Wednesday, October 29, 2014

[Hana 4m] Upacara Untuk Bayi 4 Bulan

4 October 2014
4 month old

Ini adat / tradisi orang Hokkien,
apabila baby dah masuk 4 bulan,
akan adakan satu upacara ringkas yang dipanggil 'Kui Cou' (baby dah boleh makan)
Biasanya orang tua tua akan sediakan drumstick untuk 'sapu' kat bibir bb sebagai syarat lepas ni bb dah boleh start makan...


 wooooo...makanan sedap ada di depan mata!! 



Drumstick ini disapu pada bibir Hana...



Benda ni sangat sedap!!! saya hisap...hisap...hisap...


Selepas tu ada lagi satu upacara,
upacara hentikan air liur meleleh...
Biskut diikat dengan tali/benang merah akan digantungkan pada leher bb,
then kakak dan abang akan ambil biskut tu makan
(kalau tak ada abang or kakak, sendiri makan biskut itu...hahahahaha)
Untuk hentikan air liur Hana yang mengalir macam air terjun...



 Kakak ambil biskut adik...


Turn abang pula ambil biskut adik ....
Hana : Jangan ambil biskut saya!!!


I tak pernah buat upacara ni kat sawbebe dan Ilyas
tapi yang Hana,
mak dan nenek i nak buat...
memandangkan tak ada bertentangan dengan Islam,
So buat laaa...

Bila i google
Upacara ini dipanggil 收口水 (chiu nua)
juga dipanggil...

收涎 Shou-sian (做四月日)

寶寶滿四個月的那一天,要準備牲禮、紅龜粿、酥餅等供奉神佛祖先,娘家也得和彌月時一樣送頭尾,同時親友也可隨意贈禮;最後,產婦則以湯圓、紅桃或酒宴作為答禮,此即所謂的「做四月日」在做四月日這項禮俗中,最具趣味的就是「收涎」,意思為收起寶寶的口水,為寶寶解決流口水的毛病;另外在做四月日當天,還需用紅線繫結寶寶的手腳,避免寶寶長大後做不正當的事,而成為一個堂堂正正的人。

準備用品:    
牲禮、紅龜粿、酥餅。 外婆須「送頭尾」。    

頭尾用品:    
帽子(金帽徽)、鞋子、帽子、衣服、褲子。
娘家也要和做滿月時一樣「送頭尾」,特別要送褲子,表示寶寶要快快開始學走


作法:   
用12個或24個酥餅穿上紅線,掛在寶寶胸前,由媽咪抱著,並請長輩或親友取酥餅,在嬰兒嘴唇做楷抹狀,再念吉祥話「收涎收乾乾,讓你媽咪明年生男孩,收涎收利利,讓你明年招小弟。」希望借眾人之力,共同祈求寶寶不再流口水,來年再添丁。


ada sajaknya (Baca dalam bahasa Hokkien)

收涎收乾乾,乎你卡緊叫阿爸 收涎收灕灕,乎你大漢好脾氣
Dry up your saliva, so you will call Daddy soon
Dry up your saliva, so you will be a good person

收涎收乾乾,乎你卡緊叫媽
收涎收灕灕,乎你大漢好搖七
Dry up your saliva, so you will call Mummy soon
Dry up your saliva, and listen to your parents

收涎收乾乾,乎你大事小事都不必怕
收涎收灕灕,乎你聽話懂代誌
Dry up your saliva, so you will be a brave one
Dry up your saliva, and know what’s right and wrong

收涎收乾乾,乎你長大做大官
收涎收灕灕,乎你長大勞賺錢
Dry up your saliva, and be a respected person
Dry up your saliva, and you can stand up on your feet soon

收涎收乾乾,乎你聽到打雷不必怕
收涎收灕灕,乎你身體真勇健
Dry up your saliva, so you won’t be afraid when there is a storm
Dry up your saliva, and have good health and a strong body

收涎收乾乾,乎你讀冊認真不懶惰
收涎收灕灕,乎你事事都如意
Dry up your saliva, so you will learn hard
Dry up your saliva, and all your wishes will come true
(credit to kimhern)

Comel kan?
Untuk fun dan syiok syiok saja!!





No comments:

Post a Comment