Friday, January 10, 2014

[6y7m] Sawbebe Darjah Satu


sekejap saja,
anak dara saya dah darjah satu.
macam tak sangka pula...
kenapalah masa berlalu dengan begitu kejam,
nanti tiba-tiba dah nak kahwin pula...
T_T
tak apa,
itu lumrah kehidupan,
nanti dia tak mau kahwin,
saya lagi risau...

okay okay
balik ke topik sawbebe darjah satu...
dah seminggu sawbebe sekolah,
buku teks pinjaman dah dapat,
kerja sekolah pun dah start ada sikit-sikit....
mulai minggu depan (13 Jan),
setiap hari Selasa dan Khamis,
sawbebe kena stay back sampai 3:20pm,
sebab ada kelas tuisyen BM dan BI
(sebulan RM30)

awal bulan 12,
beli 2 pasang pasang uniform Pinefore, 1 pasang baju kurung, 2 pasang kasut, 2 pasang stokin, 2 singlet

8 dec,
pergi kedai buku sekolah beli buku tulis


24 Dec
gunting rambut


1 Jan
beli pensel dan pemadam, kapur kasut...malam tu baru nak lekat lencana, kapur kasut, iron baju...
(dah nak keluar berak, baru gali lubang)


2 Jan
beli beg sekolah
(tak sempat gali lubang, berak dalam seluar dah)
sawsomi cuti 2 hari, so saya tak payah cuti


ini guru kelas sawbebe...cikgu Goh


tak sempat nak hantar Ilyas ke taska, so bawa budak masam ni ke sekolah tengok che che dia sekolah...

semua mak bapak adalah teruja + risau...walaupun cikgu dah mempersilakan mak bapak pergi duduk di kantin agak tidak ganggu kelas dijalankan...tapi tetap ada mak bapak yang risaukan anak mereka...

kami mak bapak yang tak risaukan anak, so kami balik...hantar Ilyas ke taska, saya pergi office dan sawsomi balik rumah...


waktu rehat 10 am...kami pergi lagi ke sekolah tengok sawbebe makan di waktu rehat...jenuh dok bagi penjelasan kenapa dia tak boleh makan makanan di kantin...



ni kawan sekelas sawbebe dan juga kawan makan pada 1st day...

habis waktu rehat, sawbebe masuk ke kelas, saya balik office, sawsomi balik rumah...


Pukul 1 tenghari, kami laki bini naik motor ke sekolah lagi...nak ajar sawbebe naik bas sekolah...lepas dia dah naik basekolah, kami pi pula Child Care tunggu sawbebe turun bas sekolah pula...

hari yang sangat BZ!!


Hari Kedua


hanya sawsomi yang hantar sawbebe ke sekolah, sawsomi tak bagi saya ikut...sebab dia nak drop sawbebe kat depan sekolah saja...kejam! kejam!

Waktu rehat pun sawsomi tak bagi saya ikut!! dia hanya watsapp saya gambar ni...Kejam! kejam!!


Tapi balik sekolah, sawsomi bagi saya ikut...mula-mula kami intai darti jauh nak tengok sama ada sawbebe tau tak sendiri cam basekolah dan naik bas sekolah, tapi mana tau dok intai-intai, sawbebe ternampak kami...so misi gagal...

Mulai 6 Januari (Isnin)
sawbebe dah bersendirian di sekolah...
waktu rehat, sendiri bawa bekal pi kantin makan.
waktu balik, sendiri tunggu bas sekolah balik ke child care!
saya kira masa,
then call child care saja...

so far so good laaaa!!




Cerita-cerita sampingan:

Hari Isnin,
sawbebe bising nak beli entah apa benda yang gantung-gantung kat tali pinggang kat sekolah...

so hari selasa,
dia bawa balik benda ni...
benda gantung kat tali pinggang bernilai RM1.80

ingatkan benda ni dah FULLSTOP laaa...
mana tau semalam,
dia dengan begitu teruja bagitau kat saya,
kawan lelaki dia tak ada duit nak beli duit benda gantung-gantung ni,
so,
sawbebe meng-offer-kan duit dia sebanyak RM1.80 kepada lelaki tu untuk beli benda gantung-gantung!!
rasa macam nak muntah darah...dah bagi ceramah kat dia, harap-harap lepas ni tak payahlah begitu murah hati!!!

lain-lain cerita...
sawbebe bagitau cikgu lantik dia jadi 组长 (Group Leader).
Waktu rehat lepas makan, dia sapu lantai di kelas. tak ada siapa-siapa suruh, dia cakap dia me-volunteer-kan diri untuk sapu lantai sebab di suka sapu lantai. (lantai kat rumah tak pernah sapu pun)
Tak hantar homework
Tak salin apa yang cikgu tulis kat whiteboard.







1 comment: