Wednesday, April 30, 2014

MyKuali punya Penang White Curry Noodle

Dah lama dengar mee segera Penang White Curry Noodle,
tapi tak beli pun...
salah satu alasan mungkin sebab harganya tak murah!!

semalam,
terbeli kat kedai ubat cina,
RM6.80 ada 4 bungkus.

So,
malam tu,
saya pun masak mee yang dikatakan sangat SEDAP malah mendapat no.1 dalam 
TOP TEN INSTANT NOODLES OF ALL TIME 2014
Hebatkan?!
kebanggaan Malaysia ni...


BOLEH LAAAAA

Sekian, terima kasih.





Monday, April 28, 2014

Happy Birthday To Me

Tengah puasa ganti hari yang ke-29 untuk tahun 2011...
Tengah cirit birit untuk kali yang ke-88 sejak subuh...

Hebat!
Hebat kan?!



Apa-apa pun,
Happy Birthday To Me from Me...
Yang ke-36!


Syukur alhamdulillah masih bernafas!
Syukur alhamdulillah dapat hidup bersama-sama dengan family kecil-kecilan saya!
Syukur alhamdulilah diberi kesihatan supaya dapat menjalankan aktiviti seharian!
Syukur alhamdulillah untuk segala-galanya!!


oklah!
itu saja...
tak boleh nak tulis lagi sebab perut dah memulas bagaikan dipulas-pulas lagi...
nak bergegas ke jamban untuk kali ke-89!!











Thursday, April 24, 2014

[2y10m] My Sleeping Partner

sekarang sawbebe dah tidur 'sendiri' kat bilik 'sendiri'
so katil queen dan katil bujang,
tiba-tiba menjadi sangat luas...

sekarang tengah ajar Ilyas Saw tidur kat katil bujang,
tapi esok pagi bangun dia mesti ada di katil queen...



...dan lompat ke tengah-tengah saya dan sawsomi, kemudian tolak sawsomi jauh-jauh dan dia tidur sebelah saya!!!
[ motif tulis dengan begitu detail?]


semalam,
terasa siku saya diraba-raba,
buka mata,
ternampak Ilyas dah meniarap di sebelah saya sambil memandang saya,
kemudian dia tanya saya,
妈咪睡觉?
[mummy tidur?]

alahai...sweetnya!!!




Wednesday, April 23, 2014

[6y11m] Homework




什么'两个两个'?
完全没有头绪



terus terang cakap,
saya pun tak tahu nak buat homework sawbebe...

ooooopssss...
nyaris-nyaris terlupa,
kena google apa tu 'KATA KERJA'?






Tuesday, April 22, 2014

[2y10m] Ilyas Saw Gunting Rambut

Anak orang lain pun gunting rambut,
tapi tak kecoh macam saya...

well,
nak buat macam mana...
dapat mak kecoh memang laaa macam ni...
tambah-tambah lagi Ilyas ni gunting rambut mesti demam yang sampai kena masuk wad punya,
lagilah saya kecoh setiap kali ilyas gunting rambut....


Last Ilyas gunting rambut bila eh?
saya pun dah tak ingat...
tapi macam dah lama sangat tak pi gunting rambut...
sebab rambut dia dah panjang sangat sampai boleh tutup dahi yang tinggi dan luas...










baru teringat satu lagi perkara saya kecoh bila Ilyas gunting rambut ialah...
Ilyas takut nak gunting rambut sebab dia cakap sakit.
ish ish ish
di mana kejantanan?


baru suruh dia duduk, dia dah start menangis...ish ish ish





last-last kena sawsomi dukung juga...



gambar ada 100 keping, tapi saya dah tapis keluar 88 keping...




saya nak pendek macam ni saja, tapi sawsomi tak setuju...





time ni dia dah sedar rupa-rupanya gunting rambut tu tak sakit...


kena pegang muka dia sebab dia pusing kepala cari bunyi mesin gunting rambut



SIAP!! Rambut Pacak!! Ilyas sangat teruja, dia cakap dia adalah otomen!!
ohya...luas tak dahi tu?



ni time tak pacak

Friday, April 18, 2014

[resepi] Pancake Tofu Lembut dan Oat

Ternampak ada orang share resepi ni kat group masakan kat FB,
so cepat-cepat bookmark sebab bahan-bahannya tak banyak....









