Wednesday, July 5, 2017

Resepi Pajeri Nenas NOXXA versi sawsawlady

Tiba-tiba teringin makan pajeri nenas,
cepat-cepat google resepi.

Terjumpa 2 resepi,
satu resepi dari Azie Kitchen
dan
satu resepi lagi dari iresipi Che' Nom



Resepi Pajeri Nenas Noxxa versi sawsawlady
Resepi Asal : Che' Nom
Edit: sawsawlady

Bahan-Bahan:
1 biji nenas, saiz kecil (perap dg sedikit gula) - petua ini dari kak Azie Kitchen
1 bungkus kecil sebuk kari ikan/daging
4 biji bawang merah, ditumbuk kasar
3 ulas bawang putih, ditumbuk kasar
1 sudu besar udang kering ATAU ikan bilis, ditumbuk kasar (saya guna udang kering)
2 sudu besar kerisik
2 cawan santan pekat
1 inci halia, hiris nipis
1 senduk minyak
Gula dan garam secukup rasa

Bahan untuk rempah tumis:
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
1 sudu teh halba campur

Cara Penyediaan:
1. Kupas kulit nenas dan potong anggran tebal 1.5cm setiap hirisan.
2. Masak air sehingga mendidih dan rebus nenas seketika (4-5 minit) supaya masam dari nenas dapat dikurangkan. Angkat dan toskan. (saya terlupa step ini...hahaha)
3. Set mode STIR FRY, panaskan minyak dan tumis bawang merah, bawang putih, halia dan rempah tumis. Kacau sehingga kekuningan dan naik bau. Masukkan serbuk kari yang dibancuh dengan air dan masak sehingga pecah minyak.
4. Masukkan udang kering dan kacau seketika. Masukkan sedikit air jika rempah terlalu kering untuk elakkan dari cepat hangus.
5. Masukkan nenas, masak sehingga nenas lembut.
6. Masukkan pati santan, kerisik, garam dan gula secukup rasa.
7. Masak sehingga kuah menjadi pekat.


Tips
Lebihkan gula kerana pajeri lebih sedap jika manis.


 Saya perap nenas dengan gula...
Mungkin nenas yang saya beli tak manis jadi pajeri nenas saya tak berapa manis.
atau 
mungkin saya perap terlalu sekejap?
Saya pun tidak tahu
hahahaha

P.S. 1:  next time saya akan try rebus nenas sekejap!
P.S.2: next time saya akan beli nenas madu!

 Masukkan serbuk kari ayam yang dibancuh dengan air selepas bawang merah, bawang putih, halia dan rempah tumis kekuningan dan naik bau.

 Masukkan udang kering yang ditumbuk kasar

 Masukkan nenas dan masak sehingga nenas lembut

 Masukkan santan

Pajeri Nenas NOXXA versi sawsawlady

Pajeri nenas untuk buka puasa

No comments:

Post a Comment