Friday, April 17, 2015

[Resepi] Dessert Longan Tofu



Longan Tofu::龙眼豆腐 
(Resepi untuk rujukan masa depan)



Agar-agar tali 20g
Air 1.5 liter
Gula ikut tekak masing-masing 
Susu cair 1 tin ( last sekali bubuh) 
Longan 1 tin

Cara masak tofu: 
1. Masukkan agar agar ke dalam air 1.5 liter dalam periuk. 
2. Bila agar-agar dah larut baru masukkan gula ikut kemanisan masing2. 
3. Last sekali baru masukkan susu cair dan didih 1-2 saat tutup api.
4. Tuang masuk ke dalam bekas. Bila dah keras baru potong dadu.

Cara buat air longan:
1. Panaskan air longan dan air 500-700ml dalam periuk.
2. Masukkan gula ikut kemanisan masing-masing.
3. Bila air longan dah sejuk, tuangkan ke dalam tofu.
4. Hidang sejuk-sejuk. Sedap macam nak mati!




No comments:

Post a Comment