Bahan-bahan :
1 keping tofu lembut
Oat (saya agak-agak saja)
Tepung Ubi (untuk salut permukaan)
Minyak (sedikit saja untuk goreng)

Perasa :
Garam
serbuk lada sulah

Cara-cara :
1.  Hancurkan tofu dan masukkan garam dan serbuk lada sulah. Kemudian gaulkan dengan oat sehingga sebati.
2.  Buatkan bentuk kemudian salutkan dengan tepung ubi.
3.  Goreng dengan sedikit minyak menjadi emas-keemasan.
4.  Siap.


gambar inilah yang membuatkan saya tergopah-gapah nak try resepi ini...
cantikkan orang masak
kagum dengan mereka mampu hasilkan masakan yang begitu cantik!!
credit to http://xucaca-life.blogspot.com/



nak tengok yang saya masak?
.
.
.
sama tapi tak serupa
hurmmmmmmmmmmmmmmm
tiba-tiba jadi baby food

oklah
 tak nak masak lagi
nak gantung kuali tinggi-tinggi

bye bye

Wednesday, April 16, 2014

kita merancang tapi tuhan yang menentukan

banyak perkara yang berlaku sampai tak tau nak buat catatan yang mana satu dulu...
ada perkara yang buat saya runsing 5 minit,
ada perkara yang buat saya runsing 5 hari,
then ada perkara yang lepas saya runsing akan membuat saya mencarut pun ada...


selepas 2 tahun,
timbul balik isu yang sama,
puteri anak raja nak kami balik ke istana selepas kami lama berada di luar kota...
yang hebatnya,
selepas pung pang pung pang mesyuarat sana dan sini,
tiba-tiba diam macam tu saja...
terlalu senang ke?
tak ada kerja nak buat ke?
then cari pasal dengan kami?
tunggu dan lihat,
bila masa lagi puteri anak raja nak suruh balik ke istana pula?


yang paling benci punya perkara ialah kita duduk diam diam di rumah kita,
tapi mereka datang kacau keamanan dan kedamaian hidup kita,
seorang nak ajak pi gunung walaupun dah tahu keadaan kita tak mengizinkan,
seorang pula ajak pi tengok burung tapi last-last diam begitu saja,
kemudian dua-dua nak sentap sentap pula macamlah kita yang pi minta pi merayu-rayu mereka bawa kita pi gunung dan pi tengok burung...
macam nak sepak seorang pi  kutub utara seorang pi kutub selatan saja!!!


tak ada angin tak ada ribut,
semalam owner call suruh pindah sebab dia nak juai rumah dia...
that y i say lor,
kita merancang tapi tuhan yang menentukan lor...
kita tengah tunggu consent,
paling lewat bulan 7 baru boleh settle,
tup tup
jadi benda macam ni...
mau tak panik...
that y lor,
yang mau datang tetap akan datang...
cuma awal ataupun lambat saja...









Tuesday, April 15, 2014

KAYA

KAYA yang dimaksudkan di sini ialah makanan...



Selalu saya buat KAYA, tak berapa laku...
tapi kali ni,
saya keluarkan pembakar roti ~~ hadiah kahwin saya dan sawsomi entah pemberian siapa...
maka semua orang berebut makan roti bakar sapu KAYA...
sebuku roti panjang habis dalam 1 HARI..
memang pecah rekod!!









Resepi Kaya Pandan
(Untuk rujukan masa depan)

鸡蛋2粒 ,白糖170g(12 sudu makan),椰浆100g,班兰汁100g 必须用钢锅煮哦~
(1)把鸡蛋加椰浆搅拌均匀
 做法;先把糖加班兰汁放入锅里煮至溶化,之后加入(1)用小火慢慢煮,要不停的用手搅拌器一直搅拌至光滑浓稠即可,只需15-20分钟就完成了^^

Monday, April 14, 2014

[第三胎怀孕日记] Appointment Dengan Hospital @ Week 32

14 April 2014
Hospital Ampang @ Week 32


Terus terang,
dalam 2 minggu ni saya memang sangat gelisah,
google sana sini semua cakap uri bawah sangat bahaya,
tambahan pula SIL cakap cikgu kat sekolah dia kena tahan wad 3 bulan sampai delivery...
ooooh....
risaunya!!

Hari ni,
sawsomi teman!!
2 minggu yang lepas saya sudah mengada-ngada minta sawsomi cuti teman saya!
[bila masa lagi ada peluang keemasan nak bermanja-manja kan?]

ok!
seperti biasa...
kena TUNGGU!!!

'tak lama kemudian'
pun sampai giliran saya...
doktor yang scan tu adalah sangat friendly...
[siap nak bagitau jantina bb, nasib baik saya sempat halang]

Syukur Alhamdulillah,
uri sudah NAIK!
dan yang paling best ialah....
tak payah datang check up kat hospital lagi!!!

Petang tu,
terus shopping barang baby kat Maluri Bukit Tinggi!



