Friday, August 5, 2016

Pengalaman Saya Mengambil Peperiksaan Radio Amatur (RAE)

[Tarik nafas panjang-panjang sebelum membaca perenggan ini]
Saya dan sawsomi ambil Peperiksaan Radio Amatur atau Radio Amateur Examination di bawah Suruhanjaya Komunikasi Dan Multimedia Malaysia (SKMM) atau dalam bahasa Inggeris Malaysian Communications And Multimedia Commission (MCMC)  pada 10 June 2016 selepas menyertai seminar  Radio Amatur sempena SAMBUTAN HARI DAN MINGGU BELIA NEGARA 2016 di Ulu Slim, Slim River, Perak yang dirasmikan oleh YB Khairy Jamaluddin, Menteri Belia dan Sukan Malaysia pada 7 Mei 2016 bersama-sama dengan Innovarian Innova Comunity Malaysia.


Apa Itu Radio Amatur?
Radio amatur merupakan salah satu daripada jenis komunikasi yang menggunakan peralatan radio dan elektronik. Penggunaan radio amatur di dalam bidang komunikasi amatlah luas kerana dapat digunakan bagi menghubungkan seorang yang berada samada di dalam kawasan atau ke seluruh dunia dengan menggunakan set radio amatur yang tertentu pada frekuensi yang tertentu.

Radio amatur, juga dikenali sebagai Ham Radio.
(Photo: http://www.tgdaily.com/web/165236-what-can-you-do-with-ham-radio)


Peringatan!!
Kalau nak guna Radio Amatur ini, u all kena ada LESEN RADIO AMATUR tau. Bukan main hantam saja guna saja. Ia salah di sisi undang-undang tau!!


Untuk mendapat Lesen Radio Amatur, u all kena ambil Peperiksaan Radio Amatur dengan Suruhanjaya Komunikasi Dan Multimedia Malaysia (SKMM) atau dalam bahasa Inggeris Malaysian Communications And Multimedia Commission (MCMC). Bila dah lulus exam tersebut barulah boleh memohon LESEN RADIO AMATUR.

Senang saja kan?Dewan peperiksaan
Dewan Raja Muda Musa


Peperiksaan 3 jam, tapi saya 1 jam sudah keluar...sebab tak tau buat...
then intai sawsomi dari luar...
hehehe9 orang ambil peperiksaan, 7 orang lulus, 2 orang tak lulus...
 (Yang baju merah itu guru kita orang, ada seorang lagi peserta kat dalam...)


Saya salah seorang daripada 2 orang yang tak lulus itu.
sawsomi lulus walaupun dia cakap soalan peperiksaan sangat sukar.

Inilah pengalaman saya mengambil Peperiksaan Radio Amatur.
Sekian, terima kasih

2 comments: