Tuesday, February 6, 2018

Homemade Roti Sangkaya


Resipi Sangkaya
(Sumber: MAHN)


Bahan bahan:
1. Daun pandan
2. 150ml santan (Saya guna 100ml)
3. 100ml susu cair
4. 3 biji kuning telur sahaja (Saya guna 2 biji telur, putih pun masuk sekali)
5. 1/2 cawan gula ( 10 sudu )
6. 1 sudu besar tepung jagung
7. Garam ( terlupa letak)
8. Roti

Cara cara:
1. Blend daun pandan bersama santan sehingga teksturnya cantik, kemudian tapis.
2. Di mangkuk yang lain: pukul telur, tepung jagung, gula, garam sehingga sebati kemudian masukkan santan daun pandan yang telah ditapis sedikit demi sedikit.
3. Panas kan dan kacau jgn berhenti (sbb nnt dia berketul) sehingga sangkaya custard menjadi likat.
4. Boleh cicah terus dengan roti atau steam sekejap roti supaya roti menjadi lembut dan gebu.


 Blend daun pandan bersama santan sehingga teksturnya cantik


 Pukul telur, tepung jagung, gula, garam sehingga sebati


 kemudian masukkan santan daun pandan yang telah ditapis sedikit demi sedikit.


 Panas kan dan kacau jgn berhenti (sbb nnt dia berketul) sehingga sangkaya custard menjadi likat dan inilah hasilnya

 Letakkan susu cair dalam sangkaya


Hidangkan bersama roti kukus






No comments:

Post a Comment