Tuesday, June 30, 2015

2015 Ramadhan Day 13


Spaghetti  Aglio Olio
sebenarnya,
nak buat macam EATPIE @Damansara Perdana punya spaghetti aglio olio...
Tapi tak berapa serupa...

Monday, June 29, 2015

2015 Ramadhan day 12

 mood terkejut sawbebe dilanggar motor...
so, semua tapao...


 Selepas sawsomi tarawih, baru keluar cari makan...
anak-anak nak makan nasi ayam


 saya teringin nak makan pulut durian...
nenek saya tolong masakkan pulut...
yum yum yum



Dugaan Di Bulan Ramadhan





Semasa budak-budak dibawa ke bas sekolah oleh aunty bas,
tiba-tiba datangnya motor dan bergeser dengan sawbebe...
sawbebe jatuh...
siku dan lutut berluka...


Sunday, June 28, 2015

2015 Ramadhan Day 11


Free bubur lambuk Hotel De Palma Ampang
Donut untuk Ilyas
Kuih sagu untuk sawsomi
Ondeh-ondeh untuk diri sendiri

Saturday, June 27, 2015

2015 Ramadhan Day 10



Mee kari kuah cair
Nasib baik BuBu Familia tak jadi datang,
kalau tak,
buat malu kat orang saja!

Last-last terpaksa beli yong tau fu kat pasar ramadhan sebab kakak sawsomi singgah berbuka puasa...

Friday, June 26, 2015

2015 Ramadhan Day 9


Macam mee hailam tak?
belasahlah...
janji boleh makan

[Hana 1y] Hana Follow Up Di Institut Pediaktrik Hospital Kuala Lumpur






Alhamdulillah
Semuannya baik-baik!!


Thursday, June 25, 2015

2015 Ramadhan Day 8


Setiap hari khamis,
saya kena beli kuih kosui ni kat pasar malam...
suka makan sejak pregnant Hana lagi...

sawsomi tapao tamyam,
saya masak broccoli dan french fried...
potong buah, potong agar-agar,
buat air teh o panas...
Siap!!

Selamat berbuka puasa

Wednesday, June 24, 2015

2015 Ramadhan Day 7



Balik kerja,
bibik dah siapkan bahan untuk buat cucur jagung...dan bubur merah...
[saya tak tau makan bubur merah tu]

then,
memandangkan terlalu senang,
saya buat kuih ondeh-ondeh dan sirap bandung cincau!



Tuesday, June 23, 2015

2015 Ramadhan Day 6

sawsomi berbuka puasa dengan boss dia, then sawbebe pula request nak makan salad buah saja...Senang kerja saya!!


Salad buah-buahan - Betik, tembikai, apple, anggur dan nenas dalam tin buat pizza tak habis
Soya cincau dan rebena



Gaya saja yang over...tak makan pun...

Monday, June 22, 2015

2015 Ramadhan Day 5

 Sahur dengan telur dadar dan sardin kentang... sepatutnya sardin kentang ni masak untuk Sahur Day 1, tapi kemalasan, maka tangguh sampai Sahur Day 5


 Ilyas terjaga sebab tak ada orang tidur di sisinya...

Mee wantan minyak bawang
Tak berapa sesuai kombinasi ini...rasanya lebih sedap kot ramen dengan minyak bawang...



Resepi Minyak Bawang
by http://theskinnyalien.blogspot.com/2014/08/blog-post_7.html


Daun bawang 300g
Bawang merah 100g
Minyak masak 150g
Kicap masin 250g
Gula pasir 3 sudu makan
Udang kering 100g
Kicap pekat(hitam) agak-agak

Cara membuat:
1. Panaskan minyak. Tumis daun bawang dan bawang putih dengan api kecil sehingga wangi.
2. Masukkan udang kering kacau 5 minit, kemudian masukkan kicap, gula dan kicap pekat, kacau sehingga sebati. Siap.

Sunday, June 21, 2015

2015 Ramadhan Day 4


Dugaan besar bulan puasa ialah terpaksa berdepan dengan budak ini.
Ilyas : mummy, air puasa tak?
saya : Puasa! Ilyas puasa tak?
Ilyas : PUASA (jawab dengan penuh keyakinan sambil minum air kotak)
KURANG HASAM!!!

