Thursday, August 4, 2016

Logo, Tema Dan Slogan Merdeka Malaysia Dari Tahun 1970-2016

Bulan ini kita akan menyambut Hari Merdeka, tapi anda tahu logo, tema dan slogan merdeka Malaysia?
Tak tahu? Tak apa, sebab saya pun tak tahu...hahahaha...
Jadi entri ini untuk kita-kita yang tidak tahu Logo, Tema dan Slogan Merdeka Malaysia dari tahun 1970-2016.


Tahun 2016 
Sambutan Kemerdekaan ke-59
 Tema: Malaysia #SehatiSejiwa



Tahun 2015
Sambutan Kemerdekaan ke-58
Tema: Malaysia #SehatiSejiwa




Tahun 2014
Sambutan Kemerdekaan ke-57
Tema: Malaysia.... Di Sini Lahirnya Sebuah Cinta




Tahun 2013
Sambutan Kemerdekaan ke-56
Tema: Malaysiaku Berdaulat : Tanah Tumpahnya Darahku




Tahun 2012
Sambutan Kemerdekaan ke-55
Tema: 55 tahun merdeka-janji ditepati
Nota: Logo ditarik balik kemudian



Tahun 2011
Sambutan Kemerdekaan ke-54
Tema: 1 Malaysia: Transformasi Berjaya, Rakyat Sejahtera



Tahun 2010
Sambutan Kemerdekaan ke-53
Tema: 1 Malaysia: Menjana Transformasi



Tahun 2009
Sambutan Kemerdekaan ke-52
Tema: 1 Malaysia: Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan



Tahun 2008
Sambutan Kemerdekaan ke-51
Tema : Perpaduan Teras Kejayaan




Tahun 2007
Sambutan Kemerdekaan ke-50
Tema: Malaysiaku Gemilang
(Saya paling suka logo ini)



Tahun 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006
Sambutan Kemerdekaan ke-43, ke-44, ke-45, ke-46, ke-47, ke-48, ke-49
 Tema: Keranamu Malaysia




Tahun 1999
Sambutan Kemerdekaan ke-42
Tema: Bersatu Ke Alaf Baru





Tahun 1998
Sambutan Kemerdekaan ke-41
Tema: Negara Kita, Tanggungjawab Kita




Tahun 1997
Sambutan Kemerdekaan ke-40
Tema: Akhlak Mulia Masyarakat Jaya




Tahun 1996
Sambutan Kemederkaan ke-39
Tema: Budaya Penentu Kecapaian




Tahun 1995
Sambutan Kemerdekaan ke-38
Tema: Jatidiri Pengerak Wawasan





Tahun 1994
Sambutan Kemerdekaan ke-37
Tema: Nilai Murni Jayakan Wawasan





Tahun 1993
Sambutan Kemerdekaan ke-36
Tema: Bersatu Menuju Wawasan






Tahun 1992
Sambutan Kemerdekaan ke-35
Tema: Wawasan Asas Kemajuan






Tahun 1991
Sambutan Kemerdekaan ke-34
 Tema: Wawasan 2020
(Time ni peralihan, tak sangka 4 tahun lagi 2020)





Tahun 1990
Sambutan Kemerdekaan ke-33
Tema: Berjaya





Tahun 1989
Sambutan Kemerdekaan ke-32
Tema: Bersatu






Tahun 1988
Sambutan Kemerdekaan ke-31
Tema: Bersatu




Tahun 1987
Sambutan Kemerdekaan ke-30
Tema: Setia Bersatu Berusaha Maju




Tahun 1986
Sambutan Kemerdekaan ke-29

Tema: Bangsa Tegas Negara Teguh



Tahun 1985
Sambutan Kemerdekaan ke-28
 Tema: Nasionalisme Teras Perpaduan





Tahun 1984
Sambutan kemerdekaan ke-27
Tema: Amanah Asas Kejayaan





Tahun 1983
Sambutan Kemerdekaan ke-26
Tema: Bersama Ke Arah Kemajuan





Tahun 1982
Sambutan Kemerdekaan ke-25
Tema: Berdisplin Giat Maju






Tahun 1981
Sambutan Kemerdekaan ke-24
Tema: Berdisplin Berharmoni





Tahun 1980
Sambutan Kemerdekaan ke-23
Tema: Berdisplin Berbakti




Tahun 1979
Sambutan Kemerdekaan ke-22
Tema: Bersatu Berdisplin





Tahun 1978
Sambutan Kemerdekaan ke-21
Tema: Kebudayaan Sendi Perpaduan






Tahun 1977
Sambutan Kemerdekaan ke-20
Tema: Bersatu Maju





Tahun 1976
Sambutan Kemerdekaan ke-19
Tema: Ketahanan Rakyat




Dari tahun 1970 sehingga tahun 1975 tiada rekod logo yang ditemui...mungkin belum cipta logo lagi kot.


Tahun: 1975
Sambutan Kemerdekaan ke-18 tahun.
Tema: Masyarakat Berdikari



Tahun: 1974
Sambutan Kemerdekaan ke-17 tahun.
Tema: Sains dan Teknologi Alat Perpaduan


Tahun: 1973
Sambutan Kemerdekaan ke-16 tahun.
Tema: Masyarakat Berkebudayaan Malaysia


Tahun: 1972
Sambutan Kemerdekaan ke-15 tahun.
Tema: Masyarakat Adil


Tahun: 1971
Sambutan Kemerdekaan ke-14 tahun.
Tema: Masyarakat Progresif


Tahun: 1970
Sambutan Kemerdekaan ke-13 tahun.
Tema: Muhibah dan Perpaduan


(Sumber :http://www.malaysiancoin.com/2012/08/koleksi-lengkap-logo-tema-merdeka.html)

2 comments:

  1. Salam kenal.
    Selama ni sy silent reader je, hari ni terpanggil nak tinggal jejak.
    Terima kasih atas perkongsian menarik ni, macam nak buat entri tentang logo ni juga untuk rujukan sendiri nanti.
    Teruskan menulis. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat berkenalan...
      Terima kasih kerana sudi membaca blog yang banyak syiok sendiri ini...
      Nanti saya kunjung blog awak ya...

      Delete