#doakansemuanyabaikbaik

Doakan semoga semuanya baik-baik.
Doakan semoga semuanya baik-baik.
Doakan semoga semuanya baik-baik.
Doakan semoga semuanya baik-baik.
Doakan semoga semuanya baik-baik.
Doakan semoga semuanya baik-baik.
Doakan semoga semuanya baik-baik.
Doakan semoga semuanya baik-baik.
Doakan semoga semuanya baik-baik.
Doakan semoga semuanya baik-baik.
Doakan semoga semuanya baik-baik.
Doakan semoga semuanya baik-baik.

Friday, April 11, 2014

[6y10m] Cedera Lagi

sawbebe mendapat kecederaan lagi di sekolah,
terkejut tengok cikgu balut luka...macam serius saja...
Tak berani nak sentuh luka dia,
so the best penyelesaian ialah bawa ke klinik,
biar doktor or misi klinik yang cuci luka dia!


mana tau doktor tak mau cuci,
dia suruh bawa pi hospital kerajaan buat x-ray!!
macam serius saja...
terus begegas ke hospital ampang.



Giliran lompat-lompat...
apa lagi,
sawsomi pun melompat-lompat!!



dah tunggu 3 jam,
baru jumpa doktor yang bertugas,
then dia suruh X-Ray

lepas X-Ray,
alhamdulillah tak ada apa-apa yang serius,
just cedera pada bahagian luaran saja!

time cuci luka,
sawbebe dah start menangis sebab kapas dah lekat dengan luka dan misi tarik kapas macam tu saja...
sawbebe nak tendang misi time misi gosok lukanya,
maka terpaksalah mak bapak pegang tangan dan kaki.
sorry banyak-banyak lah misi kalau anak kami tertendang awak!




Pagi ni, 
sawbebe nak pakai macam ni ke sekolah!
Pakailah!
janji awak happy!!


Thursday, April 10, 2014

[2y10m] Diaper-Free Before 3 : Toilet Train

Dah sebulan lebih kot toilet train Ilyas...
kadang-kadang OK,
kadang-kadang KO!


2 masalah toilet train ni ialah :
- suka pegang kuku bird...
- lepas kencing tak nak pakai balik seluar...

Toilet train ni untuk siang hari saja,
malam tidur is pakai diaper...

bayangkan kalau kerusi atas tu jatuh atas kepalanya...saya is tak ada ada mata nak tengok...



Monday, April 7, 2014

[6y10m] Cabaran seorang mak


minggu lepas,
dah kena marah sebab tak mandi tak tukar baju sekolah dok lepak depan TV tengok channel 616!
itu kejadian saya hanya memberi bebelan pendek saja sebab memandangkan dia stay back dan balik 4pm...


minggu ni,
lagi advance,
dari jam 2pm dia habis sekolah sampai mak dia habis kerja,
dia masih pakai baju sekolah dok atas katil melayan aipad!
Keadaan ini sudah meng-aktif-kan kegilaan dalam badan saya...

kalau kat negara Sweden,
rasanya saya dah ditahan dan dijatuhkan hukuman bersalah!

so,
saya suruh dia panggil baju sekolah sampai esok hari,
tak benarkan dia mandi dan tukar baju...

tapi bila keadaan dah jadi reda sedikit,
sawbebe minta saya beri dia 1 peluang,
Dia nak mandi dan tukar baju tidur...
bila tanya kenapa?
dia cakap takut sawsomi balik nanti marah!

APA?
mak awak yang dok tengking macam perempuan tak siuman,
awak tak takut?
awak takut dengan apak awak yang hanya tanya WHY? WHY? and WHY?



tunggu apa lagi!
lebih baik saya lari laju laju laju laju langgar dinding!!!


Sunday, April 6, 2014

my "ME" time

bagus juga sawsomi outstation,
barulah saya ada my "me' time dengan kawan dan diri sendiri!!





Gigi Patah

bukan nak tafsir gigi patah,
tapi memang betul-betul gigi patah!!



time patah tu dah lewat,
so terpaksa tunggu next day baru boleh pergi tampal gigi!!

ouch!
sungguh seksa!
lidah asyik nak pi cungkil gigi yang patah tu...

Ingatkan nak tampal kat area Ampang Point sementara tunggu sawbebe habis kelas agama,
mana tau semua klinik gigi tutup hari Ahad!!

so,
last-last terpaksa tampal juga kat Klinik Gigi Arasu Pandan Indah!!
melayang RM150!!

Saturday, April 5, 2014

Makan Malam Tanpa Sawsomi

2-3 hari ni teringin nak makan malam yang agak ke-barat-an,
sawsomi tak ada,
tak ada selera nak makan nasi,
so kena makan something yang kena 'bakar-bakar'
sawbebe cakap : bila daddy tak ada, mummy masak sedap-sedap!
T_T
Mana ada,
ni nak ulang sekali lagi,
mak u is tak lalu makan nasi sebab daddy u tak ada!!!
ok!!! ada faham?!!
ni tak simpati kat mak dia,
siap fitnah lagi mak dia!!

