Saturday, May 10, 2014

[resepi] Nasi Keladi. Yam Rice. 芋头饭

Ini adalah kekuatan puasa ganti!





Nasi Keladi / Yam Rice Versi SawSawlady
(untuk 2-3 orang)

Bahan-bahan
Sumber Asal  : Eileen Lee

Bahan-bahan:
Beras 300g (basuh dan toskan)
Udang Kering 20g (rendam)
Keladi 150g (potong dadu)
Ayam/daging 100g (saya bubuh ayam)
Air 400ml
Bawang Putih 1 sudu besar
Bawang merah 2 sudu besar
Cendawan (saya tambah cendawan)

Seasonings:
Minyak bijian
Kicap hitam
Kicap cair
garam
perisa

Cara-cara:
1.  Panaskan kuali, masukkan minyak, masak ayam sehingga masak, masukkan 1 sudu minyak bijan.
2.  Tumis bawang putih dan bawang merah.
3.  Masukkan udang kering, keladi dan cendawan.
4.  Masukkan beras
5.  Masukkan Seasonings.
6.  Masukkan air. Masak sekejap dan kemudian tuangkan ke dalam rice cooker untuk dimasak.

Goreng beras.

Masukkan air dan didih sekejap kemudian tuang ke dalam rice cooker untuk dimasak.



#Juadah Berbuka Puasa Yang Simple

No comments:

Post a Comment