去给医生承认一下,
那里知道Dr. Ong不在,
所以就给那个像House里面的Dr House的流氓醫生确认是否怀孕。
验出来的验孕棒,
另外一条不是的那么明显,
可是misi和医生都confirm了我大大皮的身份啦!








医生好像没睡醒,
也没跟我算几个星期了,几时due?


害到我要自己 gaw gaw 在网上数一数,
预产期是明年六月九号,
所以我现在已经是五-六个多星期了!

怀上第三胎,
的确是很意外及惊讶。
原因,
没想到才计划1个月,
就造人成功了,
没想到会顺利的怀上了,
快得让我们不知所错。


早期症状:

疲劳 (一路以来都很疲劳)
乳房没变得敏感
没作呕只是心口作闷
没有晨吐
也没对气味敏感(只是有个晚上突然很抗议LG的体味)
情绪化和易怒 (不知道的人,肯定以为我在PMS)
体温较高 (我以为我在发高烧)
胃口很好
伤风又咳嗽

Tuesday, October 8, 2013

[6y4m] Exam Week



Minggu ni,
minggu exam...

so,
semalam ada exam bahasa cina dan matematik.

saya tanya sawbebe,
tau jawab tak?

[Dialog di bawah saya terjemahkan ke bahasa Melayu, mungkin ada terlebih dan terkurang perkataan]

sawbebe : Tak tau.
saya : apa yang tak tau
sawbebe : 5 tak tau [maksud sawbebe Darab 5]
saya : then how?
sawbebe : saya tengok kawan sebelah punya.


Tuzki Bunny EmoticonTuzki Bunny EmoticonTuzki Bunny EmoticonTuzki Bunny EmoticonTuzki Bunny Emoticon


saya : exam mana boleh tengok orang punya.
sawbebe : boleh punya...
saya : macam mana kalau jawapan orang sebelah pun salah...
sawbebe : tak akan salah punya. XXX (nama orang sebelah) tiap-tiap hari ada baca buku punya...
saya : u ada baca buku hari-hari kat child care?
sawbebe : kat child care tak payah baca punya. nak exam baru baca!!

Tuzki Bunny EmoticonTuzki Bunny EmoticonTuzki Bunny EmoticonTuzki Bunny EmoticonTuzki Bunny EmoticonTuzki Bunny Emoticon





Nota Kaki : Hari ahad, sempat ulangkaji express ejaan bahasa Cina saja, matematik tak ulangkaji langsung.


Friday, October 4, 2013

[2y3m] Big Bump On Head

Semalam pergi ambil Ilyas Saw kat Taska,
sampai saja kat Taska,
tiba-tiba cikgu minta maaf
huh?!
Sudah!!!
saya tercari-cari bayang Ilyas Saw,
Nampak dia sedang berjalan datang ke arah saya...


saya scan Ilyas Saw secara kasar :
Ilyas Saw tak menangis!
Hati lega sikit!
Ilyas Saw masih boleh minum susu sambil jalan!
Hati lega banyak sikit!

so,
apasal minta maaf dengan saya?

Cikgu : Tadi tengah suap mereka makan, dia buat lompatan katak dan jatuh terhantuk kepala. bla bla bla
Saya : [dah tak ingat saya cakap apa dengan cikgu]



Cubaan untuk ambil gambar benjol kat kepala Ilyas untuk tunjuk kat sawsomi!


cubaan nak ambil gambar


cubaan yang ke-entah berapa kali nak ambil gambar benjol...

Tapi ini budak tak bagi kerjasama!! 
semua gambar adalah blur


akhirnya,
tidak sia-sia usaha saya snap 8 juta kali,
berjaya juga dapat 2 keping gambar yang jelas.


pandangan depan


pandangan sisi
 
Ada sama tak dengan Flower Horn kat bawah ni?

kredit to google


lepas dengar penjelasan doktor,
barulah hati lega sikit...


saya super hero



Malam tu,
saya fikir yang bukan-bukan,
saya imaginasi,
Ilyas Saw nakal tahap dewa,
so cekgu geram dan hantukkan kepala dia ke dinding or lantai...
Oh!
Minta simpang! Minta Simpang!!! U-Turn laju-laju!!!

to Ilyas Saw,
Tolonglah jangan nakal-nakal kat taska!!










Perhatian : entry tanpa prejudis!!