3 April 2014
Tuna Puffs 

Puff Pastry Square jenama Kawan dan tuna...bakar sehingga kekuning-kuningan...


siap

Gambar untuk dihantar ke WhatsApp sawsomi




4 April 2014
Pizza & ...

sahur



making
doh pizza beli yang dah siap punya...sos spagetti 2 sudu...ayam cincang dimasak terlebih dulu...sosej Ramli...nenas dalam tin dan Mozarella cheese...then bakar dengan suhu180 darjah celcius sehingga cheese menjadi kekuning-kuningan...


siap
menu untuk buka puasa


sawbebe makan banyak...Ilyas makan sikit saja...


ada lagi....Sausage Puffs




Thursday, April 3, 2014

[第三胎怀孕日记] Uri Bawah @ Week 30

3 April 2014
Check up @ Klinik Kesihatan

Doktor klinik kesihatan scan dan mendapati uri bawah (Placenta Previa) masih tak naik ke atas...
so,
doktor tulis surat suruh refer hospital kerajaan...

sawsomi outsation,
so kena sendiri pi hospital...
[tiba-tiba boleh pula sendiri drive pi hospital]




Disebabkan tak cukup 'minggu' lagi,
so misi di hospital just buat appointment saja dan suruh datang balik pada 14 April 2014 @ 32 week!


Tuesday, April 1, 2014

Pokok tumbang akibat hujan lebat dan angin kencang




浓巧克力蛋糕 Steam Moist Chocolate Cake







食谱: (Min's Blog)
A
  • 牛油 180g (150g)
  • 细糖 160g
  • 淡奶精 200g
  • 香草精 1/2tsp
  • 兰姆酒 2tbsp (Skip)
B
  • 2, 稍微打散
C
  • 面粉 100g (Self rising flour)
  • 可可粉 50g
  • 发粉 1/2tsp
  • 苏打粉 1/2tsp
  1. A材料放入平底锅, 开小火, 直到糖和奶油溶化, 熄火, 保温。
  2. B加入A材料中, 搅匀。 
  3. 筛入C的粉类进入蛋液面糊, 搅拌至匀。
  4. 把蛋糕放入杯子, 或者8寸的圆烤盘。 
  5. 放入蒸炉,在烤盘上盖上锡纸。
  6. 大概蒸45分钟。 
因为方便吃, 所以我把它们弄成杯子蛋糕, 大概蒸了30分钟。 上面的巧克力酱是我用黑巧克力溶化, 然后加一些牛奶, 混合而成的, 然后放上草莓, 就大功告成了。







Steamed Moist Chocolate Cake

Source : Cooking Crave

What you need:
180 g butter (150g)
200 g caster sugar
200 g full cream evaporated milk
2 eggs, slightly beaten with fork
100 g plain flour
50 g cocoa powder
1/2 tsp baking powder
1/2 tsp baking soda
1/2 tsp vanilla extract or 1 tsp vanilla essense
2 tbsp of rum (optional)

What to do!
Combine caster sugar, evaporated milk, vanilla extract or essense and butter in a saucepan.
Stir over low heat until sugar is dissolved and butter is melted, turn off the fire and keep warm.
Add the beaten eggs into the slightly cold evaporated milk mixture and stir till well mix.
Sift the flour, cocoa powder, baking powder and baking soda into a large mixing bowl, then pour the eggs mixture over the flour and stir till well mix (cake batter should be runny)
Heat up the steamer.
Lined and greased a 8 or 9 inch round baking pan.
Pour the batter into the lined pan and place the pan into the steamer and cover the top of the pan loosely with a piece of aluminium foil.
Cover the steamer and steam over medium heat for 45 mins.
Cool the cake in pan before turning out for further decoration.

Chocolate Fudge Topping
200 g condense milk
1/2 tsp vanilla extract or 1 tsp vanilla essense
2 tbsp corn oil
20 g cocoa powder, sifted
a pinch of salt

Combine the sifted cocoa powder, condense milk and oil.
Stir over low heat till thicken.
Add in salt and vanilla extract or essense.
Cool the chocolate topping a little before spreading on the cake.
Refrigerated before serve it.
Notes:
1. The sweetness of this cake are just nice, not too sweet and it's very chocolatey taste.
2. I did not line the cake pan, but i greased the pan generously with butter.
3. Boil a kettle of water as stand-by while steaming the cake. This is to top up the water in the steamer if it dries up
…(Optional, but i find it useful…)