Wednesday, August 20, 2014

[June 2014] Dihalau oleh tuan rumah

Bagi saya,
June bukan bulan yang baik.
Tapi nasib baik,
selepas June,
semuanya menjadi baik-baik

Ceritanya begini...
Kita orang tengah risaukan keadaan Hana, tiba-tiba pula tuan rumah nak halau...huhuhuhuhu

Actually tuan rumah 650Sq Ft, bulan April dah call i bagitau dia nak jual rumah 650Sq Ft. Masa tu i tengah pregnant, tak sesuai pindah rumah, so kami minta postpone sampai lepas i bersalin, so akhir bulan June.

Selain faktor pregnant,
Satu lagi faktor ialah i  tengah tunggu proses pembelian rumah 1005Sq Ft! kalau nak pindah, terus pindah ke rumah sendiri lor...senang sikit...tak payah nak pindah dua tiga kali lagi...

Bila dah tau bakal kena keluar dari 650 Sq Ft, maka i pun push lawyer buat kerja cepat-cepat supaya 1005 Sq Ft cepat settle. Actually loan dah approve sejak Julai 2013...S&P pun dah sign...tapi ada banyak prosedur yang kena buat...kena tukar nama developer ke nama owner dulu then baru boleh dari nama owner tukar ke nama i...pastu kena summit ke pejabat ni pejabat tu bla bla bla...Di saat yang genting, nama i tersangkut kat pejabat tanah Shah Alam sebab 1005Sq Ft ni Bumi Lot...

 Masa i apply loan, i guna nama i seorang, sebab nama sawsomi disenaraikan dalam program AKPK...Then sekarang pula1005Sq Ft ni Bumi Lot...kepala satu terus jadi kepala dua...huhuhuhu...

Pertengahan June,
kami terpaksa cari alternatif lain...

-Cari Rumah Sewa-

Nasib baik owner 1005 Sq Ft Puan Lina ni baik...Dia bagi kita orang sewa 1005 Sq Ft memandangkan 1005 Sq Ft pun kosng...Apa yang kami risaukan ialah kalalulah pembelian rumah 1005 Sq Ft tak jaya, time tu how? Takkan kami kena pindah lagi sebab Puan Lina mesti nak jual kepada orang lain?

Dia cakap dia akan tunggu kami juga kalau pembelian kali ni tak berjaya [baiknya dia]...Tunggu sawsomi selesai AKPK baru apply loan lagi...Lega sikit hati bila dengar dia cakap macam tu...Then panggil abang ipar sawsomi untuk repair sikit-sikit 1005 Sq Ft...

Pada masa yang sama, kami terpaksa ke hulur ke hilir untuk selesaikan masalah pembelian rumah Bumi Lot ini...

Syukur Alhamdulillah
Dalam pantang, dengan berbatik dan berstoking, i dan sawsomi pergi sign S&P kat lawyer firm...nama sawsomi dimasukkan ke dalam S&P...

Maka barulah kami berani repair 1005Sq Ft banyak-banyak...






 Pindah barang pada 6 July 2014


Betapa banyaknya barang barang rumah i...apa barang yang banyak sangat pun i tak tau..sampai 2 trip lori tu kena angkut barang rumah i...tapi kami secara rasminya tinggal di 1005 Sq Ft pada 10 July 2014 walaupun repair yang sikit-sikit tu tak sempat siap...cat pun sempat cat living hall saja...lantak laaa

Tak apa [urut dada]...Semuanya akan jadi baik-baik [pujuk hati diri sendiri]



Sekarang fikir balik,
semua masalah tu kacang tinggal kulit saja!!
Tapi,
kalaulah tak cukup kuat,
boleh jadi gila masuk tanjung rambutan...


terjumpa kata-kata ni kat blog orang...tiba-tiba rasa macam ditulis khas untuk i...








2 comments:

  1. alhamdulillah ye oli..
    oli jumpa dgn org yg sebaik Puan Lina
    selalunya org2 yg baik ..msti dpt yg baik2 jugak

    ReplyDelete
  2. Hope all ok now.
    What happened to baby Hana? Is she ok now?

    ReplyDelete