Di dalam bulan puasa,
sebelum Ilyas makan apa-apa,
dia akan tanya : Roti puasa tak? Nasi puasa tak? Tomato puasa tak? Cili puasa tak? Pisang puasa tak? Ais krim puasa tak? Susu puasa tak?



 sawbebe tengah tolong masak kuih sagu kukus

 Menu berbuka puasa hari ini ialah bubur lambuk free dari Hotel De Palma Ampang dan beli roti john dengan bro pasar ramadhan.
Hari ni saya hanya buat agar-agar (sawbebe request),  kuih sagu kukus dan air 3 jenis.


This year dia lebih kuat daripada last year!!
Cuma kena tahan kerenah dia tak larat nak buat kerja sekolah dan hanya larat tengok kartun!

Saturday, June 20, 2015

2015 Ramadhan Day 3

 Sahur dengan telur mata kerbau lagi...dan ayam pandan sawsomi makan tak habis 2 hari lepas makan dengan supplier...


Berbuka puasa di rumah kakak sulung sawsomi di Klang. 
Pot Luck style...saya masak kuah lodeh dan sambal ikan bilis...

Friday, June 19, 2015

2015 Ramadhan Day 2

 Sahur dengan telur mata kerbau dan Char Keuy Teow semalam


 Ilyas yang rasmikan dulu


Menu berbuka puasa hari ni saya buat puff pastry sausage dan  pizza. Yong tau fu dan roti john beli di pasar ramadhan.

Thursday, June 18, 2015

2015 Ramadhan Day 1


Menu untuk hari pertama berbuka puasa ialah saya masak Char Keuy Teow, bubur kacang hijau, air orange, teh o panas dan roti john pasar ramadhan.

Enjoy Ramadhan Enjoy Fasting

Hari ini start puasa,
(saya cuti)
Semua orang enjoy ya!!



**sawbebe tak habis-habis ajak pergi tarawih. Last year dia dapat puasa penuh dalam 16 hari kot, harap this year dia (dan juga saya) dapat buat lebih baik dari last year!



Wednesday, June 17, 2015

Resepi Biskut Dahlia atau Semperit

Batch 3


Dahlia butter cookies (Kuih semperit)
Recipe by Baby Sumo, adapted from Joyce
Preparation time: 40 minutes
Cooking time: 22-24 mins
Makes 90


Ingredients
125g butter, softened at room temperature
70g icing sugar
170g plain flour
20g custard flour
60g cornflour
1 egg yolk
1/4 tsp rose essence (or vanilla extract)
1 tsp broken cherries


1. Preheat oven to 150°C (no fan). Sift the plain flour, custard flour and cornflour in a large bowl. Line 2 baking trays with greaseproof paper.

2. Using an electric mixer, cream the butter and icing sugar for about 5 minutes, until light and fluffy. Add in egg yolk, and rose essence (or vanilla), and mix until combined.

3. Add in the flour (from Step 1) and mix until you get a soft dough. Turn off the machine.

4. Using the piping nozzle, pipe out the dough on to the tray. See video for instructions - pipe the dough out then twist to "cut".

5. Decorate with a piece of cherry in the centre. Press lightly.

6. Bake in preheated oven for 22-24 minutes, the cookies should not be browned when it's done. Cool in pan for 2-3 minutes, remove cookies and cool completely on wire rack. Store in airtight container.


Sumber : http://goodyfoodies.blogspot.com/2014/01/recipe-dahlia-butter-cookies-kuih.html





 Ilyas pun cakap dia tau ambil gambar dan cepat-cepat pergi ambil hp sawsomi ambil gambar (read : ambil video)


Batch 2

Batch 1
hampir-hampir nak hangus

Dahlia butter cookies (Kuih semperit) Recipe by Baby Sumo, adapted from Joyce Preparation time: 40 minutes Cooking time: 22-24 mins Makes 90 Ingredients 125g butter, softened at room temperature 70g icing sugar 170g plain flour 20g custard flour 60g cornflour 1 egg yolk 1/4 tsp rose essence (or vanilla extract) 1 tsp broken cherries 1. Preheat oven to 150°C (no fan). Sift the plain flour, custard flour and cornflour in a large bowl. Line 2 baking trays with greaseproof paper. 2. Using an electric mixer, cream the butter and icing sugar for about 5 minutes, until light and fluffy. Add in egg yolk, and rose essence (or vanilla), and mix until combined. 3. Add in the flour (from Step 1) and mix until you get a soft dough. Turn off the machine. 4. Using the piping nozzle, pipe out the dough on to the tray. See video for instructions - pipe the dough out then twist to "cut". Sumber : http://goodyfoodies.blogspot.com/2014/01/recipe-dahlia-butter-cookies-kuih.html

Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ
Dahlia butter cookies (Kuih semperit) Recipe by Baby Sumo, adapted from Joyce Preparation time: 40 minutes Cooking time: 22-24 mins Makes 90 Ingredients 125g butter, softened at room temperature 70g icing sugar 170g plain flour 20g custard flour 60g cornflour 1 egg yolk 1/4 tsp rose essence (or vanilla extract) 1 tsp broken cherries 1. Preheat oven to 150°C (no fan). Sift the plain flour, custard flour and cornflour in a large bowl. Line 2 baking trays with greaseproof paper. 2. Using an electric mixer, cream the butter and icing sugar for about 5 minutes, until light and fluffy. Add in egg yolk, and rose essence (or vanilla), and mix until combined. 3. Add in the flour (from Step 1) and mix until you get a soft dough. Turn off the machine. 4. Using the piping nozzle, pipe out the dough on to the tray. See video for instructions - pipe the dough out then twist to "cut". Sumber : http://goodyfoodies.blogspot.com/2014/01/recipe-dahlia-butter-cookies-kuih.html

Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ
Dahlia butter cookies (Kuih semperit) Recipe by Baby Sumo, adapted from Joyce Preparation time: 40 minutes Cooking time: 22-24 mins Makes 90 Ingredients 125g butter, softened at room temperature 70g icing sugar 170g plain flour 20g custard flour 60g cornflour 1 egg yolk 1/4 tsp rose essence (or vanilla extract) 1 tsp broken cherries 1. Preheat oven to 150°C (no fan). Sift the plain flour, custard flour and cornflour in a large bowl. Line 2 baking trays with greaseproof paper. 2. Using an electric mixer, cream the butter and icing sugar for about 5 minutes, until light and fluffy. Add in egg yolk, and rose essence (or vanilla), and mix until combined. 3. Add in the flour (from Step 1) and mix until you get a soft dough. Turn off the machine. 4. Using the piping nozzle, pipe out the dough on to the tray. See video for instructions - pipe the dough out then twist to "cut". Sumber : http://goodyfoodies.blogspot.com/2014/01/recipe-dahlia-butter-cookies-kuih.html

Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ

[Hana1y] Gigi Tambah 2 Batang Lagi


Tuesday, June 16, 2015

Kehebatan Sabun Buku

pic credit to google

Selama ni,
kalau panties terkena darah kotor,
saya akan basuh dengan clorox...
habis semua panties luntur warna...
yang paling geram ialah tak hilang pun kesan kotoran!!

2 bulan yang lepas,
terdengar kakak ipar dok sembang basuh baju sekolah anak mereka dengan sabun buku...
Then,
saya pun buat eksperimen!!

Walaoooooo....
Hilang kesan darah kotor!!!

Kenapalahlah tak ada orang bagitau saya kehebatan sabun mandi?
Hurm!


Tak sabar-sabarnya nak turunkan ilmu ni kepada sawbebe...




Monday, June 8, 2015

[4y] Happy 4th Birthday, Ilyas Saw

5 June hari tu sambut bersama-sama dengan Hana...


Tak aci laaaa kan...
So,
balik dari Sungai Lembing pergi makan-makan kat Chili's KLCC

 Ilyas berapa tahun?
2 tahun!!!


Talk To My Hand!





Tak sabar-sabar nak tiup lilin!!!

Saturday, June 6, 2015

KEEP CALM and HAPPY 9TH ANNIVERSARY


♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ 
Alhamdulilah!!!

Friday, June 5, 2015

[Hana 1y] Happy 1st Birthday, Hana

5/6/2014
Setahun yang lepas...

 Gambar 1st Hana



masa berusia 4 hari di  NICU


Pada hari ini, 5/6/2015...
Hana dah setahun!!!

 Try kasut...


Moyang Hana yang berusia 92 tahun yang jahitkan dress ini



 Yooooo



sambutan hari lahir yang simple untuk sawbebe, Hana dan Ilyas...Tumpang sambut di majlis akad nikah Alang...






Syukur alhamdulillah...Terima kasih Tuhan!!!