Tuesday, August 9, 2016

Pentingnya Letak Nombor Telefon Ahli Keluarga Di Lock Screen Telefon Pintar Kalau Berlaku Kecemasan



(Photo: Google)

Biasanya kita lock screen handphone kita sebab takut main anak handphone, nanti terCall, terWhatsapp,  terFacebook, terInstagram, terYoutube, terDelete, dan macam-macam lagi ter, ter ter yang mungkin berlaku. Contohnya Hana, dia sudah tahu buka Youtube kat handphone saya walaupun icon Youtube itu saya simpan dalam folder. Jadi untuk elak berlakunya insiden ter ter ter di atas, lebih baik kita lock screen handphone kita.


Lock Screen ni bukan direka untuk lock screen daripada anak-anak. Kadang-kadang kita lock screen handphone sebab tak mahu orang tengok isi kandungan handphone kita. Handphone saya ada  gambar Song Joong ki tengah buka baju (google sendiri, kalau tak jumpa baru PM saya minta...hahahaha)


(Photo: Google)

Tapi pernah u all terfikir, kalau apa-apa berlaku pada kita semasa kita seorang diri dan handphone kita lock screen [minta dijauhkan], bagaimana orang mahu menghubungi waris, ahli keluarga atau orang yang mengenali kita? [kalau handphone hancur tu lain cerita]  Minta dijauhkan. 


Jadi sangat penting meletak nombor telefon waris, ahli keluarga atau orang yang boleh dihubungi di Lock Screen handphone kita kalau berlaku kecemasan. Kecemasan yang dimaksudkan tidak semestinya kemalangan tapi mungkin juga handphone kita tercicir dan ada orang baik hati ingin pulangkan.


Cara-cara untuk memasukan nombor telefon waris, ahli keluarga atau orang yang dapat dihubungi:

(Photo: Google)

 IPHONE (APPLE)
To set, launch “Health” app & create Medical ID.
To access the info once Medical ID created:
1. Slide
2. Emegency
3. Medical id… Your emergency contact details will appear.


 SAMSUNG
1. Setting
2. Device
3. Lock screen
4.Owner infomation… Masukkan no telefon emergency



LENOVO
1. Setting
2. Security
3. Owner info.. Masukkan no telefon emergency


 ASUS
1. Setting
2. Lock Scren
3. Owner Info… Masukkan no telefon emergency


 XIAOMI
1. Setting
2. Lock Screen
3. Owner Info… Masukkan no telefon emergency
Once the screen lock.. No phone emergency tu will appear there.

(Sumber: http://mynewsvibes.blogspot.my/2015/08/panduan-untuk-letakkan-nombor-telefon.html)


Selain nombor untuk dihubungi, kita juga boleh masukkan maklumat kesihatan kita contohnya jenis darah apa, alergi kepada ubat apa, ataupun ada penyakit apa.

(Photo: Google)


Nota kaki: Saya tak ada lock screen handphone saya. Pernah juga buat lock, tapi rasa leceh sangat...

No comments:

Post a Comment