Saturday, April 4, 2015

[7y11m] Bahasa Cina

Jangan ingat mak Cina,
anak boleh score bahasa Cina!
No! No! No!

Peperiksaan bulan 3 hari tu,
sawbebe tak lulus bahasa Cina!

Ada soalan yang susah!
Ada soalan yang kacang!!

Kelemahan sawbebe yang paling utama ialah
Tak kenal "huruf" bahasa Cina,
Cakap tak ada masalah,
bila baca petikan pemahaman, banyak huruf yang tak kenal,
bila nak tulis, mestilah lagi tak boleh...

Habis exam, dapat result,
saya lari masuk bilik...


1. Diari
Tiap-tiap hari tulis diari!
Tulis ayat-ayat yang simple saja.






2. Flash card
Saya beli kat Odonatabooks.com
1st 100 words -DONE
2nd 100 words - baru baca 20 huruf
3rd 100 words to 4th 100 wordsn - BELUM START


3. Kenali huruf
Buku ini saya beli di Popular.
Satu hari 1 huruf...
Buku ni best sebab dia ada bagi "ejaan", "nada" "langkah nak tulisn huruf tu", "ayat"...



Harap-harap dengan buat macam ni ada sedikit kemajuan...


Tengah plan nak buat (Tapi belum buat)
4. White board / papan hitam

5. Nota




1 comment:

  1. susah jugak ..
    ingatkan oli tahu cina .. sofea boleh pandai.
    agaknya macam BM jugak la ... walau cakap hari2,
    bila anak tanya .. masih tak boleh bagi jawapan betul ... huhuhu

    ReplyDelete