Wednesday, May 31, 2017

Strong Woman Do Bong-soon


Selepas habis menonton Weightlifting Fairy Kim Bok-joo,
saya terus menonton Strong Woman Do Bong-soon,
Tapi lepas menonton 2 episod, saya terhenti. Then sambung balik.
Sampai episod 15 (episod kemuncak) saya terhenti lagi.
Saya menonton Another Miss Oh (Another Oh Hae-young), sekaligus saya menonton 4 episod...

Akhirnya saya gagahkan diri untuk habiskan Strong Woman Do Bong-soon episod 15 & 16.

Sebenarnya agak kecewa dengan jalan cerita Strong Woman Do Bong-soon. Mula-mula menarik, tapi belakang dah entah apa-apa...


Tentang heroin Park Bo-young, lakonan dia sangat hebat! Sebelum ini menonton drama Oh My Ghostess, memang tidak menafikan dia seorang pelakon yang pandai membawa watak. Kali ini dia juga berjaya membawakan watak Do Bong-soon.

Tentang hero Park Hyung-sik, alahai...comelnya!! CEO yang muda dan kacak! Jejaka idaman semua wanita di luar sana!!

Sebenarnya bukanlah tidak best drama ini, cuma part-part gengster, penyiasatan, jenayah, buli terlalu banyak...Tengah syiok-syiok dok tengok Ahn Min-hyuk membuat lawak, tiba-tiba scene alih ke part gengster...meng-annoying-kan!!

Kalau mahu menonton drama ini, jangan terlalu serius, kosongkan minda dan anda pasti akan enjoy the show!


Susu Kurma Homemade Untuk 'Maintain' Tenaga Di Bulan Puasa

Ternampak resepi di FB Masak Apa Hari Ini sebelum puasa...
share dah share,
tapi tak buat-buat juga...

Seperti biasa,
saya hanya ada kerajinan dan kegigihan yang luar biasa saja di bulan puasa...


Resepi Susu Kurma 'Farm Fresh' Homemade versi SawSawlady

Bahan-bahan:
1 gelas buah kurma yang dibuang biji
1 gelas air panas 
Susu Full Cream secukupnya (Saya guna 3 gelas)

Langkah-langkah:
1. Buang biji kurma. Basuh dan rendam dengan air panas.
2. Bila kurma sudah lembut, blendkan kurma.
3. Campur dengan susu. Gaul sehingga sebati. (Saya campur susu masa nak minum)
4. Siap!


 Kurma yang direndam dengan air panas



 Susu Kurma 'Farm Fresh' Homemade versi sawsawlady

Tuesday, May 30, 2017

2017 Ramadhan Day 4 (Minggu Pertama)

Hari ke-4 puasa

 sawbebe sahur nasi goreng + roti penaut butter pisang + milo



Balik kerja,
bibik sudah siap masak!

Selamat berbuka puasa #bukapuasaday4

#lompatbintang #tontondramakorea #strongwomandoboonsoon

Sunday, May 28, 2017

2017 Ramadan Day 2 (Minggu Pertama)

Buka puasa Day-2

Ondeh-ondeh - juadah wajib dibuat untuk buka puasa

Saturday, May 27, 2017

2017 Ramadhan Day 1 (Minggu Pertama)

Selamat Berpuasa kepada pembaca blog sawsawlady!

Sahur Day 1


 Berbuka puasa day 1 di rumah SIL.










Thursday, May 18, 2017

Happy 10th Birthday SawBebe

Alhamdulillah sudah 10 tahun
Tahun ini dapat guru kelas yang sporting
tiap-tiap bulan ada party dalam kelas untuk sambut birthday!!




















Monday, May 8, 2017

Weightlifting Fairy Kim Bok-joo, mari swag bersama!




Saya buat file Cheese in the Trap,
jadi sangat x 100000000 benci pada Baek In-ha
Jadi saya teragak-agak nak tonton ke tak nak tonton drama ini
Weightlifting Fairy Kim Bok-joo
sebab dalam drama ini,
Lee Sung-kyung adalah heroin.

