Sunday, May 31, 2015

[resepi] Donut Topping Coklat

Saya buat donut lagi!!
Donut Topping Coklat








Resepi Donut
(uli dengan bread maker)

Step 1:
Hidupkan yis
75ml air suam
2 sudu besar gula
1 ¾ sudu kecil yis mauripan


1st time yis saya hidup dengan jayanya



Step 2 :
Dalam bekas pengguli, masukkan semua bahan basah.
1 biji telur + ½ sudu kecil garam (kacau dalam bekas lain)
2 sudu besar susu pekat
1 ½ sudu besar shortening / marjerin

Step 3 :
Selepas masukkan bahan basah, masukkan bahan kering pula.
280 gram tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1 sudu teh custard powder

Step 4:
Set No.8. Biar breadmaker jalan sampai akhir. Masa yang diambuil ialah 1:30 jam.

Step 5:
Doh yang dah kembang, pukul-pukul bagi keluar angin. Kemudian boleh buat bentuk. Biarkan donut kembang kali kedua.








Step 6:

Goreng dengan minyak yang banyak dan api yang kecil. Tabuh gula. Siap.

bersedia untuk disalut dengan coklat



Donut frozen
kalau nak simpan frozen....goreng donut sekejap...bila nak makan goreng semula...

*saya guna tepung gandum, testur donut agar kasar berbanding dengan tempoh hari sayan guna tepung high protein. 
**Kali ni juga saya masukkan custard powder, itu resepi kedai bakery. So donut jadi kuning kekuningan!



Resepi Topping Coklat
Sumber : http://sue-hasue.blogspot.com/2011/06/resepitopping-donut-coklat-dan-susu.html

100g coklat masakan-dihiris/potong kecil2
1 sudu teh mentega/marjerin
1 sudu besar whipping cream
Chocolate rice secukupnya

Cara2:
  1. Gunakan kaedah double boiler(panaskan bekas tahan panas di atas periuk yang berisi air),masukkan coklat ke dalam bekas tersebut dan cairkan(kacau dengan hand whisk).
  2. Masukkan mentega dan whipping cream dan kacau sehingga halus dan sebati. sedia untuk digunakan.



Note:Kalau dah beku,boleh laa panaskan balik guna kaedah yang sama










Saturday, May 30, 2015

[8y] Bahasa Cina Part 2



Well done! sawbebe
mak happy sangat



Nampaknya cara tu berkesan
Tapi wujud masalah lain pula...

sawbebe kenal huruf tu,
tapi tak tau tulis...

nampaknya baca dan cam huruf saja tak jalan,
kena TULIS baru dia boleh ingat huruf tu!

Jadi,
tugasan baru ialah salin huruf!!






Friday, May 29, 2015

[resepi] Pau Kukus

Tengah rajin memasak sebab roh kerajinan tak buat hal...





Bukan kukus pau dengan bread maker,
tapi uli doh dengan guna bread maker.



Macam syiok pula cuba untuk hidupkan yis...
kali kedua baru yis berbuih



Saya punya resepi seperti berikut :

Pau Kukus Bread Maker versi sawsawlady

Bahan-bahan :
250 gram Tepung Pau
2 sudu teh gula kastor
1/2 sudu teh double action powder [saya guna 1 sudu baking powder]
100ml air suam
40ml air sejuk
1 sudu teh yis
1 sudu makan minyak masak
inti kacang merah dan inti kaya

Mula-mula hidupkan yis dulu. Dalam 100ml air suam tu, kacau gula sebati dan kemudian masukkan yis dan biarkan yis berbuih. kalau tak berbuih, buang saja! Sia-sia usaha saja masuk ke dalam doh kerana ia tak akan kembang punya! (ini pengalaman saya)

Bila yis dah hidup, masukkan bahan-bahan basah dulu ke dalam bekas pengguli, diikuti dengan bahan kering...
Set no.8 (bread maker brand tesco) sampai tamat...


doh dah kembang

 ini inti kaya...beli kat kedai jual bahan roti/kek ...

 ini inti kacang merah...beli kat kedai jual bahan roti/kek juga...



 inti dah dimasukkan ke dalam...


 tunggu kembang baru kukus
saya kukus 10 minit


 ini yang dah siap kukus...yang kecil tu ilyas yang buat...









