Saturday, September 27, 2014

[resepi] Saya dan Bread Maker Buat Pertama Kalinya

Orang lain ada Bread Maker,
i pun mesti kena ada Bread Maker,
walaupun i tak tau apa benda tu Bread Maker...
( sebelum beli, i ingat Bread Maker itu mesin untuk pukul tepung jadi doh saja! Jangan ketawa...i tak halalkan)

Oleh itu,
bila dah terbeli Bread Maker Tesco dengan harga sales RM199.50 (25 September 2014),
benda yang i buat bukannya roti,
tapi K.A.Y.A
gila tak gila?!



tak sabar-sabar nak rasmikan...


dapat voucher. Hari pembelian lupa nak redeem, so semalam terpaksa buat kerja dua kali pi redeem voucher pula


ini resepi asal




resepi suruh 'masukkan semua bahan'...


Then, resepi suruh tekan fungsi 9...


 (bubuh gambar kecik-kecik dah laaa)
APA BENDA NI? bila i pi jenguk kaya i, dah jadi begini...Dah resepi suruh masukkan semua bahan, dia tak suruh kacau atau pukul...so, i pun masukkan semua bahan TANPA PUKUL DAN KACAU SEHINGGA SEBATI lor!! u tengok telur i masak dengan begitu cantik!!

apa lagi, malam-malam buta i terpaksa segera melenyapkan segala bukti kegagalan...5 biji telur, 300 ml santan, 180 g gula 3 helai daun pandan...selepas segala-galanya dah dimasukkan ke dalam tong sampah, bread maker disimpan di dalam almari... i pun buat seolah-olah tak ada apa-apa yang berlaku dan pergi tidur...The next day buat-buat lupa dengan apa yang telah berlaku...


Saya dan Bread Maker Buat Kali Keduannya...
Di sebalik setiap kejayaan mesti ada kegagalan...so malam semalam tunggu semua dah orang tidur i eksperimen ini bread maker lagi...kali ni, belajar dari kesilapan dan saya pukul telur dan kacau semua bahan sehingga sebati...


 resepi asal no.2



RESEPI :

AMARAN : TOLONG JANGAN IKUT RESEPI INI, KALAU NAK GUNAKAN RESEPI INI JUGA, SEMUA AKIBAT DITANGGUNG SENDIRI, I TIDAK BERTANGGUNGJAWAB, TAU!!

350ml santan
18 sudu putih gula
50ml jus daun pandan
5 biji telur

Pukul telur. Kacau semua bahan sebati. jangan lupa pasang paddle. tekan fungsi 9 (Bread Maker Tesco). Biarkan kaya sejuk, kemudian blend kasi halus.  Siap!!

ON fungsi 9 buat jam itu...selepas setengah jam i pi jenguk kaya i, break maker berbunyi macam washing machine...so, i pun baca buku panduan...ALAMAK, terlupa pasang paddle!! Aduh!!! Apa lagi, penuh dugaan nak pasang paddle itu dengan dibanjiri kaya...


selepas 1 jam 20 minit...(bubuh gambar kecil-kecil)...kaya dah terhasil...macam muntah Ilyas pun ada!! Kali ni ikut resepi yang no.2 yang kena blend...i dah sangat mengantuk tak boleh nak tunggu kaya sejuk dan blend lagi...ZzzzzzZZZZzzzzzz...tidur dulu


Pagi ni bila dah blend, kaya pula terlalu terlalu terlalu cair...tak tau nak buat macam mana...putus asa dan kecewa yang sangat-sangat...tapi sayang pula nak buang, so cuba guna cara manual iaitu masak di atas api dan kacau sampai kaya jadi pekat...

Nasib baik berkesan!!!


Akhirnya dapat juga kaya yang dibuat dengan Bread Maker!!!


Nota kaki : Tolonglah! i merayu kepada mereka yang bagi resepi kepada beginner yang macam i ni...bagilah resepi yang complete dari A-Z, jangan skip mana-mana langkah!!
Kesimpulannya, buatlah kaya dengan cara tradisional!!! walaupun penat berdiri dok kacau kaya, tapi lagi senang daripada gunakan Bread Maker...Inilah pengalaman i yang tidak ternilainya...Fuh! kesat peluh!

Sekian terima kasih!!!







1 comment:

  1. Kelakor... tp hmmm tahniah atas usaha dan semangat tu. Mana rotinya eh.

    ReplyDelete