Monday, May 26, 2014

Resepi Mango Sago (Sagu Mangga)

Terbeli mangga yang masam macam neraka...
luaran yang kuning-kuning keemasan yang begitu mengoda,
isinya bukan sikit-sikit punya masam...
tapi  memang masam kaw kaw punya...

nak buang sayang...
Tinnnnnnng [dapat idea...sel-sel otak sedang berhubung]
buat Mango Sago ataupun dalam bahasa cina ialah 芒果西米露 dan nama bahasa melayunya ialah Sagu Mangga...


Resepi 芒果西米露 di SINI (dalam bahasa Cina)
Resepi Mango Sago di SINI (dalam bahasa English)
Resepi Sagu Mangga di SINI (dalam bahasa Melayu)

saya ubah resepi sikit-sikit

Bahan2 :
200 gm biji sagu ( kecil ) [saya bubuh 50g]
2 biji mangga saiz sederhana
1 cwn susu cair [tak bubuh]
3/4 cwn susu pekat [tak bubuh]
1/2 biji mangga untuk hiasan [saya gantikan dengan bebola tepung pulut / glutinous rice ball]
[santan 100-200 ml]

Cara penyediaan :
1. Cuci biji sagu dan toskan.
2. Didihkan air yang mencukupi di dalam periuk, kemudian masak biji sagu sehingga jernih.
3. Sejat biji sagu dan lalukan di bawah air paip utk membuang kanji. Toskan..
4. Blend kan isi mangga, susu sejat dan susu pekat.
5. Campurkan biji sagu dan bahan yg dikisar, gaul rata dan isikan ke dalam bekas.
6. Hias dengan isi mangga yang didadu m dan sejukkan sebelum dimakan


saya is mengidam tang yuan...nak buat sendiri malas...

....so beli ready made punya...dalam kebetulan isi mango...tapi...tapi...tapi...tak menepati citarasa tekak saya...rasanya esok lusa saya nak 'so ee' laaa

saya sangat suka makan sagu!!!


* Disebabkan mangga yang masam, maka manisan ini tidak dilayak digelar manisan...Ia adalah Masam-san!!! Tapi satu periuk licin dikerjakan saya dan sawsomi!!!

No comments:

Post a Comment