Yeay! Berjaya!!







Thursday, May 28, 2015

[resepi] Akhirnya Berjaya Menghasilkan Donut Yang Gebu Dan Lembut Dan Sedap

Tajuk yang tak tahan betul!!

Memandang Ilyas ialah pengemar donut,
maka saya pun cuba membuat donut sendiri!!

Cubaan 1 Gagal
Cubaan 2 Gagal
Cubaan 3 Gagal
Cubaan 4 Gagal
cubaan demi cubaan telah dilakukan masih gagal...
sampai nyaris-nyaris nak pi ambil kelas buat donut!!!


Sabtu yang lepas,
buat lagi donut...
Hasilnya dapat donut yang keras!!

Semalam lepas kerja,
cuba lagi!!
[sebab nak habiskan tepung yang tinggal sikit]

Kali ni try resepi dari Tahrunnisah Jali pula

Resepi Donut 

Bahan-bahan:
250 gram tepung gandum [saya guna tepung High Protein - 220gram]
sebiji kentang yang telah direbus dan dilenyek [saya tak bubuh]
1 biji telor ayam + 1/2 sudu kecil garam (dikacau dlm bekas lain dulu) [saya terlupa bubuh garam]
2 sudu besar susu tepung apa2 jenama [saya bubuh susu pekat]
70-100 ml air ais (dulu guna air suam) tp sbb nak cuba teknik baru [saya guna 75 ml air suam, tak ada air sejuk]
1 1/2 sudu besar shortening/marjerin 
2 sudu besar gula
1 sudu kecil baking powder
1 3/4 sudu kecil yis mauripan

*doh lembut dan tak lekat kat tangan dikira ok..insyaallah...pastikan doh jgn lembik sangat sbb nanti masa menggoreng minyak serap dlm donut...

Caranya : saya guna mixer 

1. Masukkan semua bahan kering dulu dalam bekas adunankemudian masukkan telor yang dipukul dulu dlm bekas lain serta masukkan air sedikit demi sedikit (part ni kene pastikan air tu taruk sikit2 ye sambil mesin menguli sehingga doh tu tak lekat kat tangan) serta last skali shortening atau marjerin dan uli hingga tidak melekat pada tangan. Pastikan Doh betul-betul lembut dan elastik ye, Uli selama 20 minit.
2. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap dan biar doh naik dua kali ganda. saya letak dlm oven 25 minit ( suhu 30 C) jika disuhu bilik masa perapan lebih kurang 40 minit atau 1jam atau nak letak kat tmpt panas pun boleh..

3.Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin. bentuk doh tersebut dgn acuan donat atau bentukkan rupa donat dan susun donat2 atas dulang yang ditabur tpung gandum... dan biarkan sehingga donut naik dua kali ganda.
4. Goreng di dalam minyak panas...masa menggoreng tu turunkan suhu panas supaya donut tidak hangus....angkat dan hias dengan gula atau coklat....selamat mencuba... # tips nak gebu lagi..masukkan shortening 1 sudu makan dlm minyak panas tu insyaallah gebu..ni tips dari kawan saya juga ‪#‎maaf‬ lupa namanya..

