Sunday, January 31, 2016

Daging Goreng Kunyit Yang Senang Dimasak Dan Sedap

Saya 1st time masak daging goreng kunyit...
saya memang takut masak daging sebab daging liat dan susah lembut...

Tapi,
sawsomi super sangat makan daging...
dan masalahnya dia beli daging batang pinang sampai 1 kilo...
huhuhuhu

Daging masak blackpepper
Daging masak kicap
Daging masak serai

Akhirnya saya cuba daging goreng kunyit....



Ambil resepi ini dari ENYABDULLAH. Dan kemudian mendapati MASAM MANIS pun ambil resepi Daging Goreng Kunyit dari ENYABDULLAH...

Resepi Daging Goreng Kunyit Yang Senang Dan Sedap

Bahan-bahan :
600 gm daging (saya guna daging batang pinang)
2 - 3 inci kunyit hidup - tumbuk 
1-2 sudu besar serbuk kunyit
2 inci halia - hiris nipis (saya tak bubuh sebab halia kehabisan)
3 ulas bawang putih - hiris nipis
2 ulas bawang besar
Kacang panjang atau kacang buncis (jika suka)
Cili merah - hiris nipis (saya tak bubuh)
Minyak secukupnya
Garam

Cara :


Daging dihiris nipis. Gaul dengan serbuk kunyit dan garam secukupnya.


Kemudian masukkan daging, halia, bawang putih dan kunyit hidup yang ditumbuk ke dalam kuali dalam dan masukkan sedikit air sehingga paras daging. Rebus sehingga daging lembut sepenuhnya. Tambah air jika air kering. Bila daging dah lembut biar sehingga air kering dan jangan tambah air lagi. (Peringkat ni boleh sediakan awal-awal)


Dah kering airnya, tuang sedikit minyak dalam kuali (ikut la ada setengah orang suka letak minyak lebih sedikit) dan buka api. Goreng daging seketika dengan minyak tu. Masukkan garam jika perlu.


Akhir sekali masukkan sayur kacang, bawang besar dan cili potong. Biar sehingga layu dan siap!



Feedback dari sawsomi : Daging empuk, lembut...dan sedap!!
Kembang hidup kembang buntut!!
TQ pemilik resepi

No comments:

Post a Comment