Friday, July 1, 2016

Resipi Bak Kien Halal Atau Ngor Heong Bak Halal

Resipi ini diambil dari group FB Masak Apa Hari Ini (MAHN), share oleh sis Mary Teo Lee Na. Mohon share ya, sis. Thank you sis.


Resipi Bak Kien Halal (Ngor Heong Bak Halal)
(Source: MAHN - Gambar dan penulisan oleh Mary Teo Lee Na )


Bahan-bahan yang diperlukan (dalam gambarajah)
 1kg Isi ayam dada didadu kecil


 1kg udang didadu kecil


 1 mangkuk bawang merah dicincang halus


 1 mangkuk cendawan shiitake dihiris halus


 1 mangkuk sengkuang dihiris halus


 1 mangkuk carrot dihiris halus


 1 mangkuk daun bawang dihiris halus


 1 labu bawang putih dicincang halus


 Tepung Beras yg mencukupi utk pekatkan campuran


 2 biji telur


Kulit fucuk yg dah dipotong kpd 12 keping

Bahan-bahan:

3 bungkus kulit fucuk (dilipat tiga dan potong dpt 12 keping, lapkan kulit fucuk dgn kain utk buang kotoran melekat)
1kg isi ayam didadu kecil
1kg isi udang didadu kecil
1 mangkuk bawang besar dicincang halus
1 labu bawang putih dicincang halus
1 mangkuk carrot hiris halus
1 mangkuk sengkuang hiris halus
1 mangkuk cendawan shiitake hiris halus
1 mangkuk daun bawang hiris halus
2 biji telur
Sedikit tepung beras utk dicampurkan supaya bahan x basah sgt...
1 sudu besar 5 rempah campuran (5 spices)
2 sudu besar minyak bijan
5 sudu besar sos tiram
2 sudu besar cuka putih
5 sudu besar sos kicap cair
1 sudu besar serbuk pati ayam
Sedikit gula, lada sulah dan garam secukup rasa...



 Semua bahan2 mentah dicampurkan dan gaul rata, last baru masukkan telur dan tepung utk pastikan campuran x terlalu basah


 Dua sudu besar utk satu keping kulit fucuk


 Hasil selepas selesai balut dan ready utk digoreng


 Selesai goreng sejukkan sblm masuk peti utk frozenkan


 Selesai goreng ditoskan


Tadaaa hasilnya


Cara-cara membuatnya:
Gaulkan semua bahan mentah terlebih dahulu baru last masukkan telur dan tepung.. bila bahan mentah x basah sgt biarkan perap selama 1 jam baru start balut..
1 keping fucuk masukkan 2 sudu besar dan balut mcm buat popia... tepi kulit sapukan air tepung utk.melekatkannya..
Minyak yg cukup dan panas utk mengoreng... goreng dgn api sederhana bila minyak dah panaskan

No comments:

Post a Comment