‪#‎tips‬ yang uli tangan
masukkan bahan2 kering dahulu ...kacau bagi sebati..masukkan telor yang dipukul terlebih dahulu dlm bekas lain yang dicampur dengan garam..
kacau guna tangan biar sebati...kemudian taruk air sikit2 ye sehingga doh tak melekat dan lembut ditangan ..kemudian baru taruk marjerin tau shortening...uli sehingga sebati...dlm 30 minit..kalu letih just uli dlm 20 minit dan 10 minit terakhir tu taruk dlm plastik ramas2kan dlm plastik..ni pun tips nak gebu kan doh
cara saya kalu malas nak guna mixer...saya guna tangan masa nak perap doh tu saya taruk dlm plastik yang agak besar dan tutupkan biar ada ruang2 sbb nanti doh nak mengembang...tarukla mana2 tmpat yang dirasakan ada hawa2 panas..dlm oven ke,,,kat luar ke...kat dlm dryer ke mana2 la...
siap nanti tumbuk doh tu ...n bolehla bentukkan...
tips saya bentukkan doh
saya bulatkan doh tu comel2 25gm boleh 30 gm pun boleh taruk atas dulang yang dah ditabur gandum..
dlm 5 minit tu baru saya leper kan sikit doh bulat tu dan buat lubang tengah2...biarkan dlm 20-30 minit sehingga doh naik ....tutup ngan kain atau plastik...
tips tuk frozenkan
saya bakar dulu donat tu dlm 6 minit..suhu 170 bergantung suhu oven msing2..tujuan nak matikan yis ...dah sejuk masuk dlm plastik ..seal n taruk dlm freezer...nak makan kluarkan biarkan suhu bilik dlm 10-15 minit baru goreng dlm minyak panas tp kawal api ye
#tips jika doh donat nak di bentukkan pagi esok..kira malam ni buat dah tak tahan mata ngantuk tahap gaban
bolehla simpan lebihan baki doh tu dlm freezer ..pastikan tutup rapat2 ye samada dlm tupperware atau plastik...esoknya kluarkan dr freezer biarkan doh tu jadi lembut dan boleh diuli
tak pun kluarkan dr freezer taruk atas periuk/bekas yang dlmnya ada air panas...supaya boleh lembutkan doh tu n uli kejap dan bentukkan
takkk pun masukkan kejap dlm oven suhu dlm 30 darjah...atau 40 darjah...masuk kejap dah agak2 lembut kluarkan n bolehla di bentukkan

Sumber : Tahrunnisah Jali


Ini Cara Saya Membuat Donut :
Saya guna breadmaker Tesco
[Peringatan : kalau donut tak jadi jangan salahkan saya. Ini untuk rujukan saya]

1.  Mula-mula, saya kacau 2 sudu gula dengan air panas 75ml. Bila kita kacau-kacau gula, air panas tadi dah jadi air suam, so saya masukkan yis. Then biar sampai yis tu berbuih. 
[4 kali saya buang yis sebab tak berbuih. Then google kenapa yis tak berbuih. Then terjumpa blog ini bagi tau kenapa yis tak berbuih. So cepat-cepat saya campur gula dalam air suam!!]

So, tunggu lebih kurang 10 minit biar yis berbuih...


Di bekas pengguli, masukkan...
telur
marjerin 
susu pekat
yis
kemudian tutup dengan tepung dan baking powder
[saya hantam saja]

Set No.8 Dough...Biar breadmaker buat kerja...saya duduk tengok TV...



Bila breadmaker dah stop...keluarkan doh, [doh saya agak lembik, next time maybe kena tambah 10gram tepung], tumbuk-tumbuk doh bagi ia keluar angin kemudian saya bentuk doh [ saya punya doh macam tak naik ]...Ada bentuk donut, bulat, panjang dan tak tau apa bentuk...



Dalam setengah jam macam tu saya pun goreng dengan minyak yang banyak dan api yang kecil...
Kena api kecil...kalau tak luar dah hitam, dalam ialah doh yang belum masak. 


 Donut yang gebu dan lembut



Yes!! Berjaya 

Sunday, May 24, 2015

[copypaste] Makna Dalam Solat


Solat tunggang terbalik, tapi tak tau apa makna <---- saya

Then,
nampak orang share kat FB,
cepat-cepat copypaste masuk dalam blog untuk peringatan!!











sumber  : Facebook Islamic Aticles