Dalam Cheese in the Trap juga,
saya mula suka dengan watak "pengikut" Kwon Eun-taek.
Dalam Cheese in the trap,
saya paling suka dia selain hero.

Disebabkan dah habis tonton Oh My Ghostess (best drama ini)
tambahan berhenti buat file,
jadi ada sangat banyak masa terluang.

Saya mengambil keputusan untuk tonton NAM JOO-HYUK
sekali tengok terus jatuh cinta pada Weightlifting Fairy Kim Bok-joo,
then sayang nak tonton pula,
takut kalau dah habis tonton,
jiwa saya rasa kekosongan.


Selepas habis tonton Weightlifting Fairy Kim Bok-joo, tiba-tiba saya rasa bersyukur sebab saya tonton drama ini. Suka x1000000000 sangat dengan Weightlifting Fairy Kim Bok-joo!!!

Penulis skrip Weightlifting Fairy Kim Bok-joo, Yang Hee-seung juga adalah penulis skrip untuk drama Oh My ghostess yang baru saya habis tonton! Drama yang Yang Hee-seung memang menepati citarasa saya.




Bagi seorang pelakon, skrip yang baik memang sangat penting. Saya rasa Weightlifting Fairy Kim Bok-joo adalah drama masterpiece bagi Nam Joo-hyuk  dan Lee Sung-kyung. Lakonan Nam Joo-hyuk dikatakan mempunyai peningkatan. Dan saya sudah mempunyai tanggapan yang berbeza pada Lee Sung-kyung selepas dia berjaya berlakon watak Kim Bok Joo dengan begitu baik.


Selain suka dengan watak hero dan heroin, saya juga suka dengan semua watak yang ada di dalam drama ini. Sebab drama ini tak ada orang jahat! Jahat yang seperti mahu nak pecahkan TV.



Rakan Bok-joo
Jo Hye-jung dan Lee Joo-young



Rakan Joon-hyung
Jo Tae-kwon dan rakan Bok joo

Bapa Bok-joo

Bapa saudara Bok-joo

Walaupun Bok-joo tak ada mak, tapi dia ada bapa yang sangat sayang pada dia. Adegan perbualan Bok-joo dengan bapa dia semasa bapa dia masuk hospital itu membuat saya menangis macam saya yang bercakap telefon dengan bapa saya. Tiba-tiba rindu pada mendiang bapa saya. Kalau saya ada peluang, saya mahu cakap I LOVE YOU, PAPA! x 100000000



 Awak suka Messi?

Bok-joo dan Doktor Jung Jae-yi
Kelakar bila atlet angkat berat cuba menurunkan berat badan kerana jatuh cinta pada doktor yang membuka klinik turun berat badan.


Bekas kekasih Joon-hyung - Song Shi-ho
Saya tidak benci pada dia!! Pada mulanya saya ingat dia akan cuba merampas balik Joon-hyung dengan cara yang keji! Tapi rupa-rupanya tak. Malah saya kasihan dengan dia. Disebabkan dalam drama ini tak ada perempuan jahat, membuatkan saya lagi jatuh cinta dengan drama ini!!



Profesor dan Jurulatih Bok-joo
Saya tidak berminat dengan cinta mereka, tapi lebih berminat pada cara mereka sayang setiap ahli pasukan angkat berat dan anggap semua itu adalah anak-anak mereka.



Pasukan Angkat Berat
Mereka berlatih sama-sama, makan sama-sama dan mogok sama-sama!!



Joon-hyung dan Pak Long sekeluarga
Pak Long dan Mak Long Joon-hyung memang sayang dengan anak buah seorang ini.


  Bok-joo dan Joon-hyung



Awwwww...sweetnya


 Pandangan yang penuh dengan CINTA

Saya rasa semasa penggambaran Nam Joo-hyuk sudah jatuh cinta pada Lee Sung-kyung


Saya restu mereka
Semoga mereka forever and ever bersama


________________________________________________________


Kalau u all pun suka tonton drama Korea, tapi malas nak download
bolehlah order dengan adik ini dalam format DVD atau Pendrive

hyunasong17@gmail.com